La tradició valenciana al descobert en la celebració del Corpus

El Corpus Christi no té data exacta de celebració, sinó que varia en funció del calendari lunar

Guardar

Imatge d'una de les Roques del Corpus
Imatge d'una de les Roques del Corpus

València celebra el Corpus Christi, una celebració que, històricament, es considerava la festa gran de la ciutat. El seu origen es remunta a l'any 1263, encara que va ser en 1355 quan el bisbe de València, Hugo de Fenollet, va instaurar la processó. Actualment, i gràcies al treball de l'Associació Amics del Corpus de la Ciutat de València, aquesta celebració ha anat guanyant la força que tenia llavors.

València es prepara per a acollir la festivitat del Corpus Christi, una celebració religiosa, però també que representa valors de convivència, tradició i cultura valenciana. València és una de les ciutats més representatives en la celebració del Corpus, que no té una data exacta, sinó que varia en funció del calendari lunar, és a dir, que se celebra el dijous que segueix al nové diumenge després de la primera lluna plena de primavera de l'hemisferi nord. Així, aquest dijous, 31 de maig, arranquen els diferents actes programats per al Corpus.

Per primera vegada una dona ha rebut l’encàrrec de realitzar el cartell anunciador d’aquests tradicionals festejos, que constituïxen una manifestació tradicional, cultural i litúrgica de les més antigues d’Europa.  L’artista triada, Mar Hernández, ha basat el seu treball en un dels elements més singulars i representatius del Corpus valencià: la dansa de la Moma, al·legoria de l’enfrontament entre la Virtut i els Set Pecats Capitals

Una festivitat que, sens dubte, està marcada per la tradició. Prova d'això són alguns dels actes multitudinaris que València acull al llarg d'aquests dies, i que criden l'atenció de tot aquell que s'acosta a gaudir de la festivitat del Corpus: La 'Cavalcada del Convit', en la qual els assistents poden gaudir d'elements tan característics, com el 'Capellà de les Roques', que representa a l'Església i la seua missió a convidar a la gent a ser partícip d'aquesta festa; les tradicionals 'dansaes', entre les quals destaca 'La Moma', un home, vestit de dona, amb una túnica blanca i amb la cara coberta per un mocador blanc, que lluita contra els set pecats capitals; el ball dels 'Nanos i Gegants', un ritu que es remunta a l'any 1588 i en el qual es representa un antiquíssim ball; i, per descomptat, l'esperada 'Poalà', en la qual els membres de l'Associació Amics del Corpus, i algun que un altre despistat, acaben xopats pels poals d'aigua, que es tiren des de les balconades, al seu pas pels carrers Cavallers i Avellanes.

Però a més, si hi ha un element que s'identifica amb el Corpus són les Roques, uns carros triomfals, tirats per cavalls, en els quals es representen els misteris bíblics. Aquests carros, que es remunten a l'any 1373, desfilen en el popular 'Pas de les Roques'. En l'actualitat, València compta amb un total d'onze roques -Roca de Plutó-La Diablera, Roca de Sant Miquel, Roca de la Fe, Roca de Sant Vicent Ferrer, Roca de la Puríssima, Roca de la Santíssima Trinitat, Roca València, Roca de la Fama, Roca del Patriarca, Roca de la Verge dels Desemparats i Roca del Sant Calze-.

Corpus Valencia 2017

https://valenciaextra.com/programacion-corpus-2018

Activitats paral·leles

I per a recolzar aquesta celebració, que tant representa per a la ciutat de València, des de l'Ajuntament s'han programat una sèrie d'activitats paral·leles al calendari oficial, però que també estan relacionades amb descobrir la història del Corpus. En aquest sentit, hui, 22 de maig, s'ha organitzat, en el Museu de la Ciutat, a les 19.00 hores, la conferència 'Les arrels medievals de la festa del Corpus valencià. Entre devoció i representació', així com l'actuació, a les 20.00 hores, de l'Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa amb el recital 'Les músiques del Corpus'.

A més, demà, 23 de maig, a les 19.00 hores, també en el Museu de la Ciutat, tindrà lloc la conferència 'Casa Insa i l'octava del Corpus', de la mà d'Oreto Trescolí i Enric Olivares, historiadors de l'art i especialistes del patrimoni festiu.

Destacats