L'incendi de Montitxelvo segueix arrasant terreny durant tota la nit

Ja són 2.600 hectàrees afectades, 6.000 persones confinades i altres 850 desallotjades i dos bombers ferits a causa de les flames a Montitxelvo

Guardar

El incendio de Montitxelvo sigue arrasando terreno durante toda la noche
El incendio de Montitxelvo sigue arrasando terreno durante toda la noche

Montitxelvo viu un dels pitjors capítols de la seua història. El municipi valencià va alertar de l'incendi el dijous a les 14.00 de la vesprada i fins al moment, ha arrasat unes 2.600 hectàrees, confinat a 6.000 persones i desallotjat a quasi 1.000 més i ha ferit a dos bombers durant els treballs nocturns per a la seua extinció. Segons les fonts d'Emergències de la Generalitat, les persones evacuades i confinades corresponen als municipis de Castellonet de la Conquesta, Terrateig, l'Ermita d'Ador, Monte Corona, la Llancuna de Vilallonga, Potries, la Font d'en Carrós i Ador. En els municipis de Potries i la Font d'en Carrós ja s'ha alçat el confinament per la millora de les condicions climatològiques, però es manté a Ador.

Fins a 38 quilòmetres aconsegueix el perímetre de les flames corresponents als municipis de Montitxelvo, Aielo de Rugat, Llocnou de Sant Jeroni, Ador, Castellonet de la Conquesta, Vilallonga i Terrateig. Uns 300 efectius aproximadament treballen en el dispositiu per a extingir el foc, a més de quatre mitjans aeris, amb l'ajuda de les comunitats de Múrcia i Castella-la Manxa.

La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, va afirmar ahir que la previsió meteorològica "continua sent adversa". El vent protagonitzarà aquesta jornada de dissabte a la Comunitat Valenciana, mantenint unes ratxes molt fortes de l'oest i sud-oest a l'interior a la vesprada i podrà deixar febles precipitacions, tal com assegura l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Així mateix, es manté el nivell de preemergència extrem per risc d'incendis forestals per a aquest dissabte a la Comunitat Valenciana, segons les indicacions del '112 CV'.

Núñez avança que el canvi en la situació de l'incendi és positiu, ja que la part inferior del foc està "continguda de moment" i s'ha aconseguit que no ix-te el riu Serpis i encreuament la frontera d'Alacant. També ha recordat als familiars que no intenten tornar a les seues llars i romanguen en el lloc que han sigut ressituats fins a poder fer-ho de forma segura.

José Miguel Basset, cap del Consorci Provincial de Bombers de València, assevera que el foc no es troba en un estat estable, però sí "més tranquil" i que durant el matí del dissabte vetlarà pels veïns dels municipis afectats amb reunions constants amb els seus alcaldes.

Els bombers reclamen més personal

L'incendi està deixant seqüeles en el personal d'emergències, els qui lamenten que les flames a Montitxelvo "els dona la raó" davant els advertiments de la necessitat de contractació del personal de reforç.

El delegat de CGT en la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Serveis d'Emergències (SGISE) va mantindre una reunió el dilluns amb Elisa Núñez, prèvia al coneixement del tràgic succés. En el lloc, el delegat d'emergències qüestionava a la consellera que si venia un temporal d'aire "cridaria als serveis d'altres províncies" després de les últimes notícies on la Generalitat va afirmar que no augmentarà el període de contractació del personal de reforç del servei de bombers i bomberes forestals.

Uns dies després, els bombers exemplifiquen el cas amb l'incendi de Montitxelvo, que continua actiu i descontrolat, doncs asseguren que pel context del canvi climàtic "el nou escenari d'incendis forestals complirà amb les prediccions de necessitat de contractació de personal".

Destacats