Carlos Galiana: "no sé si tindrem mascletàs en la Plaça de l'Ajuntament en 2022, tant de bo"

El President de Junta Central Fallera i Regidor de Cultura Festiva fa balanç de les Falles de 2021 i reflexiona sobre algunes de les iniciatives noves d'aquesta edició

Guardar

Carlos Galiana fa balanç de les Falles 2021
Carlos Galiana fa balanç de les Falles 2021

Ja han passat més de 14 dies de les Falles 2021, i la prova de foc es dóna per superada. La incidència acumulada segueix baixant i no hi ha hagut una pujat per les festes falleres. Les mirades nacionals i internacionals estaven sobre els fallers i han sigut una vegada més un exemple que aquestes festes poden superar-ho tot. Hui fem balanç amb el President de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, amb qui analitzem les novetats d'aquesta edició amb la mirada posada en les Falles 2022.

Quin balanç fas d'aquestes falles un poc atípiques i tan esperades?

Jo faig un balanç molt positiu. Estic convençut que si a més d'un al maig ens hagueren dit que això anava a anar així, doncs haguérem signat amb els ulls tancats. Crec que va a ser positiu per dues qüestions. Una per la reactivació econòmica de tots els sectors artesans almenys s'han reactivat i té una visió de futur.

D'altra banda, està la reactivació anímica. Jo crec que el món faller, després de 18 mesos estava molt tocat perquè teníem la sensació d'estar molt en el punt de mira, d'estar tractats de forma diferent a altres sectors, tindre els casals tancats quan en cap casal hi havia hagut un brot ni tampoc en cap activitat fallera. Som cultura i no estàvem sent tractats com la cultura. És la part anímica dels fallers, de dir podem fer-ho, ho hem fet, i crec que ho hem fet bé.

Aquestes falles hem vist certs actes habituals modificats per la situació pandèmica. Com has viscut, per exemple, l'ofrena?

En el cas de l'ofrena hem introduït un horari matinal que hi ha hagut gent que ens ha dit que li ha agradat. L'Assemblea de presidents debatrà en el seu moment si ha vingut per a quedar-se o no. Després el no tindre públic en l'ofrena ha sigut un moment molt bonic, un silenci on compartir amb la teua comissió, escoltar la banda de música. En l'ofrena, normalment només tenies un xicotet moment on no hi havia ningú que era just abans d'entrar a la Verge.

Al meu em va tocar l'ofrena el divendres al matí i va anar un moment molt bonic per a mi. El tema de fer-la sense públic sé que és complicat mantindre-ho quan a València hi haja un milió de visitants. Però crec que almenys aquestes falles s'ha viscut aqueixa part interior, de fer ofrena, era una mica cap a dintre en les falles tan atípiques i tindre aqueix moment de respir.

Aaron Cano ja s'ha posicionat a favor d'un canvi de l'horari de la Cremà. Què decidirà al final l'Assemblea de presidents i què opines en el teu cas particular?

Al final nosaltres podem fer les propostes que considerem. Fem la directiva amb els delegats del sector davant la proposta del calendari faller, però després les comissions falleres han d'aprovar-ho i ratificar-ho. Personalment, crec que és una bona idea avançar-ho aqueixes dues hores. Primer, perquè com a fallers aqueixa vesprada estàs derrotat de tota la setmana i arriba un moment que vols cremar. A més, ací en la plaça de l'Ajuntament toca cremar a la 1.00 h de la matinada i és una mica vesprada per a tothom. Avançar-ho dues hores no està mal perquè a més acaba a una hora prudent fins i tot a nivell de televisió dins del prevalga estafe. També ens agrada que ens vegen i no és el mateix un programa en directe a les 23 que a la 1.00 H de la matinada veient la cremà. D'altra banda, també és bé acabar a aqueixa hora per a l'endemà perquè l'any que ve cau dissabte però la majoria de vegades cau laboral.

Tots esperem tornar a la catedral de la pólvora i viure de nou mascletàs en la plaça de l'Ajuntament en 2022. Creus que serà viable dins de la situació pandèmica? I segon, l'experiència de les mascletàs en els barris que ha agradat molt Crees que es mantindrà de cara a les falles de 2022?

