La majoria d'adolescents amaga en el seu mòbil alguna cosa als seus pares

Guardar

moviles_adolescentes
moviles_adolescentes

Tard o d'hora, tots els pares s'hauran d'enfrontar-se a la compra del primer mòbil del seu fill adolescent o preadolescent. A partir d'aquest moment, tot el coneixement que hi ha al món es posarà a l'abast de les seues mans.

Resulta evident que es tracta d'una moneda de dues cares, perquè Internet també és la porta a tot tipus de riscos que s'escriuen en anglés com el assetjament psicològic, el phishing, el scamming o el ransomware. I tots aquests termes tenen un denominador comú: tots provenen de persones que poden aprofitar-se que la innocència i desconeixement dels nens i adolescents en molts àmbits.

No obstant això, un altre denominador comú entre els adolescents és que, llevat d'excepcions, solen creure que coneixen i dominen el seu entorn quotidià, ja siga digital com analògic. I és aquí on es troba el major risc de tots, ja que en moltes ocasions fan accions a esquena dels seus pares, malgrat les seues advertències.

De fet, la majoria dels adolescents amaga, d'una manera o altra, dins del seu mòbil una mica perquè els seus pares no ho descobresquen. No té per què contenir accions de mobbing o de sexting obligatòriament. En la majoria dels casos, els menors esborren el seu historial de navegació o guarden, dins d'alguna carpeta 'profunda', una foto o vídeo de contingut pornogràfic o de violència explícita, algun missatge pujat de to amb amics o parelles o una conversa sobre alguna gamberrada de cap de setmana.

(...) en ser nadius tecnològics, la majoria dels nens es desenvolupa en entorns mòbils amb més facilitat que els seus pares.

"El refrany 'vaig ser cuiner abans que frare' no es pot aplicar als pares d'avui dia pel que fa a les noves tecnologies. És més, en ser nadius tecnològics, la majoria dels nens es desenvolupa en entorns mòbils amb més facilitat que els seus pares. Per tant, els pares actuals hem de fer un esforç diari per estar al dia de les noves tecnologies per entendre els entorns en què es desenvolupen els nostres fills", destaca Hervé Lambert, Global Consumer Operations Manager de Panda Security.

Tant és així que fins i tot hi ha aplicacions com Poof, una eina que 'enganya' al sistema de geolocalització a altres apps del mòbil. Encara que l'aplicació està creada per calcular quant costaria un trajecte en una bici de lloguer o per indicar punts de referència per quedar amb amics, la veritat és que els xavals fan servir aquesta app perquè els seus pares no sàpiguen on són realment.

Igual de delicades són Vaulty i Hide It Pro. Dues apps per amagar arxius dins del mòbil. Vaulty és una app per Android que permet protegir amb contrasenya fotos i vídeos que a més no estan visibles a la galeria principal d'imatges. A més, l'app fa una foto de la persona que intente accedir als arxius amb una contrasenya incorrecta.

Tot i que es tracta d'una eina de gran valor en entorns professionals en els quals es maneja informació confidencial, és una app que no hauria d'estar al mòbil de cap nen.

Per la seua banda, Hide It Pro està pensada perquè quan els pares la vegen al mòbil pensen que és una app per controlar el volum i l'equalització de la música que escolten. De fet, serveix per a això.

No obstant això, si es manté premut la icona de l'aplicació durant diversos segons, sobtadament apareixerà una 'pantalla secreta' on amagar fotos, vídeos, missatges i altres aplicacions com totes les anteriors que hem comentat en aquest post.

Aplicacions que no haurien d'estar al mòbil dels menorsTot i que ja han desaparegut les controvertides Secret i Yik Yak, dues aplicacions per fer confessions anònimes que es van acabar convertint en altaveus de missatges racistes i de mobbing, el mercat de les apps de comunicació anònima segueix molt viu.

És el cas de Whisper, l'aplicació de moda per difondre secrets a Internet amb milions de descàrregues a tot el món. La pàgina de descàrrega de l'app presumeix per mitjà d'una infografia que "el que comparteixes amb els teus amics només és la punta de l'iceberg, la resta de la informació està a Whisper".

Aquesta xarxa social ideada només per a mòbils està creada per intercanviar consells i "obtenir primícies", amb el que pot ser el brou de cultiu perfecte per difondre rumors o 'fake news'.

Whisper existeix des de 2013 i ha viscut més que els seus 'germanes' ja desaparegudes Secret i Yik Yak.

Quant al contingut eròtic, cal vigilar de prop a Down. Es tracta d'una espècie de tinder en la carta de presentació en la pàgina de descàrrega de Google Play presumeix de ser "la manera secreta per sortir o agafar amb persones que estan a prop" (entenga agafar per la seua accepció grollera a Llatinoamèrica).

L'app es connecta amb Facebook per fer una classificació dels amics entre persones amb les que t'agradaria passar l'estona o gent amb la qual lligar.

Kik Messenger una aplicació de missatgeria en la qual no es pot verificar la identitat dels remitents. D'aquesta manera, els menors poden compartir el que han fet o el que faran sense que cap adult puga enxampar 'in fraganti'. Es tracta també d'una app a la qual els depredadors sexuals i assetjadors li poden treure molt partit.

Destacats