Cancel·lada la festa de l'Orgull de València per primera vegada en 36 anys

Lambda mantindrà la manifestació reivindicativa, però elimina la festa este 2024 per "ingerències de l'administració pública"

Guardar

Manifestació de l'Orgull LGTBI 2023 aValència
Manifestació de l'Orgull LGTBI 2023 aValència

Cancel·lada la Festa de l'Orgull de València 2024. Per primera vegada en 36 anys, des que el col·lectiu Lambda, com a entitat LGTBI referent a la ciutat, porta organitzant l'Orgull que inclou la manifestació i la festa posterior, València no comptarà amb la mítica festa en la plaça de l'Ajuntament. Esta decisió s'ha pres "després dels intents de l'administració pública d'intentar controlar o ingerir en l'organització de la festa. Estem vivint una situació inèdita en la història amb reunions, converses i contactes plagats de què considerem amenaces i coaccions, alhora que hem començat a conéixer les retallades en drets de la població LGTBI per part dels diferents governs formats per la dreta i l'extrema dreta. Tot això, sustenten la decisió que hui prenem", han explicat des de Lambda.

Per este motiu, se suspén la Festa de l'Orgull 2024 de València, però es mantindrà la manifestació reivindicativa. D'esta manera, la manifestació de l'Orgull de València 2024 se celebrarà el divendres, dia 28 de juny, que mantindrà el mateix recorregut d'altres anys, així com el mateix ambient festiu. Les carrosses, el color, la festa i les reivindicacions tornaran a inundar els carrers del centre de la ciutat. No obstant això, la manifestació acabarà amb una concentració protesta en la plaça de l'Ajuntament de València.

Així i tot, des de Lambda han volgut deixar clar que esta decisió no significa que no se celebrarà l'Orgull, sinó que es realitzaran les activitats "en els locals que sempre han sigut el nostre refugi quan al carrer se'ns violenta". En este sentit, han informat que en els primers dies de juny es donarà a conéixer el calendari d'activitats que es realitzaran en els locals de les associacions LGTBIQ+.

Les raons

Com ha detallat el coordinador general de Lambda, Fran Fernández, "entre octubre i desembre de 2023 la Generalitat posa en marxa, amb la col·laboració de la Diputació de València i l'Ajuntament de València, un comité organitzador constituït a esquena dels consells consultius LGTBI i Trans, que eren els legitimats per a això. I en els últims dos mesos s'han produït noves actuacions amb la finalitat d'usurpar la representació de les entitats LGTBI i controlar espais de participació, a través de la composició del Comité dels Gai Games València 2026 o del nomenament irregular d'un alcalde del PP com a representant del Consell Trans Valencià a esquena de les entitats socials que el conformen".

A això, diuen, "cal sumar les significatives retallades en drets en el primer trimestre de 2024: l'eliminació a la província de València de formació en diversitat LGTBI a més de 20.000 joves, la censura de llibres infantils sobre la diversitat familiar i LGTBI, la cancel·lació del servici infosex de l'Ajuntament de València i la negació de la discriminació que patix el col·lectiu LGTBI per part de membres del govern valencià, entre altres".

Per part seua, Juan Velasco, president d'Avegal, l'associació d'empresariat LGTBI, ha expressat que "no es donen les circumstàncies adequades per a tindre la certesa d'obtindre un resultat satisfactori, en les quals treballem amb independència, amb el nostre propi criteri i amb el suport complet de les entitats LGTBI", per la qual cosa, després d'haver organitzat la festa en les tres edicions anteriors, han traslladat a Lambda que no consideren "viable l'organització de la festa".

Per part seua, Paula Iglesias, de la Federació Estatal d'Estatal de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i més ha volgut traslladar el seu suport a Lambda i Avegal, "en uns moments difícils de retrocessos, que no sols afecten el nostre territori, sinó que s'estenen a uns altres punts d'Espanya i també a Europa".

Per què la manifestació de l'Orgull de València serà el divendres?

Un altre dels canvis substancials en l'organització de l'Orgull de València 2024 és que se celebrarà el divendres, dia 28 de juny, en lloc d'un dissabte, com és costum. Des de Lambda han denunciat que "l'Ajuntament de València ens va intentar imposar la data del 22 de juny per a unir-ho amb les activitats organitzades per ells, i ens van dir que les altres dues dates sol·licitades -- el 15 i el 29 de juny -- quedaven descartades per ocupació de la plaça". No obstant això, a través del grup municipal socialista "hem tingut accés a la informació sobre l'ocupació de la plaça i no apareix cap previsió d'ocupació per a les dates sol·licitades".

Per este motiu i amb la intenció de "no col·laborar en l'intent de pinkwashing de la Generalitat, l'Ajuntament i la Diputació", la manifestació de l'Orgull de València es trasllada del dissabte al divendres.

Destacats