Xàbia proposa un sistema de reserves en les seues cales i coves per a evitar aglomeracions

L'ajuntament de Xàbia ha sol·licitat una subvenció europea de 5,6 milions d'euros dirigits a la gestió de projectes del litoral

Guardar

Imatge de la Cala Granadella en Xàbia
Imatge de la Cala Granadella en Xàbia

Xàbia necessita posar-li respir a les contínues aglomeracions dels milers de persones que es congreguen estiu rere estiu en el seu litoral. Les seues cales i coves marines s'han convertit en llocs imprescindibles per a uns turistes (nacionals i internacionals) que no fallen a la cita. Això sí, cada vegada queda menys espai, per la qual cosa l'ajuntament del municipi alacantí ha dissenyat una proposta.

En aquesta línia, el consistori ha publicat un comunicat en el qual es demana una subvenció europea de 5,6 milions d'euros dirigits a la gestió sostenible de projectes del litoral. Així, es tracta d'una ajuda que el mateix ajuntament ha sol·licitat al ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme dins del programa de Planes de Sostenibilitat Turística en Destinació (subcategoria destine de sol i platja mixt residencial) finançat amb els fons europeus Next Generation EU del Pla de Recuperació.

Cal recordar que ja en el seu moment l'ajuntament va establir el sistema de limitació d'aforaments en les seues cales per a evitar aquestes saturacions. Ara volen anar més enllà i establir un sistema de reserves mitjançant una aplicació. Una estructura operativa que ja funciona en el Penyal d'Ifac de Calp, la Cova Tallada i que es pretén activar en la cala del Moraig del Poble Nou de Benitatxell.

Amb aquesta ajuda europea, Xàbia pretén que aquesta aplicació s'assente en les seues cales o coves com el Llop Marí o Els Òrguens. A més, també es dedicarà part del pressupost a informació de seguretat i d'utilitat. Una Xàbia que vol finançar també el control de tràfic i saturació que es desplega cada estiu en cales com la Barraca, Portitxol o Granadella.

ACCIONS SOBRE LES QUALS GIRA EL PROJECTE

El projecte, que gira entorn de la gestió sostenible del litoral local, desenvolupa algunes accions vitals. Una de les més cridaneres és, sens dubte, la gestió del sistema de reserves dels aforaments de les seues platges que comentàvem anteriorment. Els serveis auxiliars de seguretat, amb personal informatiu i de vigilància (sol·licitant-se una ajuda equivalent a una concessió trianual amb un cost de 376.000 euros).

En aquest marc, un altre dels aspectes és un sistema de reserva per a les boies de fondeig en el qual es pot consultar la disponibilitat de platges en temps real i diversos idiomes, gestionar les reserves i informar-se alhora sobre els espais litorals protegits (el seu pressupost és de 200.000 euros).

No obstant això, una de les accions més importants que desarrrollan és la de la intervenció en l'Avinguda Mediterrani per a la protecció dels usuaris vulnerables, pressupostada en 2,5 milions d'euros. Consisteix en un conjunt d'obres dirigides a adaptar l'avinguda com a senda litoral. D'aquesta forma, es potenciarà com a eix de transició entre el medi marí i l'urbà.

S'ha de destacar també la instal·lació de panells informatius sobre la biodiversitat present i, al mateix temps, se seleccionaran materials ecològics com a paviment o llums, a més d'ornamentació verda que millore la contaminació de l'aire.

Finalment, hi ha més projectes inclosos com és el cas de l'adequació dels dos edificis del far del Cap de Sant Antoni com a centre d'interpretació de la reserva marina dels fons marins. Es tracta d'una àrea per a la conscienciació, divulgació i educació ambiental (1,4 milions) i un pla de renovació de l'enllumenat en instal·lacions municipals per equipaments més eficients energèticament (valorat en 1,6 milions).

Destacats