Els plans de Mobilitat 'dibuixen' la connexió ciclista València-Horta Sud

Grezzi assegura que amb els terminis i detalls de la passarel·la ciclopeatonal entre Sant Marcel·lí i La Torre s'iniciaran "noves connexions"

Guardar

unnamed
unnamed

Des de la inauguració del primer Anell Ciclista de València, al voltant de Ciutat Vella, el nombre d'usuaris i usuàries que fan ús dels carrils bici no ha deixat d'augmentar. Tant com per a veure pics de 6.000 passos diaris en les zones amb més trànsit, com al carrer Xàtiva, enfront de l'Estació del Nord i la plaça de Bous. També des de llavors, la connexió amb altres zones de la ciutat no ha deixat de créixer: un entramat de quadrícules cobreix gran part de la zona al nord del vell llit. Ara és el torn, almenys en part, de la zona sud: gràcies a plans de la Regidoria de Mobilitat, Pressupostos Participatius i la Conselleria de Política Territorial, La Torre, La Llum o Sant Marcel·lí estan cada vegada més prop de la 'connexió ciclista'.

Segons va destacar el regidor Giuseppe Grezzi, després de valorar l'últim informe sobre l'ús d'aquesta infraestructura a València, l'extensió dels carrils bicis no és tan ràpida com es desitjaria a causa de "molts anys de retards del PP". Segons denúncia, l'anterior govern de Rita Barberà, dues legislatures arrere, "feia carrils per on cabien", pintant-los damunt de les voreres: "Va aparcar el Pla de Mobilitat en 2013, encara que marcaven una amplària dels carrils bici d'1,8 metres, que hauria donat problemes. Ara els fem de 2,5 metres".

Grezzi apunta al fet que l'acumulació de projeccions de carrils es produeix, "fonamentalment", per "límits pressupostaris": més enllà del fixat en els pressupostos, depenen de romanents i partides per a poder dur-los a terme. Creu, no obstant això, que el final d'aquesta legislatura portarà encara més evolució de la que ha significat l'anterior; els nous projectes crearan un segon anell ciclista més pròxim a la perifèria amb la connexió de carrils ja existents, a més de connectar grans vies i barris amb Ferran el Catòlic, Primado Reig o un pont ciclopeatonal per a connectar la ciutat amb l'Horta Sud.

"Ampli abast"

En els plans de la Regidoria hi ha diversos carrils ja definits. S'allargarà, en direcció nord, el tram ja construït de carril en avinguda del Cid, fins a Plaça d'Espanya. Així, quedarà connectada aquesta cèntrica plaça des de l'encreuament amb Tres Forques. Es tracta d'un projecte que, no obstant això, es podrà ampliar gràcies als pressupostos participatius: va arribar a la fase final la proposta de continuar aquest carril fins al final, la V-30.

També es planteja, segons va assegurar el regidor, crear un nou carril segregat en Sant Vicent Màrtir -que portaria també una ampliació de voreres a quatre metres amb nou arbratge-. Un nou carril que es connectarà, a més, amb Sant Marcel·lí i, posteriorment, amb el sud del nou llit, amb La Torre. Per a això, no obstant això, assenyalen la necessitat de "saber quan començaran les obres del pont ciclopeatonal de la Conselleria"; punt clau per a salvar l'obstacle del riu.

El Conseller de Política Territorial, Arcadi España, creu que aquest pont "serà una acció d'ampli abast territorial", que generarà 1.734 metres nous d'una "segura" via de ciclopeatonal. D'aquests 1,7 quilòmetres, 300 metres seran els que corresponen al pont sobre el Nou Llit. Respecte als terminis, de moment, no hi ha concreció, més enllà que l'obra completa es realitzarà, per fases, durant 24 mesos.

Arxivat a:

Destacats