La gran tempesta de pedra "remata" la campanya de la verema a Requena: 4.000 hectàrees han sigut afectades

Les pedanies de Requena de Los Isidros, Los Duques, Campo Arcís i La Portera han sigut les zones més afectades

Guardar

Vinyes afectades per la tempesta de pedra en la zona de Requena
Vinyes afectades per la tempesta de pedra en la zona de Requena

La forta tempesta de pedra que va caure ahir en la zona de Requena (València) ha "rematat" la collita de raïm de vinificació per a aquesta campanya, molt afectada per la sequera i els preus, segons ha informat la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG).

Les pedanies de Requena de Los Isidros, Los Duques, Campo Arcís i La Portera han sigut les zones més afectades, rondant les 4.000 hectàrees, de les quals s'estima que sobre mil podrien tindre fins al 100 % de pèrdua de collita.

La tempesta va ser tan forta que en molts casos ha produït danys en els mateixos ceps, destruint les gemmes que han de donar la fusta per a la collita del pròxim any. Això, al costat de la feblesa que han arrossegat els vinyers aquesta campanya per la "brutal" sequera patida, fa perillar la collita de la pròxima campanya, ha advertit l'entitat agrària. A més, segons els càlculs realitzats pels serveis tècnics de COAG sobre les cotitzacions actuals, un viticultor tipus perdria de mitjana entorn de 1.200 euros per hectàrea.

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) estima que la "catifa de pedres" d'uns quatre centímetres de grossor que va colpejar als vinyers ocasionaran unes pèrdues superiors als 12 milions d'euros. A més, preveu que la collita en aquesta comarca -la que és la principal zona productora de raïm a la Comunitat Valenciana- patirà un minvament superior al 60 % respecte a la mitjana dels últims anys a causa de, entre altres adversitats climàtiques, les successives tempestes de pedra.

Imatge d'arxiu d'efectes de la calamarsa en cultiu de raïm. Foto: AVA
Imatge d'arxiu d'efectes de la calamarsa en cultiu de raïm. Foto: AVA

Facilitats a agricultors per a l'adquisició de fungicides

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, José Luis Aguirre, ha visitat aquest matí els vinyers afectats per la forta tempesta del diumenge 17 de setembre en la comarca d'Utiel-Requena i ha oferit facilitats als agricultors per a l'adquisició de fungicides.

José Luis Aguirre ha conegut de primera mà els desperfectes ocasionats per l'aigua i la calamarsa en vinyers en els quals la verema estava en marxa o a punt de veremar, i ha assenyalat que "els danys han sigut molt importants, però també estan localitzats en zones molt concretes, per la qual cosa no cal lamentar la pèrdua total de la verema".

Referent a això, el conseller ha destacat que els danys produïts per aquesta tempesta són fonamentalment de la varietat boval, que estava encara sense veremar, i ha oferit "facilitats als agricultors en l'adquisició de productes fungicides per a tractar les vinyes".

Altres zones afectades

El temporal també va colpejar amb força en el Camp de Túria, sobretot en els termes de Benaguasil i la Pobla de Vallbona, així com a Llíria, Benissanó, Vilamarxant, Bétera, Olocau i Nàquera. En aquesta zona la superfície agrària danyada va ascendir a 6.000 hectàrees, sent els cultius predominants els cítrics, caquis i hortalisses.

AVA-ASAJA també constata altres comarques de València i Castelló amb algunes àrees afectades, encara menys, per aquest últim temporal de calamarsa, tals com el Camp de Morvedre, la Plana Baixa --que la setmana passada ja va patir una DANA amb conseqüències negatives-- i la Ribera.

Destacats