Dos anys de l'anell ciclista: reconeixement europeu i el suport dels usuaris

L’aniversari de l’anell ciclista se celebrarà el 3 de març a l’esplanada de la Plaça de Bous de València

Guardar

Anell ciclista de València
Anell ciclista de València

Es compleixen dos anys de l'anell ciclista de València. Una infraestructura que, en poc de temps, ha aconseguit canviar no solament la manera de desplaçar-nos per la ciutat, sinó també que València evolucione cap a un model molt més sostenible. Un aniversari que també ha estat marcat per les crítiques d'aquells que busquen revertir els carrils bici que qualifiquen de "conflictius", però que, al final, les dades demostren que el nombre d'usuaris d'aquest anell ciclista creix cada any.

I aquest segon aniversari, que se celebrarà diumenge que ve, 3 de març, a l'esplanada de la Plaça de Bous de València, coincideix amb un nou premi dels quals ja acumula l'anell ciclista. La Xarxa de Ciutats per la Bicicleta, integrada per 116 socis que representen a 550 ciutats espanyoles, ha concedit a València el premi Bikefriendly 2019 a la millor infraestructura ciclista, que començava en 2017.

Altres onze candidatures optaven al premi, com Barcelona o Palma de Mallorca. No obstant això, l'impacte que l'anell ciclista ha causat a la ciutat, millorant les connexions entre barris ha declinat la balança cap a València, que ja acumula altres premis, com el Primer Premi de la Setmana Europea de la Mobilitat, atorgat per la Generalitat Valenciana el setembre de 2017; el Tercer Premi de la Setmana de la Mobilitat Espanyola, concedit pel Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient l'octubre de 2017, i també els XV Premis Ciutat Sostenible atorgats per la Fundació Fòrum Ambiental el juny de 2017.

Malilla, Luis Peixó, Armando Palacio Valdés, Bernat Descoll, Joan XXIII, els carrers Vicente Sancho Tello-Rodríguez de Cepeda-Ramiro de Maeztu-Jerónimo de Monsoriu, les avingudes de Maestro Rodrigo i Burjassot, la marginal esquerra de l'antic llit del riu Túria entre el Pont de les Arts i el Pont de Fusta, l'avinguda de Suècia, el carrer Conca i el Pont de Campanar o Tomás de Montañana-Manuel Candela són alguns dels trams que s'han anat desenvolupant, sense oblidar els polèmics carrils bici de l'Avinguda Regne de València i el del carrer Alacant, que ha batut rècord d'usuaris, com explicaven des de València en Bici.

I en aquest segon aniversari de l'anell ciclista, quan partits de l'oposició fan campanya anunciant la reversió d'alguns trams, València en bici ha convocat una Bicifestació, el pròxim 31 de març, a les 11.00 hores, des del Pont de l'Exposició, amb l'objectiu de reivindicar allò que, durant tants anys, els ha costat aconseguir:

"En les últimes setmanes, alguns partits polítics han amenaçat de desmantellar certs carrils bici en cas d'arribar al govern local al maig, la qual cosa suposaria un fre a l'ús de la bicicleta a la nostra ciutat. Aquests partits polítics, així com certs mitjans de comunicació i algunes entitats socials, tracten de presentar a la bicicleta com un problema per a la ciutat de València. Però, des de València en Bici volem manifestar que la bicicleta, lluny de ser un problema, és part de la solució als problemes ambientals i socials causats per l'excessiu trànsit motoritzat".

Premis pel treball desenvolupat, el reconeixement europeu a aquestes polítiques de mobilitat sostenible i el suport de milers d'usuaris que, cada dia, fan ús dels carrils bici per a moure's per la ciutat són símptomes que l'anell ciclista continuarà sumant anys a València.

Destacats