El Consell aposta per la setmana de 4 dies i per transformar el model productiu per a "imaginar futurs millors"

Guardar

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, durant la Cimera Internacional de la Setmana de 4 dies
El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, durant la Cimera Internacional de la Setmana de 4 dies

El conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha obert aquest dissabte la segona jornada de la Cimera Internacional de la Setmana de 4 dies, en la qual ha advocat per impulsar aquesta mesura i transformar el model productiu a través de la innovació, sota la premissa que "cal recuperar la capacitat d'imaginar futurs millors" i per a això s'ha d'"apostar per iniciatives transformadores que suposen un canvi de paradigma".

Així ho ha sostingut el conseller durant aquest cim organitzat per Labora que reuneix experts per a debatre sobre els avantatges i implementació de la setmana laboral de quatre dies.

Sota la idea que "nombrosos estudis constaten com la reducció del temps de treball en empreses pot millorar la productivitat", Climent ha insistit a "treballar activament en dos fronts": "la transició cap a un model productiu més diversificat i resilient" i "propiciar una gran transformació en la cultura empresarial i d'organització del temps de treball en les empreses".

Climent ha destacat que la Comunitat Valenciana "ha sigut pionera a posar sobre la taula un programa d'incentius públics per a la redistribució del temps de treball", pel qual les empreses reben un incentiu de més de 9.000 euros per cada treballador que se sume a la jornada de 23 hores setmanals de forma consensuada. Segons el conseller, "molts països també ens estan seguint", per la qual cosa l'administració autonòmica vol "escoltar, aprendre i compartir la seua experiència" en aquest àmbit.

Així, ha posat en valor que es pose en pràctica en la Comunitat Valenciana una "hipòtesi que en el món ha estat corroborada per moltes experiències empresarials" i que pot "sostenir i incrementar els salaris", "millorar les possibilitats de conciliació i benestar del treball" i aconseguir "usos energètics més responsables i sostenibles".

Climent ha assenyalat que "no hi ha color" entre la productivitat (dòlar per hora) d'Espanya i d'alguns països nòrdics o Alemanya. D'acord amb el conseller, en 2019 a Espanya una persona treballava una mitjana 1.686 hores anuals produint un valor afegit de 52$/hora, mentre que en aquests països es treballaven 1.300 hores amb un nivell de productivitat de 65-70$/hora. "Treballem més que la resta i som menys productius", ha esgrimit, una situació que ha relacionat tant amb el model econòmic com amb la forma en la qual organitzen el treball les empreses.

En eixa línia, el conseller d'Economia ha subratllat el "compromís" i objectiu d'obrir el debat sobre "noves possibilitats que milloren la qualitat de l'ocupació en la Comunitat i ajuden a fer front reptes globals", en un escenari de "triple crisi latent econòmica, social i ambiental".

Arxivat a:

Destacats