Joan Ribó presenta un pla per a habilitar més de 130 nous punts d'arbrat en Orriols

El primer edil s'ha reunit amb representants d'entitats socials i veïnals, als qui ha detallat aquesta iniciativa de renaturalització del barri

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, durant una reunió al barri de Orriols
L'alcalde de València, Joan Ribó, durant una reunió al barri de Orriols

L'alcalde de València, Joan Ribó, s'ha reunit amb una representació de les principals entitats socials i veïnals del barri d'Orriols, als qui ha anunciat la pròxima creació de més de 130 nous punts d'arbratge als carrers Pare Viñas, Sant Joan Bosco i Daroca. La iniciativa s'assenta sobre el projecte de ciutat que impulsa el govern municipal, de fer de València una ciutat sostenible i amable per a la ciutadania, al mateix temps que es busca restaurar i mantindre la dignitat de tots els barris amb equipaments i dotacions de caràcter culturals, social o, com en aquest cas, mediambiental.

Acompanyat pel vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, l'alcalde ha mantingut una trobada amb representants veïnals del barri, als qui ha detallat aquest projecte de renaturalització de les vies urbanes. En total, es preveu habilitar 108 nous escocells en aquests carrers, i 23 més que es plantaran en els escocells que actualment estan buits als carrers, en el marc del Pla Una València Més Verda II. En total, es calcula que els carrers d'Orriols tindran fins a 131 arbres més, encara que el número definitiu dependrà també de les circumstàncies concretes de cada tram de carrer, com la presència d'instal·lacions subterrànies de servicis d'aigua o d'enllumenat... entre d'altres).

La creació de nous escocells suposa una resposta a les propostes plantejades per les persones residents en la zona, i canalitzades a través de l'Associació de Veïns del barri d'Orriols. Des del Servici Municipal de Jardineria Sostenible s'han constatat les necessitats de naturalització d'Orriols i, tal com ha explicat l'alcalde, Joan Ribó, "l'objectiu d'aquest pla és situar exemplars arboris de diferents espècies per a afavorir també la biodiversitat als carrers del barri". Ribó ha recordat que Orriols és un barri amb unes característiques i necessitats específiques, i que es tracta d'un dels barris d'Acció Preferent per al govern municipal.

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha explicat que amb aquesta actuació "es potenciarà la naturalització del barri, ja que l'arbratge actua com a 'embornal' de CO₂, genera oxigen i actua com a receptacle de partícules en suspensió de l'àrea urbana". "És una funció molt important a la ciutat –ha assenyalat el vicealcalde- perquè els arbres no només reduïxen l'efecte d'"illa de calor", sinó que la seua mera presència dona bellesa al paisatge i augmenta la sensació de benestar del veïnat. D'ací, la importància d'aquest projecte d'arborització d'Orriols, que passa per plantar més de 130 arbres en aquests carrers que no tenen escocells i on serà necessari habilitar-los". Campillo ha subratllat també que "en la pròxima època de plantació, entre la tardor i l'hivern, plantarem altres 23 arbres nous en el marc del projecte Una València Més Verda II, en molts dels escocells que ara mateix estan buits".

Els nous escocells s'instal·laran als carrers Pare Viñas, Sant Joan Bosco i Daroca. Segons els càlculs del Servici de Jardineria Sostenible, en la primera es poden crear fins a 31 escocells; en Sant Joan Bosco es poden crear fins a 33 escocells; i a Daroca, 44 escocells. D'ells, els dels dos primers carrers s'instal·laran sobre la calçada, mentre que els de Daroca s'habilitaran sobre la vorera.

Tal com ha explicat l'alcalde a les entitats veïnals, la raó d'habilitar uns escocells sobre la calçada i altres sobre les voreres és a causa de les característiques de cada via. De l'estudi dels plans d'infraestructures es desprén la impossibilitat de crear els nous escocells en les voreres als carrers Pare Viñas i Sant Joan Bosco, tant per la seua amplària (entre 1,5 i 2 metres) com pels servicis existents. A causa d'estes limitacions, únicament es poden crear escocells nous en la zona d'aparcament dels costats dels números imparells d'aquests carrers, ja que els servicis existents també impedeixen la creació en la zona d'aparcament dels nombres parells. No obstant això, la vorera del carrer Daroca presenta un ample de 3 metres, la qual cosa permet la creació d'escocells en la vorera d'unes dimensions d'1,5 x 1 metres (excepte en el tram entre els carrers Pare Viñas i Sant Joan Bosco, pels servicis existents).

Aparcament per a persones empadronades

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que la creació d'aquests escocells suposarà l'eliminació de 54 places d'aparcament, però al mateix temps ha anunciat que s'està treballant en un pla d'aparcament per a residents en els barris que podrà compensar aquestes places i al seu torn pacificar el trànsit en la zona. Grezzi ha animat el veïnat d'Orriols a estudiar la possibilitat de tindre una zona verda d'aparcament per a les persones empadronades al barri, "perquè hi haja més opcions de places per als seus vehicles". "Esta és una mesura que ja han fet seua en altres barris –ha recordat el regidor- on les entitats han demanat a la Regidoria iniciar els estudis preliminars per a la seua implantació".

Pel que fa a les espècies arbòries que es preveu plantar, en Pare Viñas i Sant Joan Bosco s'ha optat per intercalar exemplars de fulla perenne com roures (quercus faginea "valentina"), aligustres del Japó (ligustrum japonicum "variegata"), tarongers nanos (kumquat Fortunella spp), alzines (quercus Ilex) o pereres de flors (pyrus cayeriana) amb uns altres de fulla caduca, com ara tarays, (tamarix gallica), granats (punica granatum), o lledoners (celtis australis), amb l'objectiu que en els mesos d'hivern hi haja als carrers exemplars arboris que disposen de fulles verdes, per a obtindre una millora visual i més natural de l'entorn de manera permanent, a més de millorar la biodiversitat i proporcionar de refugi natural a tota la fauna útil.

Quant a les espècies per al carrer Daroca, es plantaran també espècies alternes de fulla caduca, com arbres orquídia (bahuinia acuminata) o pruneres rojes (prunus pisardi), i tant en el primer escocell com en l'últim, es proposa la plantació de l'espècie aligustre del Japó (ligustrum japonicum variegatum) de fulla perenne, per tal que en els mesos d'hivern hi haja al carrer infraestructura verda de manera permanent.

Destacats