Toni Pla

Opinió

40 anys de lluita, 40 anys d'il·lusions

Guardar

Enguany que celebrem el 40 aniversari del registre oficial de la A. Veïnal Patraix, i volem posar en valor tot el viscut, tota aqueixa trajectòria d'activitat social l'esforç de la qual comença a veure els seus fruits a aconseguir un barri més humà, solidari i habitable. Volem que servisca aquest esforç de 40 anys, a unir més a un barri i seguir lluitant per valors fonamentals com la igualtat, sostenibilitat i tolerància.

El dia 12 de març de 1978 es va legalitzar l'Associació Veïnal Patraix, però en anys anteriors ja funcionava com a associació de caps de parells de família, fins i tot en els seus inicis en la clandestinitat, per a lluitar per uns drets com la llibertat, la igualtat i condicions de vida saludables que van fer un moviment a nivell de tota Espanya on es van forjar els pilars de la democràcia. Pilars que al llarg del temps i després de molts moments històrics encara hui s'han de defensar, perquè aqueixos pilars no són per a tota la vida, són vulnerables i com a entitats ciutadanes hem defensat i defensarem amb el vostre suport els valors democràtics de la participació, de la igualtat, de la llibertat, sostenibilitat i com no, la cohesió social que ens acoste al màxim estat del benestar en tots els sentits i sobretot entorn del nostre barri i ciutat.

Els moviments ciutadans enguany compleixen 50 anys, i aprofitem per a donar-los les gràcies a cadascun/al fet que han donat part de la seua vida, del seu temps a lluitar en el carrer amb la denúncia, amb la protesta, però també amb la proposta.

Per a açò seguim treballant, per a seguir celebrant aquest aniversari i seguir construint, perquè encara es necessita construir moltes cuses i no em referisc a la rajola ni a nous grups d'habitatges, em referisc a un present i un futur d'un espai amb una qualitat de vida, història i amb un potencial tan important que val la pena seguir impulsant. Hui presentem aquest projecte més que mai necessari per a consolidar les bases democràtiques i participatives en Patraix d'una forma més activa en el disseny de la vida del nostre entorn, convidant a tot el veïnat a formar part d'un equip d'idees i un projecte de present i futur, impulsat dónes d'aquesta entitat de persones compromeses.

Per açò volem llançar un desig per a impulsar que la ciutadania passe de ser un@ mer espectad@, a una força activa que participe construint el present i com no, el futur.

En una societat que ha passat una gran crisi i encara l'aquesta patint és vital donar l'alarma a detectar i frenar la crisi de valors que porta a l'individualisme i donar l'esquena a unir-se a treballar pel ben comú sent l'única arma de lluitar contra aqueixa xacra que ens porta a justificar qualsevol acció només pel benefici personal abandonant el concepte del nosotr@s pel del Jo, jo i després Jo.

Molts assoliments, alguns fracassos, il·lusió sempre, esforç, treball ha fet que moltes coses , molts llocs fins i tot el disseny d'aquest barri històric siga conseqüència del treball de much@s homes i dones units en aquesta associació .

Encara queda molt per recórrer i reivindicacions que aconseguir, l'acció ha de seguir moltes vegades canviant el model de protesta per la proposta i si no hi ha diàleg doncs com en els nostres orígens .. al carrer ,units i amb la força de la democràcia participativa perquè la veu de la ciutadania siga sentida ja que no solament es pot reduir la participació a votar uns pressupostos participatius que quasi no arriba a l'1% del total del pressupost. És fonamental per a l'avanç democràtic creure's i recolzar un teixit social fort en els nostres barris ,en la nostra ciutat, ja que sense suport, sense infraestructures, sense polítiques d'impuls associatiu anem per mal camí. L'assetjament als col·lectius socials per la llei d'associacions, pels deures fiscals per tractar-nos com a empreses, va a portar al col·lapse participatiu perquè a poc a poc aniran tancant la persiana moltes entitats ciutadanes a conseqüència d'aqueixa pressió i aqueixa responsabilitat que només pel fet de ser d'una entitat cal complir sent entitats sense anime de lucre que van anar els pilars de la democràcia i que tractades com a empreses per a unes coses i no ,per als beneficis per a unes altres, ja que som tots voluntaris ,tot açò ens fa que vegem l'horitzó ple de núvols. Dic açò de forma clara i contundent, no solament per al mov. Veïnal, si no per a entitats culturals, falles, tradicionals, esportives, bandes de música perquè crec que se'ns està tractant de forma injusta i amb falta de visió social.

Enguany, aprofitem aquestes festes populars que l'any passat van tenir el reconeixement de Festes Populars de la ciutat juntament amb Sant Marcel·lí ,per a seguir reclamant més suport per a aqueixa trobada veïnal en les festes populars amb molta història i trajectòria. Però no solament amb l'organització de les festes sinó que les festes, necessiten més suport social d'empreses, comerços i persones del barri que miren per a un altre costat quan se li diu(..no ens mires uneix-te), el problema d'un col·lectiu ara que necessita ajuda, és el mateix que demà pot passar-li a qualsevol i llavors mirarem a l'associació per a amarrar-se a aqueixa força transformadora que suposa la unió de la ciutadania.

És de destacar un gran reconeixement al llarg de la història de l'associació, la recuperació d'aqueixes festes populars i que enguany anem a dedicar a Canàries, a la seua cultura, les seues tradicions i obrir els nostres braços per a rebre'ls en el nostre barri de forma hospitalària i amb afecte com es mereixen després d'un any de treball braç a braç amb la casa de Canàries a València. Però seran dies de records de reivindicació , però sobretot homenatge a les persones que durant 40 anys van lluitar des dels moviments ciutadans. En enguany especial cal no oblidar als col·lectius del barri, als soci@s, i especialment als premiats de la nostra entitat que molts d'ells celebren també algun motiu per a compartir amb nosaltres@ aquest aniversari i que són:

Premis 40 aniversari a:" Premsa Ibèrica" pel seu 40 aniversari com a grup de premsa regional creada el desembre del 1978, precisament a Canàries." Grup Scout Mowgli" pel seu 25 aniversari de moviment scout en el nostre barri." A Mobles Mariner" pel seu 125 aniversari com a empresa familiar establida en Patraix amb reconeixement internacional i dels seus vecin@s."Edifici M. Cruïlles" per ser el primer edifici sostenible de la ciutat en el nostre barri amb arrels familiars en Patraix"Els 40" a la trajectòria de la millor cadena musical com a emissora d'àmbit internacional a Espanya i Iberoamèrica." Federació de bandes de música de la CV." Per la trajectòria d'impulsar la cultura a través de les bandes de música en el seu 50 aniversari.

A tod@s gràcies per acompanyar-nos en aquest camí que en els anys 60 i 70 van fer que aquest naixement d'aquesta entitat en Patraix fóra un fet necessari que s'ha demostrat al llarg de la seua vida i que el perfil del nostre barri s'ha llaurat amb l'esforç , compromís , treball i il·lusió d'anys i persones que van donar part de la seua vida a apostar pel ben comú i aconseguir un Patraix cada dia més humà, tolerant, sostenible però el seu futur , el matí ,aquesta per escriure i en aqueix camí us demanem que us incorporeu per a així escriure les pàgines del futur de Patraix.

Destacats