El Centre Mundial per a l'Alimentació Sostenible fa els seus primers passos en la Marina

Pretén investigar i treballar en la construcció de nous sistemes alimentaris sostenibles, ja que una dolenta alimentació provoca la mort d’11 milions de persones a l’any

Guardar

Centre Mundial Alimentació Sostenible
Centre Mundial Alimentació Sostenible

El Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS) ja és tota una realitat. Després de convertir-se en la Capital Mundial de l'Alimentació Sostenible en 2017, la capital del Túria comença una nova etapa a través d'aquest espai que s'encarregarà de donar "impuls i difusió a totes les iniciatives relacionades amb les bones pràctiques alimentàries en zones urbanes", tal com ha destacat l'Alcalde de València, Joan Ribó.

Situat en l'edifici La Base en la Marina, el CEMAS té com a objectiu ser un referent internacional en tots els aspectes relacionats amb l'alimentació en els nuclis urbans, ja que, segons l'edil, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) està preocupada perquè "la meitat de la població mundial resideix a les ciutats en l'actualitat i això comporta que el 80% dels aliments que es produeixen en el món es consumeixen a les ciutats". Una dada al qual se suma un altre de gravetat, com és que "mentre 850 milions d'habitants passen fam, més de 600 pateixen obesitat".

A més, segons un article d'El País que cita informació de The Lancet, una mala alimentació causa la mort d'11 milions de persones en el món a l'any, una quantitat superior a les que ocorren pel tabac, el càncer, els infarts o l'obesitat. L'excés de sal i la falta de cereals i fruita són algunes de les conductes que repercuteixen negativament en la salut segons aquest estudi. Però encara que Espanya és la tercera amb menor nombre de defuncions en aquest cas, les dades deixen en evidència que cada vegada és més important intercanviar experiències i promoure canvis en els hàbits, sobretot en els entorns urbans.

Ajuntament de València

Davant aquesta situació, perillen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que tal com indica l'ONU, "són un anomenat universal a l'adopció de mesures per a posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudisquen de pau i prosperitat". En concret, els 17 objectius són la fi de la pobresa; fam zero; salut i benestar; educació de qualitat; igualtat de gènere; aigua neta i sanejament, energia assequible i no contaminant; treball decent i creixement econòmic; indústria, innovació i infraestructura; reducció de les desigualtats; ciutats i comunitats sostenibles; producció i consum responsables; acció pel clima; protecció de la vida submarina i d'ecosistemes terrestres; pau, justícia i institucions sòlides i crear aliances per a aconseguir aquests objectius.

El creixement urbà accelerat i moltes vegades desordenat, així com les dades, provoca que cada vegada siga més important la implicació de les ciutats perquè els ODS es complisquen. Per això, el CEMAS tindrà dues línies d'actuació. D'una banda, se centrarà en la captació, recopilació, catalogació i impuls d'activitats que posen en marxa sistemes alimentaris locals a tot el món; i per un altre, organitzarà activitats sobre alimentació sostenible, lluita contra la fam o canvi climàtic, principalment, tant amb un vessant internacional com amb una més local i regional. D'aquesta manera, es podran posar en comú idees, polítiques i accions que puguen beneficiar o enriquir sistemes de tot el món en un mateix espai, segons el consistori.

Així, el CEMAS funcionarà de forma permanent i ja compta amb personal de l'Ajuntament de València més el suport tècnic de la FAO, ja que es tracta d'una iniciativa conjunta entre el consistori i l'entitat internacional. València pot presumir, per tant, de ser una de les ciutats amb major reconeixement en el seu esforç per cuidar l'eixiu i aconseguir canvis alimentosos en la societat.

CEMAS Ajuntament de València

Destacats