Sanitat ha realitzat prop de 5 milions de mamografies i analitzat més de 2 milions de mostres en els últims 30 anys

Barceló: "Gràcies a aquests programes de prevenció, al diagnòstic precoç i a les noves teràpies s'ha aconseguit estabilitzar la taxa de mortalitat associada al càncer i augmentar els índexs de supervivència"

Guardar

Imatge de recurs d'una mamografia
Imatge de recurs d'una mamografia

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha realitzat un total de 4.999.343 estudis mamogràfics i analitzat 2.028.154 mostres de sang oculta en femta a les persones que han participat en els programes de prevenció de càncer de mama, que compleix 30 anys des del seu inici en 1992, i de còlon i recte, que es va posar en marxa en 2005 i va aconseguir el 100% de cobertura en tot el territori de la Comunitat Valenciana en 2014.

En concret, la població diana a la qual va dirigit el programa de prevenció de càncer de mama a la qual es realitzen aquests estudis mamogràfics cada dos anys són les dones de 45 a 69 anys, que en la Comunitat Valenciana ronden les 850.000 dones. El programa ha aconseguit una taxa de participació per damunt del 70% i una taxa d'adhesió d'aproximadament el 90%. És a dir, nou de cada deu dones acudeixen amb regularitat a la invitació del programa.

Quant al càncer colorectal, el programa de prevenció atén una població d'1.300.000 dones i homes de 50 a 69 per a la realització d'un test de sang oculta en femta cada dos anys. Des de l'inici del programa fins al 2021 s'han realitzat un total de 2.028.154 d'estudis de sang oculta en femta. Aquest programa aconsegueix una taxa de participació mitjana que ronda el 50% i una permanència que supera el 89%.

Aquests programes de garbellat de càncer de mama i còlon han permés diagnosticar precoçment 27.966 tumors de mama , 4.459 de còlon i recte i 48.694 lesions precursores de càncer colorectal des del seu inici fins a 2021. Així ho ha destacat hui la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Càncer.

Ana Barceló ha ressaltat que "gràcies a aquests programes de prevenció, al diagnòstic precoç i a les noves teràpies, s'ha aconseguit estabilitzar la taxa de mortalitat associada al càncer i augmentar els índexs de supervivència". D'aquesta manera, les taxes de mortalitat han disminuït des de l'any 2.000 (caient l'1% per any en homes i 0,4% en dones) a causa d'una suma de factors: disminució de consum de tabac, millora en els tractaments i diagnòstics més primerencs.

Bona alimentació, exercici físic i evitar alcohol i tabac

En aquest sentit, la titular de Sanitat també ha insistit en la importància de fomentar hàbits de vida saludables centrats en una bona alimentació, la realització d'exercici físic o evitar el consum de substàncies nocives com l'alcohol i el tabac com a elements clau per a previndre qualsevol tipus de càncer". De fet, un 40% dels càncers nous que es diagnostiquen es poden previndre, segons indiquen els experts en oncologia.

Així mateix, la supervivència global per a tots els tipus de càncer al cap de 5 anys del diagnòstic és del 52% en homes i 61,7% en dones. La major supervivència del càncer als 5 anys l'ostenta el càncer de pròstata (87,5%) en homes i el càncer de mama (86,8%) en dones.

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa de dos programes de garbellat per a la prevenció de càncer de mama i colorectal coordinats des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions. Així mateix, Sanitat també compta amb un Programa de Consell Genètic en Càncer per a atendre les persones d'alt risc amb síndromes relacionades amb el càncer i famílies en les quals s'observa una agrupació de càncers, a través de la xarxa d'Unitats de Consell Genètic en Càncer, que cobreixen el 100% de la població en tots els departaments de salut de la Comunitat Valenciana. En aquestes unitats de referència de la Fe, Clínic, Provincial de Castelló i General d'Elx es es realitza l'estudi, diagnòstic i seguiment d'aquelles persones amb predisposició hereditària al càncer.

