Generalitat i ajuntaments mobilitzaran sòl públic per a crear 10.000 habitatges

El Pla ‘Viu’ suposarà una inversió de 7.326 milions i beneficiarà a 24.600 persones

Guardar

Carlos Mazón durant la presentació del Pla d'Habitatge 'Viu Comunitat Valenciana'
Carlos Mazón durant la presentació del Pla d'Habitatge 'Viu Comunitat Valenciana'

La Generalitat Valenciana ha presentat el Pla 'Viu' d'habitatge amb el qual es construiran un total de 10.030 habitatges de protecció pública entre 2024 i 2027. Este projecte, que mobilitzarà una inversió de 7.326 milions d'euros, beneficiarà a 24.600 persones i es durà a terme mitjançant la col·laboració publicoprivada i l'ús de sòl municipal i autonòmic.

L'acte, en el qual s'ha subscrit un conveni entre la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) perquè la federació anime la mobilització de sòl propietat dels ajuntaments, ha participat el president de la Generalitat, Carlos Mazón; la vicepresidenta segona i consellera de Servicis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero; la presidenta de la FVMP, Rocío Cortés, i el secretari autonòmic d'Habitatge, Sebastián Fernández, juntament amb alcaldes i representants del sector i entitats financeres.

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rocío Cortés, durant la presentació del pla d'habitatge 'Viu'. Foto de Rober Solsona
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rocío Cortés, durant la presentació del pla d'habitatge 'Viu'. Foto de Rober Solsona

Tres pilars

El Pla Viu es basa en tres pilars fonamentals: seguretat jurídica, cooperació entre administracions i col·laboració publicoprivada. Es preveu aprofitar sòl urbà o dotacional residencial públic per a la construcció d'habitatges, sense necessitat de requalificació, utilitzant mecanismes com a concursos de drets de superfície, concessions administratives i permutes.

S'estima que el Pla generarà 74.000 ocupacions directes i indirectes, impulsarà les economies locals i deixarà una recaptació de 487 milions d'euros d'IVA, amb la meitat destinada a polítiques socials. A més, es contempla la rehabilitació integral d'habitatges, la construcció en sòl privat i canvis normatius i fiscals per a facilitar el desenvolupament del sector.

Suplir el dèficit estructural de polítiques d'habitatge

Per al president Carlos Mazón, el pla 'Viu' respon a una "estratègia ambiciosa per a afrontar el desafiament d'accés a l'habitatge" i ha manifestat que este Consell "assumix la responsabilitat i aborda amb determinació el repte en matèria d'habitatge".

Sobre este tema, el president ha detallat que l'anterior govern de Ximo Puig va generar "un col·lapse del parc públic i durant el seu mandat els preus del lloguer van pujar en un 90,5% i el de compra en un 48%, acreixent la desigualtat en l'accés a l'habitatge".

Mazón ha criticat la "ineficaç" política d'habitatge del Botànic que "va deixar a molts ciutadans sense la possibilitat d'accedir a un habitatge digne i adequat, va provocar incertesa i inseguretat jurídica".

La vicepresidenta Cambrer ha subratllat la importància del pla davant la situació de desigualtat en l'accés a l'habitatge en la Comunitat Valenciana, i crida a la unió de tots els municipis per a abordar la urgent necessitat residencial. 

El Pla 'Viu' representa un pas important per a abordar la crisi residencial en la Comunitat Valenciana, prioritzant la construcció d'habitatges de protecció pública i promovent la col·laboració entre administracions i el sector privat.

Arxivat a:

Destacats