Sanitat descarta el coronavirus a Torrevieja i assegura que la xarxa "està preparada"

La Subdirectora General d'Epidemiologia de Salut Pública ha assegurat que es va activar el protocol "com havia de fer-se" davant la sospita

Guardar

Hermelinda Vanaclocha Subdirectora General Epiemología de Salud Pública vlcextrafoto carles desfilis
Hermelinda Vanaclocha Subdirectora General Epiemología de Salud Pública vlcextrafoto carles desfilis

Es tractava d'una falsa alarma: la Conselleria de Sanitat ha confirmat, aquest matí, que el possible cas de coronavirus a Torrevieja, finalment, no ho és. Es tracta d'una dona que, amb la seua parella, va acudir a l'hospital per una afecció semblant a la grip; sense poder comunicar-se bé amb el personal sanitari -només parla Finlandés-, i després de dir que havia estat a la Xina, es va procedir al seu aïllament. No obstant això, ja aquest matí, amb un intèrpret, s'ha confirmat que no ha sigut a la ciutat de Wuhan ni a la província, i que l'últim país visitat va ser Vietnam, no la Xina; "la infecció per coronavirus està descartada", assegura Hermelinda Vanaclocha.

La Subdirectora General d'Epidemiologia de Salut Pública ha sigut l'encarregada d'oferir, de manera oficial, aquesta informació. Una ocasió en la qual, també, s'ha aprofitat per a preguntar sobre els protocols i preparació de la Comunitat Valenciana davant la possible arribada d'aquesta nova epidèmia.

Vanaclocha ha relatat que, després de conéixer ahir a la nit que la persona afectada havia estat a la Xina i, a la vista dels símptomes, se li va aïllar. "Davant la mínima sospita, cal posar totes les mesures de precaució que ha manat l'Organització Mundial de la Salut", ha assegurat. Així, el personal sanitari que havia d'atendre la dona afectada -i la seua parella per possible contagi- degueren vestir-se amb vestits aïllants i aïllar a totes dues persones. En continu contacte amb la Conselleria, es va procedir amb l'entrevista que, aquest matí, ha aconseguit descartar el virus. "Al llarg del matí podran conéixer quina infecció té, però tenim la seguretat que no és el coronavirus. Una cosa important de cara a les mesures de protecció", ha assegurat.

Costum i experiència

Segons la Subdirectora, és habitual que "arriben dubtes" sobre possibles casos, però aquest ha sigut el de major alarma fins al moment. "La majoria", assegura, "duren una hora" en dubte, abans de descartar-se. En la Comunitat Valenciana, fins al moment, no hi ha hagut cap cas "en investigació", és a dir, amb pacients aïllats fins a saber els resultats de les anàlisis. Fins ara s'han resolt ràpidament i mitjançant entrevistes, amb el cas de Torrevieja el més 'greu' fins al moment.

Vanaclocha assegura que la xarxa sanitària de la Comunitat Valenciana està "preparada" davant l'amenaça del virus que, d'altra banda, confia que no seran més que casos aïllats fora de la Xina. La professional sanitària ja es va establir, el divendres passat, la manera d'actuar per a tota Espanya, i en la Comunitat s'ha informat els equips dels hospitals. Hui mateix acabaran la fase informativa amb la resta del personal sanitari.

La Subdirectora considera que "la Comunitat, com la resta del país", té "costum" i experiència per a tractar una malaltia com aquesta, perquè el primer problema d'aquestes característiques data de 2003, amb el SARS.

Destacats