L'alcalde Joan Ribó proposa implantar a València la jornada laboral de 4 dies durant un mes

Es tracta d'una experiència pilot que servirà per a analitzar els avantatges i desavantatges de treballar menys hores a la setmana

Guardar

0527 Ribó jornada 4 dies (22)
0527 Ribó jornada 4 dies (22)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha plantejat implantar en la ciutat una experiència pilot que pose en pràctica la jornada laboral de quatre dies. Així ha informat durant la seua intervenció en la I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies. Un esdeveniment organitzat per la Generalitat i Labora en el qual també han participat Mònica Oltra, la ministra de Treball Yolanda Díaz i la vicepresidenta de la Comissió d'Ocupació i Assumptes Socials del Parlament Europeu, Katrin Langensiepen.

D'aquesta manera, aquesta experiència pilot examinarà com funciona la jornada laboral de sol quatre dies i que es preveu que estiga activa durant un mes en el qual tots els valencians i valencianes puguen tindre una jornada de treball de quatre dies i un total de 32 hores setmanals.

En aquest sentit, un dels objectius d'aquesta experiència serà fer "un estudi rigorós, amb unes conclusions que servisquen per a elaborar un informe d'abast europeu i internacional que avalue l'impacte de la seua aplicació i les conseqüències quant a la productivitat però també a l'oci, la mobilitat, l'economia, la salut de les persones", tal com ha explicat Ribó.

Intervenció de Joan Ribó en la I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies
Intervenció de Joan Ribó en la I Cimera Internacional sobre Reducció del Temps de Treball i la Jornada Laboral de Quatre Dies

 

"A València volem ser pioners en el debat sobre una nova regularització de la jornada laboral, perquè estem convençuts que les persones felices són més eficients en el treball, i que aplicant als sistemes productius alguns conceptes que serveixen de base a l'economia del ben comú com la confiança, la cooperació i la solidaritat, podem avançar com a societat de manera sostenible", ha destacat Ribó durant la seua intervenció.

Així i tot, l'aplicació d'aquest projecte de prova haurà d'aconseguir un consens social, empresarial i sindical per a poder dur-se a terme. Per aquest motiu, Ribó ha anunciat que obrirà una ronda de diàleg entre el consistori municipal, la Generalitat Valenciana, els agents socials i les entitats veïnals. A més, els sindicats —que també han assistit a la cimera— també hauran de donar el seu vistiplau a reduir la jornada laboral a 32 hores a la setmana.

Precisament, aquesta jornada de treball reduïda ja ha començat a funcionar en diferents països. Per exemple, a Lituània el govern ha aprovat la setmana laboral de quatre dies per a aquelles persones que treballen i que tinguen al seu càrrec fills xicotets. Mentrestant, a Irlanda, Estats Units, Canadà, Austràlia o Nova Zelanda també s'estan portant iniciatives similars.

Arxivat a:

Destacats