Una Justícia més inclusiva: La Generalitat farà més accessibles huit seus judicials de la província de València

València, Massamagrell, Montcada, Requena, Quart de Poblet, Catarroja, Picassent i Carlet tindran uns tribunals sense barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives

Guardar

 Ciutat de la Justícia de València
Ciutat de la Justícia de València

La Comunitat Valenciana treballa per a disposar d'un pla de Justícia Inclusiva i Accessible en el qual està previst actuar en un total de 33 seus judicials per a eliminar totes les barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives que obstaculitzen o dificulten l'accés als tribunals per a les persones amb diversitat funcional.

Concretament, a més d'en les tres capitals de província, es realitzaran aquestes intervencions en els jutjats de Vinaròs, Nules i Sogorb, a la província de Castelló; Massamagrell, Montcada, Requena, Quart de Poblet, Catarroja, Picassent i Carlet, a la província de València; i Elda, Dénia, Benidorm, Novelda, Sant Vicent del Raspeig, Oriola i Torrevella, a la província d'Alacant. Aquests projectes s'uneixen a la instal·lació de 90 bucles magnètics que redueixen el so ambiente que perceben les persones amb audiòfons o implants coclears.

Aquest model de gestió integral, que garantirà la igualtat de drets per a tots els ciutadans i ciutadanes, beneficiarà a les més de 310.000 persones amb diversitat funcional, sensorial o cognitiva que viuen en el territori valencià i que representen al 6,2% de la població. El pla valencià s'articularà seguint cinc eixos i dotze línies d'actuació gràcies a una inversió de 6,1 milions d'euros per part de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública.

Lectura fàcil de sentències

Ciutat de la Justicia de València
Ciutat de la Justicia de València

A més, el servei de lectura fàcil de sentències que es va posar en marxa com a experiència pilot a Castelló es pot sol·licitar ja en les seus judicials de València i Alacant. Aquesta ajuda es canalitzarà a través de les unitats d'atenció social que comptaran també amb personal facilitador que faran de nexe entre les persones amb diversitat funcional que ho necessiten i l'Administració de Justícia perquè aquest col·lectiu comprenga la seua participació en els processos judicials que l'afecten.

A això cal unir la creació de places de reforç per a la Fiscalia de professionals especialitzats en Treball Social en les tres capitals de província.

A més, es contempla la posada en marxa de Serveis d'Orientació Jurídica especialitzats per a atendre les persones amb diversitat funcional que seran completament gratuïts, el mateix que la Mediació i l'atenció específica per a aquest col·lectiu per part de la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte.

Així mateix, es potenciarà la formació especialitzada de les plantilles de l'Administració de Justícia i, en col·laboració amb la Universitat de València, s'elaborarà una guia que continga tots els recursos que tenen a la seua disposició les persones amb discapacitat intel·lectual.

Una Justícia inclusiva

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo

Tal com explica la consellera Gabriela Bravo, "encara que la legislació defense els drets de les persones amb discapacitat, l'existència d'entorns o serveis inaccessibles per a elles suposen una vulneració". Per a Bravo, aquest model "cobreix tots els angles per a aconseguir una Justícia inclusiva: des del més obvi, com l'eliminació de les barreres arquitectòniques en totes les seus judicials de les tres províncies al més subtil com la posada en marxa de programes per a l'accessibilitat cognitiva com el servei del facilitador dels tribunals o el de lectura fàcil de sentències".

En aquest sentit, la consellera ha animat a la Judicatura a unir-se a aquestes iniciatives, ja que "si és responsabilitat de la Generalitat posar més recursos per a oferir millor servei a la ciutadania, també els operadors jurídics estan amb planats a utilitzar-ho per a obtenir una millor Administració de Justícia per a tots i totes".

Per a Bravo, aquest projecte "és una conseqüència més d'eixa intolerància cap a la desigualtat que caracteritza l'acció política del Consell que, des del primer moment, va centrar la seua gestió en la cura de les persones i en la protecció constant dels seus drets i llibertats perquè qualsevol, independentment de les seues condicions, siga el resultat de les seues decisions i no el producte de les seues circumstàncies".

Destacats