Les Festes de Patraix obtenen la distinció d'interés turístic local de la Comunitat Valenciana

Emiliano García: "És un reconeixement a l'esforç i implicació dels veïns i veïnes que, any rere any, inunden els carrers d'alegria i germanor veïnal"

Guardar

Festes populars al barri de Patraix, a València
Festes populars al barri de Patraix, a València

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica hui la declaració de les Festes Populars de Patraix com a festes d'interés turístic local de la Comunitat Valenciana. El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, ha assenyalat que "aquest tipus de celebracions vertebren la societat i projecten cap al futur moltes de les tradicions que més volem, per la qual cosa aquest és un merescut reconeixement per als veïns i veïnes del barri de Patraix".

El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, ha explicat que aquest reconeixement té dues finalitats: "D'una banda, és un reconeixement al treball que han fet els veïns de Patraix per a recuperar tradicions històriques arrelades en el barri. Per un altre, és un impuls a aquestes festes, perquè continuen creixent, com mereixen".

Les Festes Populars de Patraix són un esdeveniment anual que reuneix els veïns i veïnes del barri i de la resta de la ciutat que gaudeixen de nombroses activitats populars. S'estructuren entorn d'un programa en el qual tenen cabuda totes les iniciatives de manera transversal i des de la cooperació ciutadana.

García ha destacat que "la declaració de les Festes Populars de Patraix com a festa d'interés turístic local és el reconeixement a l'esforç i implicació dels veïns i veïnes que, any rere any, inunden els carrers d'alegria i germanor veïnal. És un merescut reconeixement". L'edil ha volgut felicitar "les persones que participen en l'organització i celebració d'aquestes festes, i a l'associació veïnal de Patraix, per tant, i tan bona faena".

Les celebracions

Les Festes Populars de Patraix se celebren cada any durant la primera quinzena del mes d'octubre. Actualment tenen una duració mitjana de 9 dies. La popular plaça de Patraix acull multitud d'actes en els quals es combinen el cinema, la música, la pólvora i la gastronomia.

El programa de festes cuida especialment la singularitat d'aquesta tradició, la cultura popular i les celebracions en un entorn comunitari i veïnal que les fa úniques. Aquestes festes, que se celebren des dels anys 30 del segle passat, són un signe d'identitat d'aquesta antiga població annexionada a València l'any 1870. Aquestes celebracions busquen també preservar el patrimoni cultural i històric, amb els seus costums i tradicions.

Un altre aspecte singular d'aquestes festes és l'agermanament que es duu a terme amb altres comunitats autònomes, ja que cada any es trien representants de diferents autonomies perquè participen en les festes i aconseguir, d'aquesta manera, una vinculació del barri de Patraix amb altres poblacions.

Història de les Festes Populars de Patraix

Des de la dècada dels 70 del segle passat l'Associació Veïnal de Patraix es va plantejar com a objectiu recuperar les seues Festes Populars per a restaurar el patrimoni històric i cultural del barri que havia sigut població independent fins a 1870.

A principis dels anys 90, les primeres festes tenien lloc al carrer Salabert, on l'Associació Veïnal sol·licitava la col·laboració dels comerços per a donar suport a les reivindicacions del barri. Entre les situacions que es denunciaven llavors figura, per exemple, que Patraix es trobava aïllat de la línia ferroviària o que la séquia de Favara, que en molts llocs estava descoberta, era un risc per a la població infantil.

Les Festes Populars de Patraix arranquen amb un pregó, a càrrec d'una figura pública reconeguda de la societat valenciana. En la confecció del programa es busca sempre la implicació dels comerciants del barri i les organitzacions veïnals. Per tot això, aquestes festes populars són considerades un model quant a la gestió de l'activisme cultural en els barris i constitueixen una innovació en la gestió cultural des de l'intercanvi d'experiències i la col·laboració transversal de diferents sectors.

Destacats