Cavalcada del Convit València 2023: horari, recorregut i personatges històrics

Aquesta és la data, l'horari i el recorregut de la Cavalcada del Convit de València 2023

Guardar

La Moma en la Cavalcada del Convit de València / Foto de Rafa Esteve - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87395097
La Moma en la Cavalcada del Convit de València / Foto de Rafa Esteve - Trabajo propio, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87395097

La Cavalcada del Convit de València 2023, que se celebra aquest cap de setmana, és un dels actes amb més identitat valenciana que, a més, congrega a centenars de persones que no es volen perdre un dels esdeveniments més destacats de la programació del Corpus de València. I és que la Cavalcada del Convit és una desfilada tradicional en el qual no sols participen danses que formen part de la cultura valenciana, sinó també personatges històrics que recorreran els carrers del centre de València el diumenge, dia 11 de juny.

El recorregut de la Cavalcada del Convit de València s'iniciarà en la plaça de Manises i passarà pel carrer Cavallers, plaça de la Verge, Micalet, plaça de la Reina, Cavallers, Avellanes i, finalment, plaça de l'Almoina. Serà aquest diumenge quan tinga lloc aquesta desfilada històrica que començarà a les 12.00 hores.

Aquesta desfilada arranca amb la invitació a la festa per part del Capellà de les Roques per a, a continuació, donar pas a una exhibició de les danses del Corpus i a la comparsa de la Degollà. Una cavalcada en la qual no faltaran personatges històrics com la Moma, un dels personatges més característics d'aquest acte.

Cabalgata del Convite del Corpus de València
Cavalcada del Convit 

Ordre de desfilada

Després del Capellà de les Roques que convida a la festa, arribaran els nanos i gegants. El més destacat d'aquesta part és que els gegants estan compostos per espanyols, turcs, gitanos i negres, que representen els continents d'Europa, Àsia, Àfrica i Amèrica, mentre que, en el cas dels nanos, el compondran sis personatges que, tocant unes grans castanyoles i acompanyats del tabal i la dolçaina, animaran als assistents.

A continuació, serà el torn de la Moma, que representa la Virtut. La Moma sempre l'encarna un home que es vist de dama blanca, coronada de flors, que lluita contra els Momos, que representen els set pecats capitals i que, amb l'ajuda dels seus bastons, intentaran doblegar-la.

Després, arribaran altres representacions com 'La Dansa dels Cavallets o Morets', formada per huit xiquets vestits amb indumentària que recorda als turcs per a representar el seguici dels Reis d'Orient; 'Els Arquets', formada per huit xiquetes vestides de pastoretes; 'La Magrana', composta per ballarins que representen als jueus que, en acabar la dansa, rendeixen acatament a l'Eucaristia; o 'Els Pastorets', unida a la representació del Misteri del Rei Herodes amb la Degollà, que reclamen aigua als veïns per a refrescar l'ambient.

Història de la Cavalcada del Convit de València

Ja l'any 1516 hi ha notícies de l'existència de la Cavalcada del Convit. Així, encara que va nàixer com una invitació dels Jurats de la Ciutat, a través del Capellà de les Roques, a les autoritats i al poble perquè assistiren a la solemne processó del Corpus, la veritat és que s'ha anat convertint en un dels actes més destacats.

I és que al llarg dels anys ha anat patint modificacions i, fins i tot, s'ha arribat a suprimir entre els anys 1867 i 1874; 1886 i 1896; i 1695 i 1977. No obstant això, i gràcies a un acord aconseguit amb l'Ajuntament de València, la Cavalcada del Convit ha anat recuperant-se com es realitzava a la fi del segle XVIII.

Destacats