La porta romànica de la Catedral de València pateix la destrucció parcial d'un dels capitells

L'Arquebisbat ha denunciat els fets davant la Direcció General de Patrimoni

Guardar

Un dels capitells de la porta de L’Almoina de la Catedral de València
Un dels capitells de la porta de L’Almoina de la Catedral de València

La porta romànica de la Catedral de València, coneguda com de l'Almoina o del Palau, ha patit la destrucció parcial d'un dels seus capitells. Aquest extraordinari exemple històric i artístic del S.XIII, amb un valor patrimonial i identitari immens per als valencians i valencianes, ha vist danyada una de les seues parts.

Des de l'Arquebisbat de la capital del Túria s'ha posat en coneixement de la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, i del Grup de Protecció del Patrimoni de la policia autonòmica la destrucció parcial d'un dels capitells de la portada romànica de la Seu.

Concretament, la part danyada és l'última de les escenes representades, la primera des del costat dret. Aquest capitell conté dos episodis de l'Antic Testament separats per una columneta en els quals es representen dos moments de la vida de Moisés: La institució dels Jutges d'Israel i el Lliurament de les Taules de la Llei.

El que ha quedat destruït és la columneta que separa aquestes dues escenes. La falta d'aquest element és evident a simple vista. Segons Verdeguer, canonge conservador del Patrimoni de la Catedral, "quan el Cabildo Metropolità va tindre coneixement d'aquests fets, es va posar en contacte amb les autoritats corresponents per a esclarir aquests fets".

Presumiblement, en estar exempta la columneta, va ser arrancada del capitell i ha desaparegut. S'estan investigant els fets per a esclarir el succeït.

Arxivat a:

Destacats