Comencen les obres del nou jardí que recuperarà les restes de l'alqueria de la Creu Coberta

Guardar

jardin-cruz-cubierta
jardin-cruz-cubierta

Hui han començat les obres del nou jardí de l'entorn de la Creu Coberta al carrer Sant Vicent, en l'espai delimitat pels carrers Torre Maçana, Capitular de Gandia, Tomàs de Villarroya i Sant Vicent, tal com ha informat la regidora de Parcs i Jardins, Pilar Soriano. En el que actualment és un descampat hi havia una antiga alqueria, denominada de la Creu, ja demolida. Amb els vestigis de les edificacions que l'ocupaven, ara es recuperarà per a la ciutadania com a espai verd per al barri. Es tracta d'una zona de vigilància arqueològica, per la qual cosa es realitzarà un seguiment específic durant el procés de l'obra.

Els carrers Sant Vicent i Tomàs de Villarroya suporten una notable intensitat de trànsit rodat, molt especialment la primera. L'estructura de la proposta es fonamenta a generar en la mesura dels possibles un espai protegit visual i acústicament d'aquestes vies mitjançant una tanca vegetal, que també procurarà ombra al parc. A l'interior de l'enjardinament s'habilitarà una zona de jocs infantils. El projecte incorpora les últimes restes existents de l'antiga alqueria, el que dota al conjunt d'un significat històric dins del sentit global del projecte.

La regidora Soriano ha explicat que es tracta d'«un projecte molt especial i particularment singular, triat pels veïns i veïnes a través de la iniciativa DecidimVLC, de Pressupostos Participatius. Un espai actualment degradat, que es converteix en un fangar quan plou, passarà a convertir-se en una zona verda de referència per als habitants del barri de la Creu Coberta», ha afirmat.

En els fronts sud i est, la vegetació s'estructurarà amb una plantació de set exemplars de celtis australis, situats cada huit metres. Sota ells, es plantegen dos àmbits de plantes arbustives: un amb espècies variades (llentiscle, murta i llorer bord) al costat de les voreres (zones de sol) i un altre grup de plantes menys afins al sol i de port més baix (acants, vinques i hedera hèlice), a l'interior del jardí buscant l'ombra dels arbres. Hi haurà una segona alineació de cinc arbres, de l'espècie morus amanecer al costat de la zona de jocs. En la part central de la zona de passeig es plantarà un exemplar de ficus Macrophilla.

Quant a la zona nord-oest del jardí, en continuïtat amb la zona pavimentada de formigó que defineix el carrer Torre Maçana, es planteja una zona de jocs en un espai de 28x8 metres, que constitueix el nucli del parc, en la zona més allunyada del trànsit rodat. S'usarà paviment d'escorça de pi, per prevenir possibles lesions i donar una sensació de major naturalitat. Tota aquesta zona es pavimentarà amb terra de morter de color vermellós, amb el pendent adequat perquè els pluvials recaiguen en la zona vegetal adjacent.

Entre les zones de passeig i la de plantes es planteja un límit difús mitjançant una sendera de rajoles circulars, algunes de les quals emergeixen del sòl en forma de cilindres i constitueixen elements de mobiliari urbà necessaris per al parc, com a seients i lluminàries.

Les infraestructures de reg preveuen una xarxa per inundació per a la zona amb plantes, i una xarxa de reg puntual a base de toveres amb compensació de pressió per a l'arbratge de la zona de jocs i el nou ficus. S'instal·larà un programador centralitzat, i quatre boques de reg d'acoblament ràpid que cobriran tota la zona enjardinada i que estaran connectades en la xarxa exterior.

S'executarà la instal·lació completa d'enllumenat, ja que actualment no la té: s'ha optat per una il·luminació mitjançant tres columnes tipus Mahuella de 4 metres, i lluminària tipus Campanal doble amb tecnologia LED. Finalment, es desplaçarà la font que hi ha en aquests moments en la vorera del carrer Sant Vicent.

Arxivat a:

Destacats