25 anys de la recuperació de les Festes Populars de Patraix

Aquest cap de setmana, Patraix gaudeix dels actes previs a les Festes Populars 2019, que arrancaran el 4 d’octubre

Guardar

Actuació en les Festes Populars de Patraix de 2017
Actuació en les Festes Populars de Patraix de 2017

Les Festes Populars de Patraix compleixen 25 anys i, com no podia ser d'una altra manera, des de l'Associació Veïnal del barri s'han proposat celebrar-lo amb magnificència. Així, i malgrat que les festes, oficialment, començaran el pròxim 4 d'octubre, aquest cap de setmana, Patraix començarà amb les celebracions, gràcies a diferents activitats amb les quals no només es fomentarà la cultura, sinó que descobriran l'essència d'aquest antic poble valencià.

Les activitats començaran aquest divendres, 27 de setembre, amb una nova projecció dins del cicle 'Cinema a la Fresca'. En aquesta ocasió, els assistents gaudiran de la pel·lícula 'Casa't amb mí! Per favor' (21.30 h). Els actes continuaran el diumenge, 29 de setembre, amb una ruta guiada, de la mà de l'historiador Javier Mozas i de Toni Pla, president de l'Associació, gràcies a la qual es descobrirà la història de Patraix - 11.00 h des de la seu de l'associació-.

Finalment, els actes previs a les Festes Populars de Patraix 2019 conclouran amb la presentació de l'únic llibre sobre el barri: 'Patraix de poble a barri'. Així, aquesta nova edició augmentada compta amb l'aportació d'importants il·lustradors de l'escena valenciana, com Paco Roca, Lalo Kubala o Tete Chumi, entre altres.

La presentació, que tindrà lloc el dilluns 30 de setembre, començarà a les 19.00 hores en l'excapella neobizantina de la Beneficència, situada al carrer Corona, 36. Els seus autors, Javier Mozas, Víctor Algarra i Carles Barquero, juntament amb els il·lustradors Tete Chumi i Lalo Kubala, seran els encarregats de presentar el llibre.

L'any passat, l'Associació Veïnal de Patraix complia 40 anys de reivindicacions veïnals i lluita incansable per millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri i, enguany, les celebracions continuen amb el 25 aniversari de les Festes Populars de Patraix. València Extra ha parlat amb el president de l'associació Toni Pla: "Fa 25 anys, l'associació veïnal va decidir recuperar les festes populars, datades de 1930, que celebrava l'antic poble de Patraix. Aquestes festes que suposaven un punt de trobada i convivència ciutadana continuen mantenint la seua essència".

Asociación de Patraix"Són unes festes culturals, de reivindicació, però sobretot de trobada i transmissió de valors. En aquests dies, diferents generacions es reuneixen en un mateix espai; trenquen la monotonia de famílies que, potser, per qüestions econòmiques no han pogut anar-se'n de vacances; i, a més, ajuden a transmetre als joves uns valors de participació, de sentiment de barri i de recuperació de les tradicions, la cultura i la història de Patraix que són molt importants, i que contribueixen al fet que la gent se senta orgullosa de ser i de viure en el barri", apunta Toni Pla.

Del 4 al 13 d'octubre, el barri tornarà a inundar-se d'eixe caràcter festiu i d'unió, que tan especials fa les seues festes, gràcies a una programació completa en la qual no faltarà música en directe, sopars de germanor, activitats per als més menuts i, naturalment, la pólvora, que vindrà de la mà de diferents mascletaes i un Correfoc, que tindrà lloc el pròxim 4 d'octubre a les 23.00 hores.

Patraix celebra el seu 25 aniversari, però com recorda Toni Pla, "l'any que ve, celebrem el 150 aniversari de l'annexió del poble de Patraix a la ciutat". Per això, afig, "ja no és només l'organització de les festes, sinó tot l'esforç humà i econòmic que suposa la contractació de la il·luminació, la neteja... Crec que des de l'Ajuntament de València s'hauria de tindre més en compte unes Festes Populars, en les quals participen 25 entitats del barri, i que tenen un important caràcter participatiu", conclou el president de l'associació.

Programació Festes Populars Patraix 2019

Destacats