El Pla Viu potenciarà l'accés a habitatges assequibles a milers de joves valencians

El pla autonòmic s'enfoca en el desenvolupament i construcció de 10.000 habitatges de protecció pública, emprant sòls propietat de les administracions locals

Guardar

Cartell de 'Se Alquila' en un habitatge de València. Imatge: Xisco Navarro
Cartell de 'Se Alquila' en un habitatge de València. Imatge: Xisco Navarro

El Pla autonòmic d'habitatge 'Viu' presentat este dimarts pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, destaca el compromís del Govern valencià de facilitar l'accés a l'habitatge mitjançant una estratègia "corresponsable, real, ambiciosa i sostenible". El pla busca promoure la construcció d'un total de 10.030 habitatges de protecció pública en esta legislatura, entre 2024 i 2027, a través de la mobilització de sòl públic i la col·laboració publicoprivada.

Un pla amb el qual es comptarà amb l'ajuda de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) amb la qual es va firmar un conveni marc de col·laboració per a promoure habitatges de protecció pública en sòls de les administracions locals. Durant la seua intervenció, Carlos Mazón destacava el compromís del Consell "perquè l'habitatge siga per fi un dret constitucional en marxa i no una expectativa" a través d'un pla "de corresponsabilitat i sostenible".

Estratègia d'habitatge

El president ressaltava que el pla és part d'una estratègia ambiciosa per a afrontar el desafiament de l'accés a l'habitatge, criticant la política d'habitatge del Botànic per la seua "ineficàcia". Segons Mazón, el govern anterior va deixar a molts ciutadans sense la possibilitat d'accedir a un habitatge digne i adequat, generant incertesa i inseguretat jurídica i provocant un col·lapse del parc públic.

El Pla Viu beneficiarà a 24.600 persones, generarà una inversió de 7.326 milions d'euros i tindrà un impacte del 2% en el PIB en els pròxims 3 anys i mig. A més, preveu la creació de 74.000 llocs de treball entre directes i indirectes i una recaptació directa de 487 milions d'euros en IVA.

El president va anunciar que l'estratègia d'habitatge es completarà amb nous avals per a joves que estan sent ultimats per la conselleria d'Economia i Hisenda, cobrint fins al 95% del preu de l'habitatge. Mazón va subratllar que el pla és una col·laboració entre la Generalitat, els ajuntaments i el sector privat, emfatitzant que és un pla "100% sostenible sobre la base de les catalogacions i qualificacions de sòl ja disponibles" en el qual "no es requalificarà res".

Es posa el focus en el problema de l'habitatge

Segons Ferran Font, portaveu i director d'Estudis de pisos.com, la presentació del Pla Viu de la Comunitat Valenciana representa una notícia positiva que posa sobre la taula el problema de l'habitatge. Destaca que, des del punt de vista numèric, la xifra de 10.000 habitatges és "ambiciosa", especialment si es considera que a escala estatal s'inicien al voltant de 100.000 habitatges a l'any.

Font assenyala que "el major desafiament del sector immobiliari en l'actualitat és abordar el problema de l'accés a l'habitatge per part dels joves". En este sentit, considera "prioritària" l'execució efectiva dels anuncis realitzats, la qual cosa implica la necessitat de "comptar amb un pla d'execució concret, una dotació pressupostària adequada i una col·laboració publicoprivada efectiva".

Així mateix, Font incidix en la importància de l'aposta per l'habitatge públic, la qual considera interessant i necessària. Subratlla que a Espanya a penes un 2-3% de l'habitatge és pública, mentres que a Europa esta xifra ascendix al 9%. Este baix percentatge té un impacte significatiu en l'emancipació dels joves espanyols, molts dels quals superen els 30 anys sense poder accedir a un habitatge propi.

Llei d'habitatge

El PSPV-PSOE ha instat el president Carlos Mazón a aplicar la Llei estatal d'Habitatge en la Comunitat Valenciana, recordant-li que no es pot esperar fins a 2027 per a garantir el dret a l'habitatge.

Benja Mompó, portaveu d'Habitatge del PSPV-PSOE en Les Corts, critica el pla presentat per Mazón com a "ple de futuribles" i advoca per mobilitzar els habitatges buits en favor de les persones. Recorda l'avanç en polítiques d'habitatge durant el govern de Ximo Puig, que va posar a la disposició de la gent "més de 4.300 habitatges", i advertix que qualsevol pas arrere seria "tornar al model del PP".

A més, insta el Consell a buscar alternatives residencials i construir habitatge públic, expressant preocupació per la retallada pressupostària en habitatge per a 2024 i mostrant-se expectant respecte a l'execució del Pla Viu.

Eixos del pla 'Viu'

El pla 'Viu Comunitat Valenciana' s'estructura entorn de 3 eixos: seguretat jurídica, cooperació administrativa i col·laboració publicoprivada. En el primer eix s'emmarquen iniciatives legislatives que ja s'han posat en marxa com la modificació del Decret 80/2023 de 26 de maig, pel qual s'aproven les normes de disseny i qualitat en edificis d'habitatge i la reforma del Decret 68/2023, de 12 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'habitatge de protecció pública i règim jurídic del patrimoni públic d'habitatge i sòl de la Generalitat. També s'han avançat ja altres modificacions normatives com la reforma de la LOTUP per a l'agilitació administrativa de llicències d'obres.

En l'eix de col·laboració interadministrativa, a més del conveni firmat hui entre la Generalitat Valenciana i l'FVMP, ja s'ha fet un estudi a través de l'Institut Valencià de l'Edificació de sòl públic disponible de titularitat dels ajuntaments de més de 10.000 habitants amb els quals podrien construir-se més de 9.200 habitatges, 562 a la província de Castelló, 6.200 a la província de València i 2.466 a la província d'Alacant. A més, es posarà a la disposició del pla 'Viu' el sòl de titularitat de la Generalitat a través de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA) així com els solars per a habitatge de protecció pública de titularitat privada pendents de desenvolupar que podran allotjar més de 4.000 habitatges.

En l'eix de col·laboració publicoprivada, el pla preveu el concurs de drets de superfície o concessió administrativa destinat a desenvolupar pel sector privat promocions per a lloguer assequible per un període determinat. També es preveu les permutes de sòl/immobles que permeten concursos per a promoció d'habitatge protegit sobre sòl públic i l'entrega a l'Administració d'habitatges per a finalitats socials, entre altres.

Cronograma

El pla 'Viu Comunitat Valenciana' estipula un parc de 1.101 habitatges mitjançant concurs dret de superfície finançats amb fons europeus i capital privat destinats a lloguer assequible en el període 2024-2026. També registra 360 immobles del projecte Caserna d'enginyers de València per a lloguer assequible que s'ha de desenvolupar entre 2024-2026 i finançament de fons europeus i privats. En este període de temps, també està previst l'execució de 685 habitatges mitjançant dret de superfícies o la rehabilitació este any de 184 immobles en l'edifici de La Torre de València.

De la mateixa manera, a través de les actuacions desenvolupades en el marc del pla 'Viu', es rehabilitaran durant 2024-2027, 600 habitatges per a lloguer social amb fons del pla estatal, europeu, Generalitat i ajuntaments.

D'altra banda, durant esta legislatura es crearan 6.000 habitatges mitjançant la modalitat de permuta, dret de superfícies o concessió administrativa sobre sòl públic destinats a lloguer, lloguer amb opció a compra o compra a preu VPE que seran construïts amb finançament privat. Igualment, es desenvoluparan 1.100 habitatges resultants de permutes a canvi d'obra sobre sòl públic.

Arxivat a:

Destacats