"Ens van llevar la platja, l'horta i el riu de Natzaret i La Punta, i ara pretenen posar-nos els macrocreuers"

Les plataformes veïnals, en contra de l'ampliació nord del Port de València i avisen que l'habilitació de l'APV per a decidir sobre la DIA "pot ser declarada nul·la de ple dret"

Guardar

Pancarta en contra de l'ampliació del port de València
Pancarta en contra de l'ampliació del port de València

L'habilitació ministerial perquè la mateixa Autoritat Portuària de València (APV) puga decidir si és necessària o no una nova avaluació ambiental per a l'ampliació nord del Port de València ha caigut com un pitxer d'aigua freda entre les diferents plataformes veïnals que lluiten per a frenar aquesta expansió del port. Així, des de la Comissió Ciutat-Port ja avisen que "aquesta habilitació podria ser declarada nul·la de ple dret per l'Audiència Nacional", a causa del recurs interposat per aquesta plataforma.

Una postura que també comparteixen des de l'Associació Veïnal de Natzaret perquè, com bé assenyala el seu president Julio Moltó, "en Natzaret i La Punta ja estem molt escarmentats de les ampliacions insostenibles del port. Primer, ens van llevar la platja, l'horta i el riu. Tenen un deute i no han reparat els danys, però és que, ara, pretenen posar-nos els macrocreuers supercontaminants al costat dels nostres barris, duplicar el port i obrir la ZAL".

Unes actuacions, ha afegit Moltó, "que no només multiplicaran la contaminació atmosfèrica, sinó que s'incrementarà el trànsit de mercaderies perilloses. Tenim dret a respirar aire net i, sobretot, hem de salvar les nostres platges del sud i l'Albufera".

Manifestació organitzada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima contra l'ampliació del Port de València
Manifestació organitzada per la Comissió Ciutat-Port i Joventut pel Clima contra l'ampliació del Port de València

En aquest sentit, l'alcalde de València, Joan Ribó, ha tornat a reiterar el seu rebuig a l'ampliació nord del port sense una nova DIA (Declaració d'Impacte Ambiental): "Hi havia temps de fer una DIA, però no s'ha volgut. L'ampliació del port exigeix una DIA que, evidentment, han de fer les autoritats mediambientals i no Ports de l'Estat; no pot ser que la mateixa organització que fa l'obra, es done el permís, perquè no té sentit".

Així, ha recalcat la importància de la DIA per a "analitzar els efectes d'aquesta ampliació tant per a les platges del sud i la necessitat de superfície per als contenidors del Port, com per a solucionar aspectes relatius a la mobilitat en la mateixa ciutat".

"Hem iniciat converses amb ajuntaments pròxims per a acomodar els contenidors"

Divendres passat, el president de l'APV, Aurelio Martínez, confirmava que l'Organisme Públic Ports de l'Estat, organisme matriu de l'Autoritat Portuària de València, donava llum verda a l'ampliació del port a través d'un informe en el qual es deixava en mans d'aquesta certificar si el projecte requereix o no sotmetre's a un nou procediment ambiental.

D'aquesta manera, el document conclou que les obres projectades sí que compleixen les funcions de millora de la competitivitat del Port de València i augmentaren el trànsit de contenidors, i detalla que les obres que s'han planificat garanteixen l'estabilitat hidràulica, així com la geotècnica i també la de caràcter estructural.

Martínez celebrava aquesta notícia i avançava que "ja s'han iniciat contactes amb ajuntaments pròxims per a trobar parcel·les on poder acomodar part dels contenidors mentre estan en trànsit en el port". Concretament, hi ha hagut converses amb Aldaia, Riba-roja i Silla, i es planteja utilitzar part de la ZAL de València.

El president de l'Autoritat Portuària de Valencia, Aurelio Martínez, en Les Corts
El president de l'Autoritat Portuària de Valencia, Aurelio Martínez, en Les Corts

Respecte als terminis, l'APV ha confirmat que, en les pròximes setmanes, remetrà el pla a Ports de l'Estat incorporant les recomanacions i precisions que planteja l'informe i s'espera que estiga tancat en un mes. A partir d'ací, el següent pas és l'aprovació en el Consell d'Administració, l'informe de Costes i la remissió del projecte al Consell de Ministres per a la seua aprovació definitiva i que puga començar la licitació. La idea és que l'ampliació puga estar operativa poc després de 2026.

En aquest punt, des de la Comissió Port-Ciutat recorden que aquest procés pot durar diversos mesos, temps en el qual "podria produir-se una decisió suspensiva per part de l'Audiència Nacional". Així mateix, acusa l'APV "d'ometre informació essencial en la documentació que va facilitar a Ports de l'Estat per a recaptar el seu informe, com és el cas del trasllat del moll de creuers del seu actual emplaçament – inclòs en el projecte inicial que va ser objecte de DIA en 2007 – i que ara es pretén traslladar a terrenys de les drassanes de l'antiga Unión Naval de Levante (UNL), mitjançant un projecte separat i sense nova DIA a través d'un acord amb l'empresa successora de l'antiga UNL, que està sent investigat pel Tribunal de Comptes".

Més reaccions

Mentre el president de la Generalitat, Ximo Puig, advocava per trobar un "equilibri entre el creixement econòmic i la sostenibilitat"; els seus socis de Govern (Compromís i Unides Podem) han mostrat obertament el seu rebuig. De fet, Papi Robles, síndica de Compromís en Les Corts, ha anunciat que se sumaran "als recursos judicials de les plataformes ciutadanes i col·lectius veïnals si aquestes obres d'ampliació, contràries a la legislació ambiental vigent, són finalment iniciades".

A més, el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat que demanarà la compareixença de la ministra de Transports, Raquel Sánchez, perquè explique "per què deixa en mans d'un òrgan dependent de l'Estat la decisió final sobre aquesta infraestructura".

Per part seua, els partits de l'oposició han celebrat la notícia i des de Ciutadans i PP asseguren que serà vital per a "atraure i consolidar inversions estratègiques a la Comunitat Valenciana".

Arxivat a:

Destacats