Danses històriques en la Cavalcada del Convit

La Cavalcada del Convit se celebrarà el diumenge, a les 12.00, des de la Plaça Manises

Guardar

cabalgata-convite
cabalgata-convite

València està immersa en la celebració del Corpus. Dies intensos en els quals la ciutat s'omple de devoció, però també d'actes tradicionals que mostren una mica de la cultura valenciana. I un d'eixos actes en els quals es conjumina els balls populars, amb personatges històrics del Corpus, sens dubte, és la famosa Cavalcada del Convit. Una desfilada multitudinària, que se celebrarà aquest diumenge, 3 de juny, a les 12.00 hores, des de la Plaça Manises.

En els seus inicis, aquesta cavalcada representava la invitació que feien els jurats de València, per mitjà del Capellà dels Roques a la població perquè assistiren a la Processó del Corpus. A diferència de la processó, la celebració de la Cavalcada del Convit, que ja hi ha notícies de la seua existència en 1516, ha sigut intermitent al llarg dels anys. No obstant això, en l'actualitat, és un dels esdeveniments més esperats per valencians i visitants.

El recorregut de la cavalcada comença en la Plaça Manises, per a després passar pel carrer Cavallers, la Plaça de la Verge, el carrer del Micalet, la Plaça de la Reina, el carrer Cavallers, el carrer Avellanes i, finalment, el Palau Arquebisbal. Durant tot el recorregut, els assistents podran gaudir de diferents danses tradicionals, representades per personatges molt característics, i que tenen el seu precedent en les representacions i balls dels segles XV i XVI.

La Cavalcada del Convit s'inicia amb la dansa dels nanos i gegants i el Capellà dels Roques. D'aquesta manera, els gegants estan compostos per espanyols, turcs, gitanos i negres, que representen els quatre continents d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, més una parella de gegants amb indumentària valenciana, que van ser donats per la Falla Na Jordana. I, en el cas dels nanos, el componen sis personatges que, tocant unes grans castanyoles, i acompanyats del tabal i la dolçaina, animen als assistents.

A continuació, apareix l'esperada dansa de la Moma, una de les més característiques de la Cavalcada del Convit. En ella, una blanca dama coronada de flors, que representa la Virtut, combat amb els Momos, que representen els set pecats cabdals, i que amb els seus bastons intenten doblegar-la. Les danses dels momos tenen un origen medieval, i procedeixen de França.

'La Moma'

A aquesta comitiva, li segueix la dansa dels Cavallets o Morets, que l'executen vuit xiquets vestits amb una indumentària que recorda als turcs, que figuren en el seguici dels Reis d'Orient, així com Els Arquets, composta per vuit xiquetes vestides de pastoretes, que utilitzen uns arcs florals per a aconseguir efectes coreogràfics espectaculars.

Corpus 'Els Arquets' / Foto: Un valencià

Així mateix, durant la cavalcada també van apareixent La Magrana, els ballarins de la qual representen als jueus que, en acabar la dansa amb cintes, rendeixen acatament a l'Eucaristia o Els Pastorets, unida a la representació del Misteri del Rei Herodes amb la Degolla, que reclamen aigua als veïns per a refrescar l'ambient. No ho dubtes, si vols endinsar-te en l'autèntica tradició valenciana, aquest diumenge tens una cita amb la Cavalcada del Convit.

Cabalgata Convite 'La Magrana' / Foto: Un valencià

Arxivat a:

Destacats