El Consell no autoritzarà cap saló de joc o apostes a menys de 850 metres d'un centre educatiu

El ple del Consell aprova l'Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic

Guardar

Saló de joc a València
Saló de joc a València

El Consell ha donat llum verda a la tan esperada Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic 2023-2027, un pas crucial en el compromís del Govern de la Comunitat Valenciana amb la protecció de la ciutadania, especialment dels grups més vulnerables, enfront dels riscos associats amb la ludopatia. L'aprovació d'aquesta estratègia, pendent durant més de dos anys, arriba com a resposta a la Llei de Regulació del Joc i de Prevenció de la Ludopatia en la Comunitat Valenciana, que estipulava un termini màxim de dotze mesos per a la seua implementació.

L'Estratègia té com a objectiu col·laborar amb altres administracions públiques i organitzacions vinculades al joc en la Comunitat per a proporcionar un enfocament integral en la prevenció i tractament del joc patològic.

Tal com destacava, aquest dijous, la portaveu del Consell, Ruth Merino, "no s'autoritzarà cap saló de joc o apostes a menys de 850 metres d'un centre educatiu", incidint en el fet que "s'intensificaran els controls per a evitar l'accés dels menors" en aquells espais ja existents, recordant que en 2022 van ser tres casos en tota la Comunitat Valenciana. "Un cas ens sembla preocupant i s'ha de complir la normativa", ha emfatitzat.

Com que no s'havia aprovat fins al moment l'esmentada estratègia, els diners recaptats per les sancions en matèria de joc durant els últims tres anys i mig no s'ha pogut destinar a programes específics de prevenció, tal com exigeix la Llei del Joc, perquè eixos programes han de concretar-se precisament en els plans d'acció de l'Estratègia. Una prevenció que, des del Consell, es considera clau a causa de l'increment de joc en línia per part dels més joves, una regulació que, en aquest cas, depén de l'Estat.

Línies estratègiques

La Generalitat es compromet a oferir un marc que garantisca major seguretat en el sector del joc, prestant especial atenció a la població més vulnerable i treballant en la prevenció i reducció dels danys associats.

L'estratègia es basa en quatre línies clau: millorar la prevenció del trastorn de joc, potenciar la intervenció per a atendre les persones afectades, impulsar la gestió del coneixement i regular l'activitat del joc amb criteris científics.

  1. Prevenció en la societat: Conscienciar i sensibilitzar a la ciutadania sobre els riscos del trastorn de joc, formar a professionals clau, fomentar habilitats i conductes alternatives, i promoure la participació en iniciatives d'oci saludable i campanyes informatives.
  2. Intervenció per a persones afectades: Fomentar la formació de professionals especialitzats en el tractament del trastorn de joc, promoure la detecció precoç de conductes de risc i adequar els recursos per a atendre les necessitats específiques.
  3. Gestió del coneixement: Identificar la freqüència del trastorn de joc, actualitzar sistemes d'informació, identificar variables ambientals, i promoure la col·laboració entre agents clau en la prevenció.
  4. Regulació amb criteris científics: Analitzar l'impacte de mesures reguladores, com la suspensió de noves autoritzacions d'establiments de joc i limitacions de publicitat, i proposar mesures addicionals per a reduir el trastorn de joc.

Arxivat a:

Destacats