8 milions de tones de plàstic acaben en el mar: "en 2050, hi haurà més plàstics que peixos"

Carlos Galiana llança un missatge de conscienciació en el Dia Internacional del Medi Ambient: “hem de començar a eliminar el plàstic”

Guardar

reciclaje plastico
reciclaje plastico

Cada any, en el món, s'utilitzen 500 mil milions de bosses de plàstic; es compren 1 milió de botelles de plàstic per minut; i, el més preocupant, 8 milions de tones de plàstic acaben en el mar. Els experts ens posen en sobre avís: "a aquest ritme, l'any 2050, hi haurà més plàstics que peixos en el mar".

De fet, la contaminació produïda pel plàstic és una de les principals preocupacions. Tant és així que l'ONU ha volgut centrar el Dia Internacional del Medi Ambient, que se celebra, hui, 5 de juny, posant el focus d'atenció sobre aquesta problemàtica amb el lema "Un planeta sense contaminació per plàstics".

I, en aquesta mateixa línia, el grup Zero Waste llançava, a principi de setmana, una campanya de boicot al plàstic, a la qual s'han sumat milers de consumidors, però també importants empreses com Mercavalencia que, a través del seu compte de Twitter, animaven a dir "No al plàstic".

València Extra ha parlat amb el regidor de Comerç de l'Ajuntament de València en funcions, Carlos Galiana, que ha definit com a "barbaritat" el que està ocorrent: "Hem arribat a un punt en què s'està venent, en els supermercats, la fruita tallada embolicada en plàstic, i la fruita ja té un embolcall natural que és la pell. No ens adonem del greu que és la situació, però hem de ser conscients que cal començar a eliminar el plàstic". En aquest sentit, ha explicat la intenció que els mercats municipals s'unisquen a aquesta transició, que ja han començat altres empreses com Mercadona, "perquè es passen al paper".

No obstant això, un altre dels punts destacats en la lluita contra el canvi climàtic és l'alimentació. València ja compta amb el Centre Mundial per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), que treballarà en la investigació i construcció de nous sistemes d'alimentació sostenible, però també a fer complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, marcats per l'ONU, i que estan basats a posar fi a la pobresa, la protecció del medi ambient o la fam zero, entre altres.

Per això, Galiana insisteix que, durant la pròxima legislatura, "hem de treballar més en l'alimentació. Hem establit les bases del mercat municipal, però cal fer més". I, potser, la idea que els supermercats donen els excedents no sembla tan desgavellada. Així i tot, no hi ha res decidit sobre aquest tema. "No hi ha cap projecte, ni tenim establit un protocol, ni tenim un estudi que especifique quants aliments es malgasten, però el que és clar és que alguna cosa cal fer", ha conclòs.

Destacats