Les residències i centres de serveis socials se situaran en nuclis urbans

La professionalització del sector i els serveis adaptats a les persones seran altres de les novetats que s'impulsaran amb el desenvolupament normatiu de la llei de Serveis Socials Inclusius

Guardar

Residència de Rafelbunyol
Residència de Rafelbunyol

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, presentava ahir el nou desenvolupament normatiu de la llei de Serveis Socials Inclusius a través de tres decrets que aborden qüestions com l'actualització de ràtios, l'ampliació de perfils professionals i la millora dels recursos. "Tres nous decrets molt importants que desenvolupen la llei de serveis socials inclusius, ja que una llei sense desenvolupar és paper mullat", afirmava Oltra

Per a la consellera, es tracta de tres decrets "fonamentals, la columna vertebral del sistema públic valencià de serveis socials". En primer lloc perquè gràcies a ells s'establiran recursos professionalitzats i ben dotats de personal. "De la mateixa manera que no pot operar en un hospital una persona que no té el títol de medicina i cirurgia, ara professionalitzem el servei perquè en Serveis Socials intervenim amb persones".

A més, s'incorporaran recursos de proximitat. I és que segons la titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives "no val amb posar el recurs en un lloc apartat perquè no moleste, sinó que es tracta que siguen recursos comunitaris amb accés a tots els serveis sociocomunitaris del voltant" pel que s'implantaran en els nuclis urbans.

Finalment, s'impulsaran serveis i programes que s'adapten a les persones, a les seues necessitats i expectatives. "Per què una persona ha d'anar cada dia amb el mateix horari al seu centre si li aniria millor anar tres dies a la setmana amb un altre horari? Es tracta d'adaptar els recursos i la intervenció a cada persona usuària, el sistema ha de ser més flexible", asseverava Oltra.

La vicepresidenta Mónica Oltra presenta tres decrets per a regular el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials
La vicepresidenta Mónica Oltra presenta tres decrets per a regular el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

Nous reptes: "organització, participació i ètica"

Per a la vicepresidenta, "l'organització, la participació i l'ètica" són els nous reptes als quals s'enfronta el seu departament en el procés de construcció d'un Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que atenga el conjunt de la ciutadania en condicions d'igualtat i equitat.

"Hem iniciat un canvi en el sistema que ja és una realitat en tot l'àmbit públic, i que amb aquest pròxim paquet normatiu volem ampliar a cada racó dels serveis socials, amb independència de quina siga la seua titularitat", manifestava en l'acte d'ahir, en el qual va estar acompanyada pel secretari autonòmic de Planificació i Organització del Sistema, Xavier Uceda, i el director general del IVAFIQ, Joan Crespo.

La vicepresidenta recordava que l'aprovació de la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana la passada legislatura va suposar la generació de "tot un nou marc que és la base sobre la qual es construeix el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que ja s'ha anat desenvolupant", i en aquest sentit ha esmentat el decret d'Ordenació, el de Coordinació i Finançament de l'Atenció Primària o el que ha establit el Mapa de Serveis Socials.

Blindatge de condicions de serveis i centres

Oltra ha apuntat que l'actualització de les ràtios de tots els recursos inclosos en el sistema és una de les qüestions que aborda el decret, i ha assenyalat que es fa tenint en compte "una nova realitat sociodemogràfica, en la qual la població és més major, existeix majors nivells d'atenció a la dependència o més gent que viu sola".

En aquest sentit, es planteja una atenció domiciliària més completa, una millora de les ràtios en els recursos residencials o centres que se semblen cada vegada més a una casa, perquè és així "com es respon a les vertaderes necessitats de les persones, garantint unes condicions d'atenció dignes i de qualitat".

Pel que respecta al decret d'òrgans de participació i creació de l'Observatori del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, que regularà el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, tindrà caràcter autonòmic i els consells de participació zonals i locals que es crearan en cada ajuntament o mancomunitat.

Quant al decret que regula els comités d'ètica, Oltra incidia en què es crearà un de caràcter autonòmic, i un per cadascun dels departaments de serveis socials, en els quals s'inclouran persones expertes en serveis socials que oferiran respostes a professionals i persones usuàries, de manera que les actuacions de les unes i les altres guanyen en seguretat. Així mateix, aquells ajuntaments, centres o intercentres que vulguen crear-los també podran fer-ho.

Destacats