ADN Caní, carrils bici o noves peatonalitzacions, les propostes veïnals de Decidim

La fase de votació ciutadana de les propostes presentades en Decidim València serà del 5 al 22 de desembre

Guardar

centro_valencia
centro_valencia

Els pressupostos participatius de Decidim València segueixen el seu curs. La fase de suport ciutadà ha acabat, i des de hui i fins al 4 de desembre, les propostes presentades seran estudiades pels diferents serveis tècnics de l'Ajuntament de València per a valorar si compleixen els requisits perquè siguen projectes viables i legals. Això sí, per a arribar a la fase de viabilitat, les propostes havien d'aconseguir un nombre mínim de suports: 100 per a les propostes veïnals i 200 suports per a les de l'Ajuntament.

Així, la proposta més ben valorada ha sigut la instal·lació de diversos sistemes de producció d'energies renovables en l'entorn urbà, com a arbres solars, arbres de vent i paviments energètics, presentada pel Consistori, que ha aconseguit els 423 suports; molt seguida de la iniciativa veïnal sobre la recuperació del sòl del PAI de Benimaclet que, sumant les dues propostes presentades, ha obtingut 417 suports.

La mobilitat, com en cada edició de Decidim, ha tornat a ser una de les protagonistes. L'ampliació de rutes i unitats de l'EMT en horari nocturn per a millorar aquest servei; un carril bici des de la Torre fins al Bulevard Sud; o el carril bici al llarg de l'avinguda Tres Forques, vertebrant els barris de Fontsanta, Vara de Quart, Tres Forques i Patraix, són algunes de les propostes que passen a la fase de viabilitat.

En aquest àmbit, també destaca la petició veïnal de crear un segon anell ciclista (352 suports), que passe per les avingudes General Avilés, Peset Aleixandre, Primat Reig, Aragó, Giorgeta, Pérez Galdós i Grans Vies.

Una vegada més, els pressupostos participatius, que disposen de 8 milions d'euros per a invertir a València, mostren el canvi que la societat valenciana està fent, apostant per mitjans de transport més sostenibles i per un model de ciutat més amable. Així, la reurbanització de Sant Agustí i l'avinguda de l'Oest, amb l'ampliació de voreres a Sant Vicent; la reurbanització de les avingudes Pérez Galdós i Giorgeta; i, fins i tot, la petició veïnal de peatonalitzar el carrer Colón també han aconseguit superar el mínim de suports per a passar a la següent fase d'aquest procés.

Així mateix, la ciutadania ha mostrat el seu suport a accions que ja s'estan plantejant des del govern valencià per a millorar la convivència veïnal, i proposa mesures com el control del soroll nocturn, en les zones més saturades, amb una unitat especial de Policia Local; o un banc d'ADN caní, com ja funciona en altres municipis valencians com Mislata o Alfafar.

Finalment, s'han presentat propostes que han cridat l'atenció de la ciutadania i, per tant, han aconseguit els suports mínims, com la creació d'un parc aquàtic urbà sense profunditat en l'anomenat Parc de la Vida; la construcció d'un mercat municipal en el barri de Malilla; així com la instal·lació de contenidors 'reverse vending' perquè els veïns i veïnes que reciclen puguen guanyar diners per reciclar botelles de plàstic i llandes. Així, proposen que eixos diners es pogueren descomptar del pagament d'impostos municipals, o bé, foren vals descompte per a gastar en pimes locals d'alimentació.

Totes les propostes que superen la fase de viabilitat, passara a la votació ciutadana, que serà del 5 al 22 de desembre. Les iniciatives més votades seran les que inicien la seua execució en 2020.

Arxivat a:

Destacats