L'estació d'Alacant, una de les estacions de la futura L10, ultima detalls

Les obres de l'L10, que han suposat una inversió de més de 50 milions d'euros, avancen a bon ritme per a començar a funcionar en el primer semestre de 2022

Guardar

Futura estació Alacant L10
Futura estació Alacant L10

Les obres de la futura Línia 10 de Metrovalencia avança a bon ritme amb l'objectiu d'acabar les obres a la fi d'enguany per a, després de les comprovacions tècniques, començar a funcionar durant el primer semestre de 2022 – es preveu que al mes d'abril –. D'aquesta manera, comencen a ultimar-se alguns detalls, com en la futura estació d'Alacant, una de les quals conformaran les parades de l'L10, on ja s'han instal·lat les validadores i ja es pot veure com quedarà.

Futura estació Alacant L10
Futura estació Alacant L10

No obstant això, no serà l'única. La futura línia 10 combinarà trams subterranis i en superfície, en un recorregut de 5,3 quilòmetres i 8 estacions – tres subterrànies, com la d'Alacant, i 5 en superfície –. Sens dubte, una actuació que millorarà substancialment les connexions de Metrovalencia, ja que es completarà tant amb la línia tramviària L11, com amb l'L12, que connectarà amb l'Hospital La Fe.

Futura estació Alacant L10
Futura estació Alacant L10

En aquests moments, a més de continuar treballant en l'adequació de les estacions, s'estan ultimant les obres previstes al llarg del tram subterrani i en superfície, així com els treballs d'electrificació, instal·lació de subestacions i escomeses del traçat i la senyalització, comunicació i seguretat. Així mateix, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha adjudicat la contractació del servei de vigilància i protecció de clients, agents, material mòbil i instal·lacions de la Línia 10 (Alacant-Natzaret) de Metrovalencia. El pressupost ascendeix a 1.283.996,64 euros, IVA inclòs i la duració inicial del contracte s'ha establit des del present mes de novembre fins a gener de 2023.

La finalitat del servei és la de garantir amb la màxima eficàcia possible la vigilància i seguretat d'aquesta nova línia quant a instal·lacions, vehicles ferroviaris, així com de les persones que es troben treballant o utilitzant els serveis, tant en estacions i baixadors o en dependències tècniques d'FGV. Així, el plantejament inicial és un servei dotat de 32 vigilants de seguretat, repartits en torns les 24 hores del dia i 365 dies a l'any, quan ja estiga en servei.

Una inversió de més de 50 milions d'euros

En total, els treballs que s'han dut a terme per a posar en marxa l'L10 superen els 50 milions d'euros. D'aquesta manera, el finançament procedent de la Unió Europea ha sigut clau per a desenvolupar a temps aquesta actuació. I és que cal recordar que el projecte de construcció del conjunt d'aquesta línia està cofinançat per la Unió Europea, a través del programa operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

Una vegada completats els treballs, la línia permetrà la connexió entre el centre de València i el barri de Natzaret, passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències, complint, així, amb un deute històric que València tenia amb aquest barri.

Dos canons per als vianants

Finalment, i amb l'objectiu d'integrar aquesta nova línia amb la resta de les línies de Metrovalencia, fent-la més pràctica, la Generalitat, a través d'FGV, està treballant en la construcció de dos canons o connexions per als vianants que connectaran les estacions de Xàtiva i Bailén amb la d'Alacant.

Respecte a la connexió entre Bailén – Alacant, està previst que ja estiga operativa quan s'òbriga al públic l'L10. En concret, s'ha derrocat la paret que fins ara separava la mateixa estació del canó per als vianants per a enllaçar-la amb l'accés per als vianants en desús de la Gran Via de les Germanies, paral·lel al qual sí que està en servei en l'altre costat del carrer.

Quan les obres del canó per als vianants estiguen finalitzades, es procedirà a col·locar una vidriera que separarà les instal·lacions d'FGV a Bailén de la part per als vianants, que podran utilitzar les persones que no accedisquen a Metrovalencia. A més, aquest canó per als vianants permetrà l'enllaç amb la resta de la xarxa de metro a través de la línia 7.

D'altra banda, respecte a la connexió per als vianants entre Xàtiva – Alacant, la Generalitat va començar el mes d'agost passat el procés de licitació. En aquest cas, la longitud és major – 250 metres – i unirà a través del subsol totes dues estacions des dels vestíbuls. Aquest projecte, que requerirà una inversió d'aproximadament 22 milions d'euros, està inclòs entra les propostes que ha presentat la Generalitat per a obtenir finançament europeu a través del fons React-EU, que forma part del pla Next Generation.

Destacats