El Parc de Desembocadura: un tercer pulmó verd per a València i un impuls per a Natzaret

El concurs internacional d’idees per al parc de Desembocadura es llançarà el mes d’octubre

Guardar

parque- Desembocadura
parque- Desembocadura

El que serà el tercer pulmó verd de València comença a agafar forma. Situat al barri de Natzaret, el Parc de Desembocadura no només és un dels projectes de major envergadura de la ciutat, que abordarà la prolongació de l'antic llit del riu Túria fins a la mar, sinó que, a més, resol un deute històric que l'Ajuntament tenia amb el barri.

Els primers passos es van donar amb l''Espai Natzaret', un parc provisional, avantsala del parc de Desembocadura, la licitació del contracte de les obres de la qual està a punt d'eixir, i que permetrà a la ciutadania, mentrestant, gaudir d'una zona verda de 60.000 metres quadrats. No obstant això, calia continuar caminant.

El ple de l'Ajuntament ja ha aprovat el concurs internacional d'idees per al parc de Desembocadura, que es llançarà el mes d'octubre per un import de 60.000 euros. El projecte comprén 253.411 m² i té un cost estimat de 36 milions d'euros, dels quals el Port de València aportarà 9 milions d'euros per a la primera fase, que és la corresponent al tram des de Natzaret fins al pont de Drassanes.

Una "proposta integral", com ha assenyalat el vicealcalde, Sergi Campillo, ja que el concurs d'idees també proposarà solucions perquè el Jardí del Túria comence al Parc de Capçalera i finalitze en l'altre extrem, és a dir, al futur parc. D'aquesta manera, s'inclouran, en el projecte, els sectors de desenvolupament urbanístic denominats França, Ciutat de les Arts i les Ciències, Moreres-II, Cocoteros i Grau.

Sens dubte, un pla ambiciós que millorarà notablement la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Natzaret i que, al costat de la Línia 10 de Metrovalencia, avançarà cap a la seua revitalització. I és que aquest parc havia sigut el gran oblidat des que es va prometre en 1996. Una assignatura pendent a nivell urbanístic que, com ha assenyalat la vicealcaldessa Sandra Gómez, "es pretén deixar resolt en aquest manat perquè puga ser desenvolupat al llarg del següent".

"El Parc de Desembocadura respon al compromís que tenia aquest equip de Govern de saldar el deute que teníem amb els Poblats Marítims, de nord a Sud: des de la Malva-rosa a Natzaret, passant pel Cabanyal-Canyamelar. Hui set anys després, només amb fer una passejada per algunes zones o fer el compte de tots els projectes que tenim aprovats i en marxa, es pot comprovar que estem complint la paraula donada. I que encara que no ha sigut tot el ràpid que hauríem volgut, algunes cicatrius ja s'estan tancant", ha puntualitzat.

L'impuls de l'L10

Així mateix, les obres de l'L10 continuen avançant per a començar a donar servei a principis de 2022. Aquesta nova línia contribuirà a la dinamització del barri, ja que permetrà la seua connexió amb el centre de València, passant per la Ciutat de les Arts i les Ciències. A més, cal recordar que també s'ha projectat una nova línia tramviària – L11 – que des de la Ciutat de les Arts i les Ciències arribarà fins a la façana marítima, passant per l'avinguda Menorca per a, d'aquesta manera, integrar el nou tram amb la xarxa tramviària ja existent en la parada Grau-Canyamelar.
Destacats