"El PAI de Benimaclet ha millorat, però continuem demanant la desclassificació del sòl"

Cuidem Benimaclet rebutja que es continue amb la construcció d’habitatges perquè “el barri no té eixa necessitat”

Guardar

PAI Benimaclet de Metrovacesa
PAI Benimaclet de Metrovacesa

L'Ajuntament de València ha decidit inadmetre a tràmit el PAI de Benimaclet, promogut per Metrovacesa, tal com estava dissenyat per a "alinear-lo amb els objectius de l'agenda 2030 i aconseguir que Benimaclet es convertisca en un barri de 15 minuts, sense grans torres i amb dotacions públiques que puguen gaudir tots els veïns i veïnes", ha explicat la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

Per això, s'introduiran canvis significatius com la reducció d'altures en les edificacions; la reducció de vivendes lliures, passant de les 1.400 previstes a unes 1.000, però sense perdre les destinades a habitatge públic – es preveu un total de 351 –; així com l'augment del terciari per a oficines "d'alt valor afegit que puguen generar ocupació i oportunitats laborals". Així, el consistori proposa la disminució de l'espai privat de les urbanitzacions que es contemplen, la qual cosa permetria guanyar sòl.

Així mateix, la nova proposta preveu ampliar les zones verdes i aconseguir una major integració amb l'horta amb la creació "d'un gran parc públic central, de la mateixa manera que ja existeix en altres barris de la ciutat com Benicalap, Marxalenes o el de la Rambleta", al mateix temps que se sol·licita que es realitzen estudis paisatgístics per a integrar la Ronda Nord que "constitueix una autèntica barrera que impossibilita la recuperació de la connexió de la ciutat amb l'horta periurbana".

En definitiva, es tracta d'una nova proposta que modifica un PAI que ha sigut molt criticat per les diferents plataformes veïnals del barri entre les quals es troba Cuidem Benimaclet. València Extra ha parlat amb aquest moviment veïnal, que ha valorat aquesta decisió com "una mostra que sí que es podia millorar el PAI. No obstant això, des de Cuidem Benimaclet continuem reivindicant el mateix: la desclassificació del sòl".

En aquest sentit, des de Cuidem Benimaclet expliquen que "no podran haver-hi canvis substancials si el PAI es continua duent a terme amb Metrovacesa que només busca l'especulació amb el terreny", i afirmen que "no existeix una necessitat en el barri de crear nous habitatges". En aquest sentit, apunten que estan a favor de la creació de més dotacions públiques, "però al final això depén de l'Ajuntament de València, no les crearà Metrovacesa".

Per aquest motiu, insisteixen que continuaran reivindicant i informant la ciutadania del que suposarà el PAI per al barri: "El que no volem és que es mantinga l'edificabilitat en aquesta zona".

Una petició que xoca amb la proposta que ha presentat Gómez, ja que, encara que disminueix les altures, continua mantenint-se l'edificació d'habitatges. En aquest sentit, com ha assenyalat la vicealcaldessa, "les majors altures es concentraran en els extrems amb les avingudes Alfauir i Catalunya, fent que la resta de l'edificació haja d'adequar les seues altures a les de l'entorn, reduint-se les mateixes a mesura que s'acosten a l'horta per a aconseguir una transició amable".

D'aquesta manera, es mantindran tant els drets d'edificabilitat dels propietaris i promotors, com els paràmetres urbanístics, la qual cosa evitarà que l'Ajuntament haja de pagar una indemnització a Metrovacesa per l'incompliment del pla.

Arxivat a:

Destacats