Es posa en funcionament el nou carril bici i la vorera recuperada en Germans Machado de València

Guardar

 Nou carril bici Germans Machado
Nou carril bici Germans Machado

El servici municipal de Mobilitat ha donat per finalitzades aquest matí les obres que han corregit el vell carril bici de l'avinguda Germans Machado, entre l'avinguda Joan XXIII i el carrer Conde de Lumiares, una iniciativa que ha permés recuperar i ampliar la vorera en aquest districte del nord de la ciutat. L'actuació suposa la recuperació de l'espai per als vianants d'aquesta avinguda i una millora de la connexió ciclista de 1.174 metres de longitud, i ha rebut una ajuda del 90% del seu pressupost base inicial (IVA exclòs) per part dels Fons Next Generation de la Unió Europea.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha explicat que aquesta nova obra i tot el que l'envolta "és un bon resum de les polítiques de mobilitat dels últims anys: en primer lloc, perquè afavoreix la mobilitat activa tant de vianants com de ciclistes, retornant als vianants el seu lloc preferent que els havia sigut sostret erròniament en el passat; i per un altre –ha afegit- perquè la gestió dels recursos és tan eficient que una gran part s'està sufragant per Europa". El projecte va ser adjudicat a l'empresa Pavasal per import de 172.490,34 euros (IVA inclòs), i en aquest cas només el 10% del cost ha eixit de les arques municipals, "la qual cosa contrasta notòriament amb la gestió en el passat", ha argumentat el regidor.

Recuperat l'espai per als vianants de Rascanya

El traçat intervingut a petició veïnal va ser un dels projectes triats en els Pressupostos Participatius de 2019. S'inicia en les voreres exteriors de la rotonda de l'avinguda Joan XXIII amb Germans Machado, en el punt de la intersecció amb el carrer Camí Vell de Godella.

L'encreuament ciclista per aquest camí es realitza mitjançant un pas elevat conformat per aglomerat asfàltic al qual se li ha afegit el pas per als vianants ja existent. En la Ronda Nord, s'ha generat la transició del carril bici a la seua nova ubicació pel carril per al transport públic que estava inutilitzat, la qual cosa permet retornar als vianants tot l'espai de vorera.

El següent punt destacat és l'encreuament amb el camí de Moncada. En aquest lloc s'han modificat els passos de vianants, en quedar alliberats de l'anterior traçat sinuós que implicava l'encreuament ciclista, i s'han alineat amb l'avinguda Germans Machado. A més, s'ha implantat un encreuament ciclista per a connectar el trànsit de bicicletes de les dues vies.

En els encreuaments amb els carrers Conde de Torrefiel i Sant Doménec Savio, el pas de vianants s'ha traslladat i s'ha aproximat a l'encreuament amb una millora de l'itinerari per als vianants. Per la seua banda, en l'encreuament amb la plaça del Músic Espí, s'ha suprimit el gir sense ràdio que existia en el costat imparell, i en la zona desafectada per l'anterior carril bici ha passat a situar-se el pas per als vianants quedant alineat, d'aquesta manera, el recorregut per vorera.

Pròxims carrils bici

El passat mes de desembre es van adjudicar les obres de cinc projectes de carrils bici que començaran pròximament la seua execució. Es tracta, en primer lloc, del carril de 620 metres de l'eix Josep Aguilar i Josep María Haro, que té previst iniciar-se a finals de gener. Li seguiran les obres dels 660 metres de carril bici de Gascó Oliag i Daniel Balaciart, així com de l'eix de 1.300 metres de Cardenal Benlloch i Eduard Boscà.

També s'han adjudicat les obres del carril bici de Doctor Peset Aleixandre, entre Doctor Nicasi Benlloch i la plaça Dom Bosco, així com el projecte Jesús-Patraix-Extramurs. Este últim engloba el futur carril bici de Jesús, entre la Gran Via Ramón y Cajal i el carrer de Jeroni Munyós; el del carrer Cuenca, entre la plaça Bisbe Amigó i el carrer del Beat Nicolau Factor; així com les millores al carrer Uruguai amb carretera d'Escrivá i en l'encreuament de les avingudes de Tres Forques i de Tres Creus.

Destacats