Arranca un projecte per a afrontar la soledat de les persones majors

Guardar

Las- Naves
Las- Naves

El projecte europeu Healthy Loneliness, organitzat per Las Naves i la Universitat Politècnica de València, té com a objectiu proporcionar eines a les persones majors que es troben soles, perquè puguen afrontar el sentiment de soledat no desitjada, augmentar-ne l'autoestima i tindre un envelliment actiu i saludable. Durant un any, València, París (França) i Lodz (Polònia) realitzaran una anàlisi sobre la soledat en les respectives urbs, en la qual s'inclouran tallers participatius i es posaran en marxa accions pilot extretes del treball col·laboratiu.

L'institut Itaca Sabien de la Universitat Politècnica de València i Las Naves són els encarregats de desenvolupar aquest projecte a la nostra ciutat. Hui s'ha presentat públicament la iniciativa i s'ha celebrat a Las Naves la primera reunió de tots els socis, inclosos els procedents de les altres dues ciutats participants: París, que participa a través de l'entitat E-Seniors, i Lodz, que ho fa a través de la Universitat de Lodz.

Durant la jornada s'ha mostrat una primera radiografia de la soledat de les respectives ciutats. En el cas de València, respecte a les dades de l'Oficina d'Estadística de l'Ajuntament, hi ha 43.124 persones majors de 64 anys que viuen soles –un 5,4 % de la població total de la ciutat–, de les quals el 76,2 % són dones. També de la xifra total de persones soles, un 36 % són dones de més de 79 anys. Per districtes, es concentren majoritàriament als districtes de l'Olivereta, Extramurs, Poblats Marítims i Quatre Carreres.

Els tècnics del projecte han identificat diverses causes que porten a l'estat de soledat no desitjada, com pot ser l'increment de l'esperança de vida o la individualització de la societat, així com les conseqüències directes, com són el deteriorament de la salut física, emocional i mental o l'aïllament social.

El regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, Berto Jaramillo, qui ha inaugurat la jornada de treball, ha assenyalat que es pretén «ser generadors d'iniciatives i de polítiques públiques dirigides a actuar davant la soledat, especialment present en les grans ciutats». «Tenim com a repte identificar les persones en risc per a intervenir i ajudar-les», ha afegit.

Per la seua part, Antonio Martínez, enginyer de telecomunicacions i investigador de la Universitat Politècnica de València, assenyala que la soledat «és un dels principals factors que determinen la nostra salut, per la qual cosa qualsevol activitat que identifique les persones majors que viuen soles i promoga un envelliment actiu i saludable tindrà un efecte directe en el benestar de la nostra societat de múltiples formes».

En aquesta direcció, i també a fi de proporcionar eines a les persones majors que estan soles perquè puguen afrontar el sentiment de soledat, augmentar la seua autoestima, tindre un envelliment actiu i saludable i millorar la seua qualitat de vida, el projecte realitzarà accions diverses durant un any. Se celebraran fins a tres tipus de tallers de cocreació dirigits a persones majors –triades perquè siguen una mostra representativa dels diversos barris de València– i a professionals (personal tècnic de benestar social, professionals sanitaris, ONG, etc.), de forma que s'identifiquen entorns, causes, conseqüències i necessitats.

Arxivat a:

Destacats