Evidentment la plaça de l'Ajuntament és un punt neuràlgic i cal mantindre-ho. Però sí que és cert que enguany en anar als barris la gent s'acostava molt a l'alcalde, de debò perquè així ho han manifestat donant les gràcies per la mascletà en els seus barris perquè moltes vegades les falles, l'ofrena en la mascletà, la falla municipal, tot pansa en el centre.
Les mascletàs en els barris crec que és una de les coses que sí que es va a treballar, perquè a més depén única i exclusivament de l'Ajuntament. Al final és una qüestió econòmica. Els serveis han de treballar més i per descomptat cal pagar la pólvora. Però jo no concebo Les falles sense les mascletàs en la plaça de l'Ajuntament. Era una cosa que no teníem dubtes però era tan estrany com estaven totes i també és cert que ara està tot molt lluny.
També és cert que no sigues com seran les falles 2022, no sigues com va a evolucionar la pandèmia. Pel principi de prudència, no sé si tindrem mascletàs en la plaça de l'Ajuntament l'any que ve. Tant de bo, seria perquè anem molt bé, la pandèmia ha remés i tothom està vacunat. Però bé, és una opció que està sobre la taula.

D'aquestes falles atípiques, Què has tirat més de menys i quines has agraït que t'ha agradat especialment d'aquestes falles al setembre?

El que he agraït és el toc de queda. Sé que sonarà malament, però quan un és president de la Junta Central Fallera i estàs fent una revetla a les quatre del matí estàs patint. Després has de netejar a les 5 o a les 6, després la gent li costa anar a l'acte del matí.
Quan estàs de regidor de cultura festiva, a la nit estàs patint que tot vaja ben i que no hi haja cap problema. Enguany quan les coses acaben a una hora prudent, al final un ho agraeix perquè l'endemà al matí veig molta gent, com per exemple per a esmorzar en els casals fallers. No critique per res les disc-mòbils, però sí que és cert que s'ha recuperat una part del matí que al meu m'agrada.
El que trobava a faltar com a faller és la meua falla. Jo sé que tots els actes de Junta Central Fallera i de l'Ajuntament són un privilegi perquè els veus des d'una posició privilegiada. Entrar a l'ofrena amb la fallera major i la infantil és un luxe. Veure la Mare de Déu tota vestida, les mascletàs en primera línia… Viure-les a part jo crec que és molt bonic. Però és cert que el que és faller troba a faltar als seus companys de fatiga de tot l'any, amb els quals rius, amb els quals no eres regidor ni gens, llavors aqueixa part es troba a faltar perquè en unes falles més normals és tot més diferent.

Evidentment, has estat molt prop de les falleres majors de València, Com creus que han viscut aquestes Falles després del drama que passem tots l'any passat?

Ha sigut molt complicat. Jo recorde que el 10 de març de l'any passat quan vaig parlar amb elles i la cort major les intentava animar i elles em deien que en ser regidor de festes jo anava a tindre més falleres majors i més falles però elles tenien només enguany. Era tan atípic per tantes coses, un pas avance i dos arrere, de programar actes, de desprogramar-los. Després clar, les infantils ho noten menys perquè no deixen de ser xiquetes però les majors tenen el seu treball, estudis, obligacions, llavors la teua deixes dos anys de la teua vida per a les falles. I enguany ha sigut molt complicat i de molta emoció a flor de pell, molt disgust a voltes i poques alegries per al càrrec i el que s'espera del càrrec.

Hi ha jurat per a les Falleres Majors de 2022, Quina opinió tens d'aquest nou jurat que el dia 2 ja tindrem a la cort?

Vaig estar amb ells i vaig començar per l'obvi, al meu m'és igual a qui tragueu. Sí que els vaig donar l'avís que encara hi ha covid per prudència. I després a títol personal els vaig recomanar que escullen a algú que sàpia relacionar-se, que tinga una mica de cultura general, si és una xiqueta que no tinga por als micros perquè al final va a estar molt exposada als mitjans de comunicació. Al final són ells els que van a decidir i es van adonar d'aqueix exercici faller d'elles, que tinguen tota la llibertat. Nosaltres estem ací per a facilitar-los el treball.

 

Com crees i com desitges que van a ser les Falles de 2022?

Crec que van a ser unes falles en les quals prevaldrà la prudència, a la meua recuperar les salutacions i els besos a la gent em costa. Això ho tenim una mica tots, llavors en les relacions personals encara no van a acabar de quallar. Tant de bo dins de sis mesos estiguem tots en la plaça, però encara ens costarà com a societat tornar a un ritme com abans. Supose que seran més obertes que les d'ara però la gent encara anirà amb prudència, a la meua encara em costarà ficar-me en un local amb 1.000 persones dins, per exemple. No sóc viròleg, però igual dins de sis mesos encara ens costarà una mica.
Però sí que és cert que molts debats entorn de les Falles no s'hagueren produït de no ser per la pandèmia. Ofrena al matí, mascletàs en els barris, avançament de l'hora de la crema… Cal aprofitar aquesta situació per a aquests debats. Em dóna que moltes comissions van a mirar més per al matí. A més, per als presidents els matins són més tranquil·les que les nits, quan pot passar alguna baralla a les 4 de la matinada.

