Polítiques Inclusives potència els Serveis Socials valencians

Mónica Oltra presenta l'esborrany de tres nous decrets dins del desenvolupament normatiu del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials que desenvolupa la Llei 3/2019

Guardar

La vicepresidenta Mónica Oltra presenta tres decrets per a regular el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials
La vicepresidenta Mónica Oltra presenta tres decrets per a regular el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat aquest matí tres nous decrets dins del desenvolupament normatiu del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials (SPVSS). Després de l'aprovació de la Llei 3/2019, una llei premiada per la Unió Europea pel seu procés participatiu, era necessari continuar impulsant una regulació de la mateixa per a avançar en la seua implantació.

En aquest sentit, hui s'han explicat els tres nous decrets: Decret de tipologies de centres, serveis i programes; Decret d'òrgans de participació i regulació de l'observatori del SPVSS; i Decret de comités i ètica del SPVSS.

Aquestes normes se sumen al desenvolupament normatiu ja aprovat: Decret 59/2019, d'ordenació del SPVSS; Decret 38/2020, de coordinació i finançament de l'atenció primària en serveis socials; i Decret 34/2021, del mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana, que ha permés disposar d'un primer mapa on s'estructura el territori amb els recursos existents.

Ara s'obri un procés participatiu per a presentar el treball i per a treballar-los amb grups d'interés com és el cas d'agents econòmics i socials, sindicats i patronals, col·legis professionals, entitats del tercer sector... En definitiva, amb tota la societat civil perquè facen les seues aportacions.

La Llei 3/2019 canvia el model

La vicepresidenta Mónica Oltra ha recordat "el camí que iniciarem fa 6 anys perquè el servei portara la "P" de públic", incidint en què a la seua arribada es van trobar "centres, serveis i programes indefinits, desarticulats, no interconnectats ni coordinats. Les persones s'havien d'adaptar als recursos existents, amb una inexistència de dret subjectiu i plantejaments assistencialistes que s'oblidaven de drets, amb amiguismes o favors polítics que ens obligaven a tancar una residència al cap de dos anys d'obrir-la".

Oltra ha ressaltat que el model començava a canviar "després de la llei de Serveis Socials Inclusius: l'atenció i recursos se centren en la persona, es passa a un model de drets i els serveis socials es plantegen com un sistema, planificat, modern, coherent, organitzat, participat i coordinat". Només enguany la Generalitat ha destinat prop de 93 milions d'euros a la contractació d'equips d'atenció primària, aquells que són la porta d'entrada al sistema des dels ajuntaments, la qual cosa ha suposat multiplicar per 10 la inversió i el nombre de professionals a contractar.

Un model que va començar a caminar amb la Llei 3/2019 i que actualment segueix en plena construcció, amb la pròxima aprovació d'aquests tres nous decrets. "Una llei sense desenvolupar és com paper mullat", ha asseverat la titular de Polítiques Inclusives.

Decret de tipologies de centres, serveis i programes

El Decret de tipologies de centres, serveis i programes regula sistema de serveis socials, atenció primària i atenció secundària, les condicions de materials i funcionalitats bàsiques dels centres, serveis i programes. "Suposa un salt de 30 anys en el reglament normatiu", ha afirmat la consellera.

Com a principals avanços, aquest decret permet sistematitzar l'estructura i funcionament del SPVSS, defineix les tipologies dels centres, blinda les condicions de centres i serveis i garanteix la proximitat i inclusió en el territori, assegurant la professionalització.

Decret d'òrgans de participació i regulació de l'observatori del SPVSS

El Decret d'òrgans de participació i regulació de l'observatori del Servei Públic Valencià de Serveis Socials regula el consell valencià d'inclusió i drets socials i els Consells de Participació zonals i locals, així com l'observatori del SPVSS, la taula d'acció concertada i els processos participatius.

Com a principals avanços permetrà una participació regulada, estructurada, coordinada, accessible i pràctica per a tot actor i agent d'interés; empoderarà a la societat civil; les persones usuàries tindran presència en les decisions del Sistema; hi haurà una proximitat en els Consells Locals i Zonals; i un enfocament cientificotècnic des de l'Observatori del SPVSS.

Decret de comités i ètica del SPVSS

Finalment, el Decret de comités i ètica del Servei Públic Valencià de Serveis Socials regularà un comité d'ètica d'àmbit autonòmic, els 21 comités d'ètica departamentals, els comités d'ètica en ciutats de més de 100.000 habitants i es podran crear altres comités d'ètica a escala local, de centres o intercentres.

Com a principals avanços, aquest decret regula òrgans col·legiats, consultius i interdisciplinaris amb persones expertes que identifiquen, analitzen, debaten i avaluen aspectes ètics de la pràctica professional; vetlen pels drets dels professionals i persones usuàries; i orienten i acompanyen enfront de dilemes ètics.

Destacats