Els projectes de peatonalització de la ciutat de València per a aquest 2021

La ciutadania ha votat per nous projectes de recuperació de l’espai públic en els pressupostos participatius DecidimVLC

Guardar

torres de serrano torres de serrans turismo turisme valencia centro carme ciutat vella vlcextrafoto carles desfilis-1
torres de serrano torres de serrans turismo turisme valencia centro carme ciutat vella vlcextrafoto carles desfilis-1

València continua avançant en la recuperació de l'espai públic i, a més, el fa comptant amb el suport de la ciutadania. De fet, en els últims pressupostos participatius, han sigut diversos els projectes més votats que segueixen la línia de la peatonalització o la reurbanització de solars per a dotar-los de nous recursos per al gaudi de la ciutadania. En aquest sentit, un dels quals més ha cridat l'atenció, sens dubte, ha sigut la conversió en zona de vianants de l'entorn de les Torres de Serrans, concretament els carrers Blanqueries, Comte Trenos i plaça dels Furs per a dignificar la zona.

No obstant això, no ha sigut l'única petició. Al districte de l'Olivereta, els veïns i veïnes han votat per la remodelació tant de la plaça Roma, com de la plaça Arturo Piera per a fer-les més accessibles i, d'aquesta manera, seguir amb el model de 'València, ciutat de places' que s'estan impulsant per l'Ajuntament de la ciutat. Així mateix, al districte d'Extramurs, s'ha donat suport a la proposta de reurbanitzar el carrer Lepant, que consistirà en l'ampliació de voreres, així com l'ampliació de les voreres de Guillem de Castro, a Ciutat Vella, per a crear un bulevard que connecte els museus del MuVIM i l'IVAM.

Per descomptat, tampoc podia faltar la petició dels veïns i veïnes de Patraix per a avançar en la conversió en zona de vianants de la plaça del seu nucli històric. De moment, el que s'ha aprovat és la conversió en zona de vianants del carrer lateral de la plaça de Patraix, fent-la accessible només per al trànsit rodat de vehicles de servei públic i emergència. I a aquesta actuació, cal sumar la proposta del districte de la Saïdia per a convertir en zona de vianants la plaça Santa Mònica i el carrer Mare Teresa Jornet, amb l'objectiu de dignificar l'entorn monumental i guanyar seguretat per a convertir aquesta plaça en un punt de trobada veïnal.

Plaza Patraix Plaça Patraix

I respecte a la recuperació de solars, el procés participatiu de DecidimVLC també ha deixat algunes propostes aprovades i que, a més, han aconseguit el suport de la ciutadania. En aquest sentit, cal destacar la redacció d'un projecte de zona enjardinada en les zones de sòl amb qualificació d'ús d'espais verds als solars de Sant Marcel·lí; la creació d'un parc al solar situat entre el carrer Peníscola i Portacoeli del districte de Rascanya; i, finalment, una intervenció en l'espai entre els carrers de la Murta i Blas d'Otero de Benimaclet per a la creació d'un espai verd.

Més prop de la remodelació de les grans places de València

La vicealcaldessa de València i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ja ha anunciat, a més, que les obres d'urbanització de l'entorn de la plaça de Ciutat de Bruges, Mercat Central, Sant Joan i La Llotja començaran aquesta primavera, ja que cap empresa ha recorregut l'adjudicació de l'execució les obres que durà a terme PAVASAL.

"Estem avançant molt ràpidament i en molt poc de temps veurem l'inici d'un projecte que posa en valor les nostres principals joies patrimonials", ha assenyalat Gómez. Així, es preveu que al començament de 2022 estiga finalitzada aquesta actuació.

Sandra Gómez ha destacat que aquest projecte millora el paisatge urbà entorn del Mercat Central i posa en valor aquest gran entorn emblemàtic amb l'Església de Sant Joan, Llotja de la Seda i Mercat Central, així com la intervenció en Les Covetes. A més, ha ressaltat que a la plaça Taula de Canvis s'inclou "una zona de jocs perquè la plaça s'òmpliga de vida".

I respecte a la plaça de la Reina, Mobilitat també ha anunciat que les obres començaran "en unes setmanes", si bé encara no s'ha posat data exacta. La desestimació de l'últim dels recursos presentats a l'adjudicació de les obres de la plaça de la Reina dona llum verda a l'inici de la remodelació d'una de les places més emblemàtiques de la ciutat.

Destacats