Catalá: "València serà el far de les polítiques verdes d'Europa per a construir una ciutat més humana i sostenible"

L'alcaldessa de València reclama que el Govern declare la Capitalitat Verda Europea com a "esdeveniment excepcional d'interés públic"

Guardar

L'alcaldessa María José Catalá inaugura la Capitalitat Verda Europea de València
L'alcaldessa María José Catalá inaugura la Capitalitat Verda Europea de València

València ja és Capital Verda Europea de 2024. En un acte celebrat aquest matí en el Palau de la Música, l'alcaldessa María José Catalá ha inaugurat oficialment la Capitalitat Verda Europea 2024, amb l'objectiu de convertir la ciutat en el far de les polítiques verdes a Europa. En el seu discurs, Catalá ha destacat la importància d'aquesta distinció i ha aprofitat l'ocasió per a fer una crida al Govern d'Espanya, sol·licitant que declare aquest esdeveniment com un esdeveniment excepcional d'interés públic.

L'alcaldessa ha argumentat que aquesta designació hauria d'anar més enllà del reconeixement simbòlic i convertir-se en un incentiu, fins i tot en l'àmbit fiscal, per a fomentar la col·laboració publicoprivada i el compromís de les empreses amb iniciatives sostenibles. En aquest sentit, Catalá ha fet referència a l'exemple de Vitòria, la primera ciutat espanyola a ostentar la Capitalitat Verda, que va aconseguir aquest suport especial del Govern central.

Durant l'acte inaugural, Catalá ha mostrat el seu agraïment a representants d'altres ciutats verdes europees, amb especial menció a Tallin, la ciutat sortint, i a Vilnius, que assumirà la Capitalitat Verda en 2025. L'alcaldessa també ha reconegut la labor de Joan Ribó, el seu predecessor, per la seua contribució per a convertir a València en una ciutat més verda.

L'alcaldessa María José Catalá inaugura la Capitalitat Verda Europea de València
L'alcaldessa María José Catalá inaugura la Capitalitat Verda Europea de València

Una palanca de transformació

"Hui València agafa el testimoni de Tallin i ho fa amb molta força. S'inicia un any en què se celebraran més de 400 activitats on València serà el far de les polítiques verdes d'Europa per a construir una ciutat més humana, més sostenible i més preparada per a combatre el canvi climàtic", ha explicat.

"El nostre objectiu és convertir la Capitalitat Verda en una palanca de millora i transformació de la ciutat perquè deixe empremta a les generacions futures, per a això incorporarem un quadre d'indicadors per a mesurar l'avanç cap als objectius proposats, amb una eina de mesurament pública de dades que aporte evidències sobre les transformacions que es produeixen a València", ha anunciat Catalá.

Primera ciutat mediterrània

Els eixos de la Capitalitat Verda Europea 2024 seran la ciència i la centralitat, amb un enfocament inclusiu i basat en aportacions d'experts i dades objectives "sense polaritzacions ni radicalismes". A més, l'alcaldessa ha incidit en la importància de València com la primera ciutat mediterrània a obtindre aquesta distinció, amb els seus quatre tresors naturals: la mar Mediterrània, l'Horta, l'antic llit del riu Túria i el parc natural de l'Albufera.

Durant l'any, es duran a terme iniciatives per a conscienciar a la infància sobre la importància de la sostenibilitat, millorar les zones verdes en tots els barris, promocionar el consum de productes locals i consolidar a València com una destinació turística sostenible. El programa de la Capitalitat Verda Europea 2024 inclourà, a més, debats amb experts de la xarxa de Capitals Verdes, així com la Cerimònia de les Ciutats Missió, que se celebrarà aquest divendres.

Destacats