El Mercat del Grau obrirà les seues portes pròximament amb una forta aposta per la cultura

La reconstrucció i reobertura de l'espai espera ser un motor econòmic potent per a la zona després d'anys de deterioració

Luna Mata

Guardar

L'entrada del Mercat del Grau
L'entrada del Mercat del Grau

La rehabilitació integral del Mercat Municipal del Grau va començar a principis de 2019 després de romandre molts anys en desús i abandó. Amb l'objectiu de convertir l'espai en un punt de referència a la ciutat de València com més prompte millor, les obres s'anaven a dur a terme en menys d'un any; no obstant això, la inauguració encara no ha pogut celebrar-se per contratemps que van sorgir durant la reforma.

Alguns problemes estructurals van resultar ser més importants del que s'havia previst inicialment i, a més, es van localitzar grans peces d'amiant que han hagut de ser retirades. Després de quasi 4 anys des que es van iniciar les obres, el Mercat del Grau està a punt d'obrir les seues portes per a complir la seua comesa: tornar a ostentar el títol de ser el mercat més modern de València.

Amb més del 70% de les obres finalitzades, el Mercat del Grau compta ja amb totes les columnes de ferro forjat instal·lades i amb la teulada ja cobrint el recinte. La fase final, que consisteix a posar el sòl, la il·luminació i la ventilació encara està pendent de finalitzar, però avança a bon ritme.

Obras en el Mercado del Grau de Valencia
Obres en el Mercat del Grau de València

 

Tradició i dinamisme

La reconstrucció i reobertura del Mercat del Grau espera ser un motor econòmic potent per a la zona després d'anys de deterioració.

El projecte, dissenyat per l'arquitecte José María Tomás després de guanyar un concurs promogut per l'Ajuntament de València, pretén potenciar la vida social i comercial del barri mitjançant un espai revitalitzat i obert.

El Mercat del Grau, l'espai comercial més antic de la ciutat de València, mantindrà l'arquitectura original de 1902; però amb la incorporació de nous elements. Mitjançant una façana envidrada es podran veure des de fora els nous espais, entre ells cinc zones enjardinades que albergarà el mercat en el seu interior formades per tarongers, oliveres, romer i lavanda; com a homenatge a l'agricultura mediterrània. A més, la nova sala polivalent construïda per a l'ús del barri estarà plenament disponible per als veïns de la zona fins i tot fora de l'horari comercial.

Obras en el Mercado del Grau de Valencia
Obres en el Mercat del Grau de València

En principi, la zona comercial comptarà amb 19 parades de venda de productes frescos de la terra, entre ells 4 dels antics negocis que van haver de traslladar la seua activitat a altres mercats municipals a l'inici de les obres de rehabilitació. En aquest cas, serà l'Ajuntament el que costege les seues llocs de venda. Per contra, la resta dels venedors que vulguen instal·lar-se després de les obres hauran de finançar-lo per si mateixos.

Les instal·lacions del mercat del Grau podrien oferir també un espai destinat a l'intercanvi de llibres de lectura a fi de fomentar les visites i el consum local, a més d'acostar la cultura als veïns.

Regeneració de l'espai urbà i sostenibilitat

Amb un pressupost total previst de 432 mil euros, el projecte del Mercat Municipal del Grau també inclou actuacions de regeneració de l'espai urbà als carrers circumdants al recinte. Encara que al principi només estava prevista la conversió en zona de vianants de la plaça del Mercat Nou s'ha optat finalment per configurar un espai complet per als veïns del barri que fomente la interacció i resulte atractiu. Per això, la reurbanització de l'entorn es durà a terme al carrer Abastos, plaça del Mercat Nou, carrer Crist del Grau, carrer José Aguirre i plaça Conde de Pestagua.

La intervenció en l'entorn és un dels projectes que l'Ajuntament de València ha presentat per a optar al finançament mitjançant els fons europeus Next Generation de reconstrucció postcovid. A més, es considera la possibilitat d'instal·lar plaques solars mitjançant aquests fons per a permetre l'autoconsum energètic al Mercat del Grau.

D'aquesta manera, es reinventa el concepte de mercat amb un nou model que, a més de ser un punt de trobada per al barri, oferirà productes de qualitat i cultura; d'una forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Destacats