La Guàrdia Civil localitza a Cullera una balena desorientada

Es tractava d'una balena rorcual de 17 metres i unes 40 tones de pes

Guardar

La balena localitzada per la Guàrdia Civil a Cullera
La balena localitzada per la Guàrdia Civil a Cullera

La Guàrdia Civil i la Fundació Oceanogràfic van col·laborar per a localitzar el passat 4 de març a una balena desorientada en les aigües pròximes a la platja de Cullera, tal com han informat des de la Benemèrita a través d'un comunicat.

La crida d'un patró d'embarcació va alertar a la Guàrdia Civil sobre la presència de l'animal, que havia romàs massa temps en una mateixa ubicació, a unes dues milles de la costa, un comportament estrany en aquesta mena de cetacis. Un patruller de la Guàrdia Civil es va dirigir al lloc, acompanyada per un equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic, compost per cinc veterinaris i dos biòlegs marins.

Quan el patruller va arribar a les coordenades facilitades pel patró de l'embarcació que va donar l'avís, van albirar a l'animal. El cetaci, una balena rorcual de 17 metres i unes 40 tones de pes, presentava una malformació congènita en la seua columna vertebral, una escoliosi el que probablement afectava la seua capacitat de nade. Encara que es va intentar col·locar un rastrejador en la seua aleta dorsal, no va ser possible a causa de la malformació de la seua cua.

Després de l'observació de l'animal, la balena es va dirigir mar endins i es va allunyar de la costa. Les autoritats locals, centres de recuperació i el Ministeri de Medi Ambient van ser informats sobre l'albirament, amb l'objectiu de portar un seguiment de l'animal en cas de futurs albiraments.

La col·laboració entre la Guàrdia Civil i la Fundació Oceanogràfic en aquest cas demostra la importància de la cooperació interinstitucional per a garantir la protecció de les espècies en perill i el seu hàbitat. A més, es destaca la importància de la vigilància ciutadana per a detectar i alertar sobre situacions de perill per a la fauna marina.

La localització i observació de la balena rorcual desorientada prop de la platja de Cullera és un recordatori de la importància de protegir i preservar la biodiversitat marina a tot el món, ja que la seua presència en els oceans és fonamental per a l'equilibri de l'ecosistema marí.

Arxivat a:

Destacats