Merino reclama a la ministra d'Hisenda que deixe de fer "desistiment de funcions" i escometa la reforma del model de finançament autonòmic

Guardar

Marciano Gómez i Ruth Merino
Marciano Gómez i Ruth Merino

El Consell ha aprovat l'acord pel qual designa als seus representants en la comissió mixta Consell-Les Corts per a la reforma del sistema de finançament i valoració del deute històric.

Formaran així part d'aquesta comissió, per part del Govern valencià, les persones titulars de la Conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, que presidirà l'òrgan; la Secretaria Autonòmica d'Hisenda i Finançament, que exercirà la secretaria; i la Direcció General de Finançament.

Ruth Merino ha precisat que es fa un pas més per a convocar en breu una reunió d'aquest òrgan amb la finalitat d'informar en ell sobre el resultat de l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), així com sobre les pròximes accions del Consell entorn de la reforma del finançament, tal com ja va avançar la setmana passada als membres de la Comissió d'Experts per a la reforma del model de finançament.

La consellera d'Hisenda ha explicat també que s'ha sol·licitat a la Mesa de Les Corts que es nomene les persones que vagen a formar part de la comissió mixta en representació dels grups parlamentaris, i ha precisat que, quan s'haja realitzat aquest tràmit, es fixarà data per a la reunió d'aquest òrgan.

Ruth Merino ha reclamat, d'altra banda, a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que deixe de fer "desistiment de funcions" i "assumisca la seua responsabilitat" per a escometre de manera immediata la reforma del model de finançament.

"Estem ara en eixe procés d'actualitzar totes les dades referides a la condonació del deute i al fons d'anivellament" amb la participació del Comité d'Experts, a més d'a l'espera de la pròxima reunió del CPFF, però, quan eixe procés finalitze, si la ministra "no ha fet cap pas, el donarà aquest Consell i jo mateixa per a constrényer-li a buscar una solució a la necessitat urgent" de fer front a la "injustícia" que s'està cometent amb la ciutadania de la Comunitat Valenciana, ha subratllat.

La consellera ha comparegut en roda de premsa acompanyada del conseller de Sanitat, Marcià Gómez, que ha informat sobre les mesures assistencials especials adoptades pel Govern valencià davant el repunt de les infeccions respiratòries i ha avançat que els centres d'Atenció Primària de la Comunitat Valenciana administraran vacunes de grip i COVID-19 sense cita prèvia a partir del pròxim dilluns dia 8, amb l'objectiu de facilitar la immunització de la població.

Estratègia Valenciana de Prevenció i Tractament del Joc Patològic

El Consell ha aprovat l'Estratègia Valenciana Integral de Prevenció i Tractament del Joc Patològic 2023-2027, que té com a objectiu la prevenció i el tractament del trastorn del joc, amb la finalitat de protegir principalment xiquetes, xiquets, adolescents, joves i a aquelles persones que el necessiten per motius de salut, així com al conjunt de la ciutadania.

La portaveu del Consell i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, ha assenyalat en la roda de premsa posterior al ple que aquesta estratègia presta especial atenció a la població més vulnerable i cerca oferir un marc que atorgue seguretat enfront dels possibles efectes nocius de l'activitat del joc.

Tal com ha assenyalat, la seua aprovació "era una obligació que establia la Llei 1/2020, que l'anterior Consell hauria d'haver dut a terme en un termini de 12 mesos", però que no va realitzar. "Des que prenem possessió en aquest Govern hem représ els primers treballs que s'havien fet d'eixa estratègia", perquè "el nostre compromís és estar atents, previndre, educar, formar i evitar, en la mesura que siga possible, les conseqüències negatives que puga tindre un ús inadequat del joc", ha agregat.

Els principis que guien l'estratègia aprovada pel Consell se centren en la prevenció del joc patològic i dels perjudicis a les persones usuàries i, especialment, als col·lectius socials més vulnerables; respecte a les regles bàsiques d'una política de joc responsable, així com mesures d'intervenció i control per part de l'Administració en els seus diferents àmbits d'actuació.

També persegueix la protecció de xiquetes, xiquets, adolescents, joves i d'aquelles persones que tinguen reduïdes les capacitats intel·lectuals i volitives, o es troben incapacitades legal o judicialment, així com d'aquelles persones inscrites en el Registre de Persones Excloses d'Accés al Joc de la Comunitat Valenciana o en el Registre General d'Interdiccions d'Accés al Joc, amb la finalitat d'impedir el seu accés a la pràctica i als establiments de joc en qualsevol de les modalitats.

L'estratègia s'estructura en quatre línies, que es concreten a millorar la prevenció del trastorn de joc en la societat; potenciar la intervenció per a atendre les persones afectades pel trastorn de joc; impulsar la gestió del coneixement i regular l'activitat del joc amb criteris científics.

Arxivat a:

Destacats