Joan Baldoví va fer una crítica a la Falla Convent, Com et trobes cap a aqueixa crítica com a president de JCF i company del Bloc?

Al meu em sap greu per una cosa. Hem tingut a Pablo Casado ací a València fent un míting en la Falla de Convent, parlant molt bé de les Falles, igual que Inés Acostades, Ximo Puig va visitar algunes falles i Mónica Oltra anant a mascletàs, ofrenes… Per a una persona com jo que ha estat 18 mesos pegant-se contra totes les parets per a tindre les falles i veure que els diferents partits polítics han participat en les falles, l a oposició no tenia gens que dir. No tenia cap crítica que fer i s'han agafat a un clau cremant d'unes declaracions d'una persona que per a la meua mereix tot el respecte del món perquè és faller, és fundador d'una falla i que ha dit unes paraules que s'han tergiversat en alguns mitjans de comunicació. Em fastigueja perquè dius: si és que no tenen gens més.

Ha anat tot tan ben i com no teniu gens heu agafat aqueixes paraules que un mitjà de comunicació ha tergiversat per a atacar a Compromís. I després, a part la critica va amb doble sentit. Em sap greu també perquè m'haguera agradat que la Federació de Falles d'Especial havien tret un altre tipus de comunicat. Per a traure comunicats per a criticar sempre es fan quan ho fèiem malament, però hi ha hagut gent deixant-se les banyes que estaven esperant algun tipus de comunicat agraint el treball realitzat. Anava tot tan ben i ens hem enganxat tots a unes declaracions de Baldoví que després de fet en el Congrés ha portat iniciatives per les Falles que per exemple la resta ha votat en contra. Tenim molt poqueta memòria quan sorgeixen controvèrsies així.

Creus que les Falles s'han utilitzat com prescenari electoral i València va ser el principal camp de batalla entre tots els partits?

Em fa l'efecte que molts partits han perdut el pols a les Falles i no estan ni se'ls espera. Han tingut una oportunitat d'or de pujar-se al carro d'una manera amb la gent que estava tirant del carro. Jo he fet Consells Rectors que han sigut un monòleg, explicant el que s'estava fent amb Junta Central Fallera i era l'oportunitat de comportar-se com a fallers perquè aqueixa germanor entre comissions es viu i en canvi no hi ha hagut cap intervenció dels partit polítics. I en aquesta ciutat, tot es mesura per les Falles.
Tothom està mirant la incidència acumulada expectant amb les Falles, la mesura de les coses a València va moltes vegades al voltant de les Falles. L'alcalde va ser el primer a posar subvencions a les Falles, de revisar les que van caure i van patir danys, han anat a veure la guanyadora… Quan jo he tingut el suport de Joan (Ribó), Compromís estava tirant del carro de les Falles, els altres partits estaven fóra del pols a les falles i per això la polèmica absurda de Joan Baldoví i després és cert que fa molt temps en el meu partit vaig dir en una cosa: Sense València no hi haurà Generalitat, però sense Falles no hi haurà València. Les Falles és un món divers, però és cert que al final estàs fent un treball i hi ha un col·lectiu que t'ho està valorant.

Parlant d'incidència acumulada, és cert que les dades estan sent molt baixos, en el mapa nacional i internacional en l'exemple del món faller, Quin missatge trasllades al món faller que, crec que tenim moltes ganes de falles d'una banda i que ens hem comportat com un exemple per a tots?

