Així és la Llei valenciana d'Igualtat que "obrirà" el Botànic III

Aquesta llei "promourà un canvi de paradigma en relació amb els rols i estereotips de gènere", afirma Aitana Mas

Guardar

Dos participants d'una manifestació a favor de les persones trans. Imatge: Unsplash
Dos participants d'una manifestació a favor de les persones trans. Imatge: Unsplash

La Llei valenciana d'Igualtat serà la primera mesura que aprove un hipotètic Botànic III. En cas de revalidar una majoria per a seguir al capdavant del Govern valencià, els grups polítics del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem obriran aquesta tercera legislatura amb tota una declaració d'intencions que defineix aquest projecte polític: donar llum verda definitiva a la Llei d'Igualtat.

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, qui valora un text que naix amb l'esperit d'impulsar una transformació del model productiu "amb polítiques públiques que fomenten la conciliació i emparen també a les noves masculinitats".

Una Llei que està comptant amb un "amplíssim procés participatiu" en la seua elaboració, que ha comptat amb nou grups de treball, la participació de 46 entitats, amb 123 dones i homes plantejant propostes, i l'anàlisi de les universitats valencianes.

Llei valenciana d'Igualtat

Però, com serà la Llei valenciana d'Igualtat? Tal com reconeix la vicepresidenta, es tracta d'un text "adaptat a les noves realitats socials per a promoure un canvi de paradigma en relació amb els rols i els estereotips de gènere i eliminar qualsevol forma de discriminació per raó de sexe o gènere".

Per a això, ha assegurat, des de les administracions es generaran polítiques públiques que permeten a dones i homes "participar en condicions d'igualtat en la vida familiar, social, comunitària i econòmica, valorant les cures i promovent la universalització de manera corresponsable, juntament amb la promoció de formes diverses d'exercir les masculinitats".

Aitana Mas ha assenyalat que la futura llei suposa una "aposta" per una igualtat real entre homes i dones, que permeta "tant la incorporació de dones a professions tradicionalment masculinitzades, com la presència d'homes en espais majoritàriament feminitzats".

Aquesta llei, ha incidit, "no serà només per a dones, també per a aquells homes que volen escapar del marc del patriarcat, i apel·larà a aquelles empreses que vulguen trencar amb els rols tradicionals de gènere".

En aquest sentit, ha destacat que una de les fites que recull el text planteja aplicar bonificacions fiscals a empreses que incloguen mesures de compensació positiva al gènere infrarepresentat.

D'igual manera, la llei fomentarà la "lluita contra la bretxa salarial" amb mesures i eines com el foment de la transparència retributiva o que les empreses amb més de 50 persones treballadores que vulguen contractar amb l'Administració o rebre fons públics "hauran de publicar les seues taules salarials per gènere i edat".

Aitana Mas se ha reunido con diversas entidades y asociaciones del ámbito social para poner en común el contenido de la futura Ley de Igualdad
Aitana Mas se ha reunido con diversas entidades y asociaciones del ámbito social para poner en común el contenido de la futura Ley de Igualdad

Polítiques públiques

Respecte a les polítiques públiques per a la conciliació, la vicepresidenta ha assenyalat que la Generalitat promourà el descans en dies festius al sector del comerç, especialment en les grans superfícies, impulsarà la jornada laboral de 32 hores, mantenint els drets laborals i salarials, i impulsarà polítiques de flexibilització horària i promoció del teletreball amb perspectiva de gènere.

Així mateix, establirà el permís dels i les empleades públiques per naixement, acolliment i adopció en 6 mesos com a mínim en famílies biparentals i fins a 12 per a les monoparentals.

També es durà a terme la realització d'una Estratègia d'Usos del Temps, partint d'una enquesta periòdica sobre les hores que la població dedica a les activitats diàries, que permeta una redistribució dels temps sense escletxes de gènere.

Economia de les tres C

A més, la norma valora les cures "com un element indispensable per a la sostenibilitat de la vida", tenint en compte l'estimació del valor econòmic i social que representen i l'impacte en el PIB de l'economia de les tres C: criar, curar i cuidar.

Per a això, la Generalitat lluitarà contra la bretxa en les cures adoptant mesures d'acció positiva amb reduccions horàries per a criança i cures que s'ampliaran una hora diària quan les demanen les persones del gènere infrarepresentat en la demanda de mesures de flexibilització o la bonificació fiscal a les empreses que incloguen mesures de compensació positiva en aquests casos.

Respecte a la igualtat de gènere interseccional, es duran a terme mesures per a fomentar la coeducació a les aules i la incorporació de la perspectiva de gènere en les polítiques de medi ambient, agricultura i habitatge.

La vicepresidenta també s'ha referit a altres actuacions previstes com que el Consell treballe, a través d'aquest desenvolupament normatiu, perquè l'accés als productes d'higiene menstrual siga d'accés universal, prioritzant els que són sostenibles mediambientalment.

Arxivat a:

Destacats