El PAI de Benimaclet: una nova amenaça per a l'horta valenciana

S’estan arreplegant signatures contra l’execució del PAI de Benimaclet

Guardar

huertos-urbanos-benimaclet
huertos-urbanos-benimaclet

Benimaclet, malgrat haver-se convertit en un dels barris de moda de la ciutat de València, ha aconseguit mantenir la seua identitat i l'essència del poble que un dia va ser. I eixe mèrit és fruit del treball dels seus veïns, així com de les diferents plataformes que treballen perquè Benimaclet no es convertisca en un barri gentrificat, amb tot el que això comporta.

No obstant això, l'ombra del PAI de Benimaclet està més present que mai, a causa de la seua reactivació. Així, i com a rebuig a aquest Programa d'Actuació Integrada (PAI), que substituiria espais rurals, en els quals s'han creat horts urbans treballats pels veïns i veïnes del barri, per un important nombre d'edificis que, de nou, tornaria a posar en escac a l'horta valenciana, ha nascut la plataforma Cuidem Benimaclet. València Extra ha parlat amb Carlos Marcos, que ens ha explicat que "el PAI afecta a tot el terreny que va des de la rotonda del Mirador de la Universitat Politècnica de València fins a la rotonda on es troba la Policia Local. Actualment, tot eixe terreny no és horta perquè des de les Administracions s'han dut a terme expropiacions i moviments per a degradar la zona, però el que nosaltres exigim és que, després de paralitzar aquest PAI obsolet o bé es recupere l'horta, o bé una part d'aquest terreny es destine a la creació de serveis que realment necessite el barri".

Així, a través de les seues xarxes socials, expressen la seua ferma voluntat de "plantar cara a aquesta amenaça des d'una perspectiva ecologista i anticapitalista", i exigeixen la suspensió del PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana), aprovat en 1988, que es desenvoluparà amb un PAI, per a crear un autèntic "procés participatiu en el qual els veïns i veïnes decidisquen el futur del seu barri".

I és que les últimes informacions apunten a la intenció d'ultimar, amb la constructora i promotora Metrovacesa, el redisseny del PAI. Per això, no solament intensificaran les seues accions perquè "on cal aconseguir la pressió és en el carrer, i les mobilitzacions no tardaran a arribar", sinó que organitzen, setmanalment, diferents reunions obertes informatives i, sobretot, formatives perquè els veïns i veïnes del barri siguen conscients del que suposarà que tire endavant el famós PAI de Benimaclet.

En aquest sentit, Cuidem Benimaclet explica, en la seua pàgina web, que "aquesta plataforma naix amb la idea de mantenir l'essència de l'estratègia de 'Benimaclet és futur', però sense acceptar l'edificabilitat del projecte del PAI, dirigit des de l'obsolet PGOU de 1988". Per això, una de les seues primeres mesures és demanar que aquesta zona de l'horta est de Benimaclet es desclassifique de sòl urbanitzable programat i es convertisca en no urbanitzable per a mantenir l'actual sòl rural, evitant la construcció de més edificis. I és que, com assegura Carlos Marcos, "aquests terrenys compleixen amb els requisits necessaris perquè siga viable la nostra petició. És qüestió de voluntat política".

De moment, els comerços i locals de Benimaclet disposen ja, en els seus establiments, de sol·licituds formals perquè aquells que ho desitgen puguen signar contra les actuacions del PAI. "Després, portarem aquestes peticions al registre de l'Ajuntament, doncs es tracta d'una via legal i viable".

Cuidem Benimaclet

Arxivat a:

Destacats