Vull ser prudent perquè estem a 16. La incidència acumulada està baixant i estic molt orgullós del món faller, perquè quan se li ha dit que calia tancar ho han fet, igual que amb les mascaretes i els aforaments, prendre temperatura…. Al final, és un col·lectiu que s'ha comportat molt bé, però que sempre està en el punt de mira. La gent no coneix que no són sol 5 dies, sinó els 365 dies de l'any, hi ha moltes coses que fem molt bé les falles.
D'una banda sent orgull d'aquest col·lectiu, no era gens fàcil ser exemple nacional i internacional. Els altres partits polítics estaven esperant que ens donàrem l'hòstia, però quan van veure com estava organitzat tot no van tindre més remei que pujar-se al carro. Si les dades es confirmen jo crec que hauríem de seguir treballant igual. Això l'única cosa que fa és tindre un segell, un passaport i nosaltres ja ho hem fet. El dia 6, a més es comença la volta al col·legi, al treball, hi ha una major mobilitat, no hi ha toc de queda… Al final són altres factors els que entren en joc a l'hora d'explicar els contagis i no solament les Falles.

Aquestes falles han reactivat una mica el sector de les falles, que era necessari i un altre dels punts importants és l'impacte econòmic de la ciutat a nivell turístic, que estem en una pandèmia i encara no hem pogut veure una gran afluència de gent per les limitacions, Creus que en 2022 anem a tindre aqueix impacte turístic nacional i internacional que vinguen a València per Falles?

Jo he vist molta gent a València, molta turista per ací durant les Falles. A poc a poc, va a ser una destinació turística atractiva per a vindre i això augmentarà l'economia. Hi ha dues economies ací, la interna, que és la que em preocupa més, sobretot la dels oficis, perquè tancar una orfebreria, una indumentària, és alguna cosa molt complicat de recuperar. És una economia que es va movent. I després està la part de l'hostaleria, del turisme, que això va a costar més recuperar, però ja s'aquesta veient en la ciutat que comença a recuperar-se i per a això hem de remar tots.

Com has viscut aquestes Falles atípiques sent en aquest cas el teu primer any, bé realment com a president de la JCF, i sobretot sent pare?

En el 2020 no em vaig assabentar de gens, la veritat. Estava tot el treball fet, no tenies sensació de responsabilitat i els deu dies jo anava d'un lloc per a un altre. I enguany estàvem amb el tema de l'adopció, podia haver vingut al juny o juliol, però ja havíem parlat que en aqueixos cinc dies calia estar on calia estar. Hi ha hagut una família que ens ha tirat un cable amb el xiquet quan ha sigut necessari, tinc un marit que és faller i sap el que és i és complicat perquè després arribava la nit i volia estar amb el meu fill. Però arribes a la 1 a casa molt cansat i saps que a les 3 va a sonar l'alarma per a donar-li el biberó, crec que és una experiència tan bonica que al final superes això i el que faça falta. No volíem fotografies perquè no era el moment i estàs en un paper protagonista, llavors intentaves anar amb discreció. Ja està apuntat en la falla i tot, així que com m'isca anti faller no sé que fer amb la meua vida si no li agraden les falles (bromeja). Aqueixos cinc dies era necessari estar ací, la nit de la DANA estava ací amb el xiquet i alhora parlant amb fallers per si queia alguna falla i bé mentrestant estava despert ací mirant al xiquet.

Per a acabar, hi ha una imatge que ens va commoure a tots i que cree representa aquestes Falles. Que va ser veure't a tu i a la vicepresidenta Oltra plorant, que són llàgrimes d'emoció que sentim tots els fallers de veure tots els monuments plantats i altres, Com va ser aqueix moment amb la vicepresidenta Oltra?

Aqueix dia va ser el mateix de la DANA. Jo no havia dormit en tota la nit, parlant i veient vídeos de les falles a punt de caure. Després al matí veus que tot va bé, decideixes el dels jurats i quan arriba la mascletà aqueix cansament acumulat i de sobte fas olor de pólvora doncs al faller li ixen les emocions. Estem ací, hem aconseguit estar ací i poca gent sap el que he patit jo personalment per a arribar ací. I et gires, i veus que la vicepresidenta està plorant, ens mirem i, clar, no saps el que ella ha patit també amb aquesta pandèmia. Al final ens abracem i emocionem molt, tots els fallers parlem un idioma semblat que és molt complicat explicar. Jo no et vaig a poder explicar per què vaig a l'ofrena i per què m'emocione. Llavors, entre dos fallers va ser un moment molt emocionant. Han sigut moltes emocions juntes. Han hagut molts moments junts, però est va ser el més especial. Són moments de gran satisfacció, el poder recuperar certes abraçades, i hi havia molta gent de la meua falla que feia molt temps que no la veia, per exemple, la fallera major, que no la veia des de la pandèmia perquè el nostre lloc comú estava tancat durant any i mitjà. El que no havia plorat en 18 mesos va eixir en eixos dies, és un còctel d'emocions tot.

Destacats