Aitana Mas convida al "feminisme inclusiu" a omplir els carrers aquest 8 de Març

La vicepresidenta destaca els avanços aconseguits en els últims anys en igualtat amb la Llei LGTBI, la Llei Trans, el Pacte valencià contra la violència o la Llei d'Igualtat

Guardar

Aitana Mas junt a l'activista transsexual Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno, i la creadora de 'Girls from Today', Andrea Savall
Aitana Mas junt a l'activista transsexual Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno, i la creadora de 'Girls from Today', Andrea Savall

#Este8MSeSale. Amb aquest lema s'ha presentat aquest matí la campanya de la Generalitat Valenciana amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Una jornada per a la qual la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha demanat "omplir els carrers".

El pròxim 8 de Març "anem totes juntes a continuar sumant drets, amb les nostres companyes racialitzades, trans, LGTBI o amb el treball incessant de la classe treballadora, totes per a unir les nostres energies en un moviment feminista que continuarà fent possible presents i futurs més igualitaris, justos i democràtics", ha anunciat.

En aquest sentit, Mas ha incidit en aquest any se celebrarà "que el moviment feminista segueix tan viu com sempre, que la lluita per la igualtat continua sent el full de ruta del progrés per a continuar marcant l'agenda de les transformacions".

Per a la vicepresidenta, "la lluita feminista és fonamental per a aconseguir la igualtat de drets i llibertats de les dones de manera efectiva", ja que, incideix, "és la que ens ha permés avançar per a aconseguir drets fonamentals, que ha fet possible aconseguir transformar la realitat a la qual el patriarcat havia relegat a les dones".

Per això, ha destacat la necessitat de commemorar aquest dia per a "continuar visibilitzant la lluita per la igualtat i el potencial del moviment feminista, un moviment alliberador i emancipador imprescindible per a fer que els drets humans siguen efectius i que és essencial per a continuar transformant de manera justa les nostres societats democràtiques".

Avanços assolits

Així mateix, ha fet referència als avanços assolits en la Comunitat Valenciana en els últims anys amb mesures com les reformes que s'han anat incorporant a la Llei d'igualtat valenciana i a la Llei contra les violències sexuals, la creació del Pacte valencià contra la violència de gènere i la seua renovació; la Llei Trans valenciana, aprovada abans que l'estatal o la Llei LGTBI, "totes elles imprescindibles per a fer que hui tinguem més eines que mai per a actuar davant les opressions patriarcals i dirigir al poble valencià cap a una societat on impere la igualtat".

D'altra banda, Mas ha tingut un reconeixement cap a totes "les lluites precedents del moviment feminista al llarg de la història, que han possibilitat que hui nosaltres puguem celebrar aquest 8 de març el Dia Internacional de les Dones" i ha apostat per continuar "reivindicant els nostres drets per a deixar una millor realitat a les generacions esdevenidores".

L'objectiu d'aquesta lluita és "erradicar totes les violències que exerceix el patriarcat, totes les maneres que aquesta estructura té de maltractar a pràcticament la totalitat de la població, i especialment a les dones" i s'ha referit concretament al lamentable repunt de casos de dones assassinades per la violència masclista en el començament d'aquest 2023, "unes víctimes que ens han de fer més fortes en aquesta lluita decidida contra la violència cap a les dones".

Així mateix, ha assenyalat que, enfront de l'opressió del patriarcat mitjançant "motles rígids i excloents que limiten o impedeixen que les persones puguen desenvolupar les seues vides amb llibertat", és necessari apostar per la "pluralitat de maneres de sentir, de viure o de voler-nos que existeixen; per les dones valentes i empoderades que volen ser les propietàries de les seues vides i també dels homes que volen eixir de la masculinitat hegemònica".

Llarg camí per recórrer

Per tot això, ha assenyalat que encara queda "un llarg camí per recórrer, millores socials per a aconseguir i drets per a consolidar per a continuar avançant cap a una societat valenciana on la igualtat siga efectiva", que no serà possible fins que s'acabe "amb totes les diferents maneres que té d'oprimir-nos el patriarcat".

Després de la presentació de la campanya, Aitana Mas ha participat en un debat acompanyada per l'activista trans Carla Antonelli, la periodista Patricia Moreno i la creadora de 'Girls from Today', Andrea Savall, en el qual han tractat sobre la recentment aprovada Llei Trans, el desenvolupament de la campanya en defensa d'un feminisme inclusiu i transversal o la necessitat de trencar sostres de cristall sense oblidar els sòls de fang.

Vídeo amb motiu de la campanya #Este8MSeSale

Premis Isabel Ferrer

La vicepresidenta presidirà aquesta vesprada, a l'Auditori Carmen Alborch de l'IVAM, la XXV edició dels Premis Isabel Ferrer, que el Consell concedeix cada any a tres persones o entitats que hagen destacat en la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes.

Enguany els premis han recaigut en la investigadora, filòloga i professora de llengua i literatura, assessora de Coeducació i Igualtat en la formació del Professorat i fundadora de Women's Legacy Project, Ana López Navajas; l'artista plàstica valenciana, Anna Ruiz Sospedra, i l'Associació Dones amb Discapacitat XARXA.

El jurat dels premis Isabel Ferrer 2023 ha decidit premiar a Ana López Navajas pel desenvolupament de cinc recursos digitals d'accés lliure i gratuït per a facilitar la inclusió de les dones en els continguts educatius: Banc de recursos, Catàleg d'obres literàries, Catàleg d'obres artístiques i Curs de Formació. Així mateix, és la fundadora del projecte europeu Women's Legacy, que contribueix de "manera decisiva" a la inclusió de les dones progressistes de la història i la cultura, i el seu llegat, en els continguts educatius.

Quant a Anna Ruiz Sospedra, llicenciada en Belles arts i amb estudis en Història de l'Art, el jurat ha ressaltat la seua trajectòria com a artista plàstica, amb diversos premis en la categoria de Falles Innovadores i Experimentals.

Finalment, s'ha premiat a l'Associació Dones amb Discapacitat XARXA pel seu treball per a visibilitzar a una dona "inclusiva, forta i que pot valdre's per si mateixa". Des de la seua fundació en 2005, impulsen el programa d'apoderament de les dones víctimes de violència o discriminació, per a afavorir l'impuls personal i la lluita per l'erradicació de la violència contres les dones i de les seues filles i fills.

Arxivat a:

Destacats