El 3 de juny, dia de la Devesa-Albufera

Guardar

Albufera
Albufera

L'Ajuntament de València ha aprovat este dijous de forma unànime la proposta de declarar el 3 de juny com el Dia anual de la Devesa-Albufera. Amb esta iniciativa s'aspira a rememorar la jornada de 1927 quan l'Estat va lliurar de forma efectiva i oficial el llac a la ciutat. 

La petició va ser ratificada en la reunió més recent de la Junta de Portaveus en forma de declaració institucional que ha sigut llegida en la sessió plenària d’este dijous. En el seu preàmbul es recorda que el Parc Natural de l'Albufera és un dels aiguamolls més importants d'Europa, tant per la seua superfície de més de 20.000 hectàrees com pel seu caràcter singular d'exemple d'interacció de les persones amb la natura.

La declaració constata que el llac i la Devesa de l'Albufera són “una de les joies de la ciutat de València, un tresor que no solament tenim el dret de gaudir, sinó el deure de preservar inexcusablement i, en la mesura del possible, millorar per a les generacions futures. Per açò, la commemoració de la cessió del llac de l'Albufera i la seua Devesa a l'Ajuntament de València haurà de ser un acte a celebrar tots els anys, coincidint amb l'aniversari de la seua presa de possessió efectiva el 3 de juny de 1927”.

La declaració ha partit del grup municipal de Ciutadans i en la seua redacció definitiva han col·laborat la resta dels partits representats en el consistori, i la pròpia regidoria de Devesa-Albufera.

De Jaume i al reconeixement internacional

Igualment s'esmenta en el preàmbul que les primeres referències sobre la zona del Saler daten de l'època de Jaume I, concretament del privilegi atorgat a Morella el 21 de gener de 1250 pel qual el monarca es reservava els ingressos provinents de la producció de sal i s'establien tributs sobre la pesca en l'Albufera i la zona marítima pròxima.

No va ser fins mitjans del segle XIX quan la Devesa i l'Albufera van passar a ser patrimoni de l'Estat. En 1911, després de nombroses gestions de l'Ajuntament, se cedeix per llei la seua titularitat al consistori, mitjançant el pagament al Tresor Públic d'una quantitat equivalent a les rendes produïdes per les finques. El 27 de maig de 1927 es va publicar una Real Ordre del Ministeri d'Hisenda, autoritzant el lliurament del llac i Devesa de l'Albufera a l'Ajuntament de València, formalitzat finalment el 3 de juny del mateix any. D'este lliurament oficial es compleix el pròxim 3 de juny de 2017 el 90é aniversari.

En el text aprovat este dijous es recorda com la Generalitat va declarar en 1986 Parc Natural al sistema format pel llac de l'Albufera, el seu entorn humit i la Devesa del Saler. Així mateix s'especifica que des de 1989 l'Albufera està reconeguda com a aiguamoll “d'importància internacional”, formant part a més de la Xarxa Natura 2000 des de l'any 1990.

Arxivat a:

Destacats