Intervingudes 5,5 tones de cocaïna en el Port de València, la major partida en la història de la instal·lació

La droga podria haver aconseguit un valor superior als 340 milions d'euros

Guardar

Imatge de les cinc tones intervingudes en el Port de València
Imatge de les cinc tones intervingudes en el Port de València

El Port de València ha viscut hui el major decomís de droga dels últims quatre anys a Espanya i la major de la història d'aquesta instal·lació: un total de 5,5 tones de cocaïna. Una vegada 'tallada' la substància, aquestes més de cinc tones podrien haver aconseguit un valor en el mercat il·lícit superior als 340 milions d'euros.

Ha sigut gràcies a una operació conjunta de l'Agència Tributària i la Guàrdia Civil, que ha permés intervindre la major partida de cocaïna a Espanya des de fa més de quatre anys i la tercera intervenció en un sol contenidor, segons els registres del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO). Concretament, aquesta operació ha confiscat un total de 5.592 quilos de cocaïna camuflada en un contenidor procedent de Sud-amèrica.

Les actuacions es van iniciar l'any 2021, arran de diverses importacions legals al territori nacional de fruita i verdura aprofitant el comerç legal d'aquesta mena de mercaderies des de l'altre costat de l'Atlàntic, que podrien estar sent utilitzades per al comerç transatlàntic de drogues.

Fruit d'aquestes investigacions, es va poder intervindre el mes de setembre en el Port de Barcelona una mercaderia en l'interior de la qual s'amagaven 70 quilos de cocaïna. Continuant amb la investigació, els agents van localitzar en el Port de València un contenidor provinent de Sud-amèrica que podria estar sent utilitzat per a introduir droga. Els agents van procedir a la seua inspecció i van localitzar en el seu interior més de 5,5 tones de cocaïna ocultes.

Actualment la investigació continua oberta, en tant que s'està tractant de determinar, d'una banda, als responsables de la introducció de la substància estupefaent i, d'altra banda, a les persones que posteriorment s'encarregarien de la distribució de la droga a Espanya.

L'actuació s'ha realitzat en el marc de la Unitat d'Anàlisi de Riscos (UAR) que conforma l'Agència Tributària (a través del Servei de Vigilància Duanera), que té per objectiu dur a terme una labor permanent de control i anàlisi del trànsit internacional de mercaderies.

Igualment, en l'operació han participat funcionaris del Servei de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària de València i Madrid i l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidroga de la Comandància de València de la Guàrdia Civil.

Arxivat a:

Destacats