30 anys del programa de prevenció de càncer de mama

El programa de prevenció de càncer de mama, que enguany compleix 30 anys des del seu inici en 1992, va ser el segon a Espanya, després de la Comunitat Foral de Navarra, a implantar-se progressivament en tots els departaments de salut. Per a desenvolupar el programa, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, disposa de 24 Unitats de Prevenció de Càncer de Mama (UPCM).

Per part seua, el programa de prevenció de càncer colorectal de la Comunitat Valenciana va començar l'any 2005 en tres departaments de salut i l'any 2014 va aconseguir el 100% de cobertura territorial de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit, la Comunitat Valenciana és una de les primeres autonomies a oferir l'accés a aquest programa de prevenció a la totalitat de la població.

En dones, el càncer de còlon és el segon en freqüència després del càncer de mama. En homes, és el tercer grup tumor en freqüència, superat només pel càncer de pròstata i pulmó.
El 85% dels diagnòstics, a partir dels 55 anys

Segons dades de l'Estratègia contra el càncer 2019-2022 de la Conselleria de Sanitat, el 81% dels diagnòstics de càncer en la Comunitat es donen a partir dels 55 anys. L'edat mitjana dels homes diagnosticats és de 68 anys i la de les dones de 65 anys. Del total de càncers diagnosticats, menys del 0,5% afecten menors de 15 anys d'edat.

Els tumors més freqüents entre els homes són pròstata, pulmó, colorectal i bufeta urinària, mentre que els càncers més freqüents entre les dones són, per aquest ordre, mama, colorectal, pulmó i coll uterí.

En la Comunitat Valenciana, el càncer de mama és la primera causa de mortalitat per càncer en dones (24,9 morts per cada 100.000 dones), seguida del càncer colorectal (24,6) i el de pulmó (19,8). En els homes, la primera causa de mortalitat per càncer és el de pulmó (91,4 morts per 100.000 homes), la segona el colorectal (46,4) i la tercera el càncer de pròstata (30,9).

Noves tècniques de diagnòstic i tractaments

La sanitat pública evoluciona cap a nous models de diagnòstic. En aquest àmbit, experts en oncologia destaquen la importància que té el diagnòstic genòmic o molecular. L'objectiu és caracteritzar els diferents tipus de tumors per a, en última instància, avançar en una medicina de precisió que garantisca tractaments cada vegada més personalitzats i eficaços amb els mínims efectes secundaris. En aquest sentit, la Conselleria ha regulat recentment la realització d'anàlisis genètiques i biomarcadors moleculars amb finalitats assistencials en el Sistema Valencià de Salut.

A més dels avanços en el diagnòstic, en els últims anys estem assistint a la creixent introducció de noves formes de tractaments enfront de diversos tipus de càncer. Un dels tractaments pioners que s'administra en la Comunitat Valenciana és la teràpia cel·lular CAR-T disponible ja als hospitals Clínic i La Fe.

La teràpia CAR-T és una forma d'immunoteràpia personalitzada i dirigida específicament al tumor que ha demostrat ser eficaç per a pacients amb uns certs subtipus de limfomes i leucèmies que no han respost a altres tractaments i que es consideraven incurables fins a l'actualitat. En particular obri noves possibilitats als pacients diagnosticats de limfoma difús de cèl·lules grans B recidivant o refractari o amb leucèmia limfoblàstica aguda de cèl·lules B refractària.

Aquesta teràpia nova consisteix en l'extracció de cèl·lules, limfòcits R, per a modificar-les en el laboratori i infondre-les de nou al pacient.

L'equip d'Hematologia de l'Hospital Clinico Universitari de València ha administrat a 37 pacients la teràpia CAR-T des que s'aplicara per primera vegada en la Comunitat el desembre de 2019. Algunes de les persones pacients provenen de comunitats autònomes veïnes. Quant a l'hospital La Fe, ha tractat ja a 17 pacients amb aquesta teràpia cel·lular.

Arxivat a:

Destacats