Bravo anuncia una inversió de 6,1 milions d'euros per a articular el Model Valencià de Justícia Inclusiva i Accessible

S'eliminaran les barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives que dificulten l'accés als tribunals a persones amb diversitat funcional

Guardar

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo
La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha anunciat una inversió de 6,1 milions d'euros per a articular el Model Valencià de Justícia Inclusiva i Accessible per a eliminar totes les barreres arquitectòniques, sensorials i cognitives que obstaculitzen o dificulten l'accés als tribunals per a les persones amb diversitat funcional. El Model s'estructura en cinc eixos i dotze línies d'actuació.

Així ho ha anunciat la consellera aquest dimarts en l'acte de presentació del Model a València en el qual han participat el degà del Col·legi Notarial de València, Francisco Cantos, el president del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) Comunitat Valenciana, Luis Vañó, la presidenta de Plena Inclusió, Marian Ferrús, i la fiscal degana autonòmica per a Persones amb Discapacitat, Ana María Lanuza.

Tal com ha explicat la consellera, "encara que la legislació defense els drets de les persones amb discapacitat, l'existència d'entorns o serveis inaccessibles per a elles suposen una vulneració". Per a Bravo, el Model "cobreix tots els angles per a aconseguir una Justícia inclusiva: des del més obvi, com l'eliminació de les barreres arquitectòniques en totes les seus judicials de les tres províncies al més subtil com la posada en marxa de programes per a l'accessibilitat cognitiva com el servei del facilitador dels tribunals o el de lectura fàcil de sentències".

En aquest sentit, la consellera ha animat a la Judicatura a unir-se a aquestes iniciatives, ja que "si és responsabilitat de la Generalitat posar més recursos per a oferir millor servei a la ciutadania, també els operadors jurídics estan concernits a utilitzar-ho per a obtenir una millor Administració de Justícia per a tots i totes".

El model recull que el servei de lectura fàcil de sentències que es va posar en marxa com a experiència pilot a Castelló es pot sol·licitar ja en les seus judicials de València i Alacant. Aquesta ajuda es canalitzarà a través de les unitats d'atenció social que comptaran també amb personal facilitador que faran de nexe entre les persones amb diversitat funcional que ho necessiten i l'Administració de Justícia perquè aquest col·lectiu comprenga la seua participació en els processos judicials que l'afecten. A això cal unir la creació de places de reforç per a la Fiscalia de professionals especialitzats en Treball Social en les tres capitals de província.

El Model inclou reformes en 33 seus judicials per a eliminar les barreres arquitectòniques i sensorials. Aquestes disfuncions s'han detectat, a més d'en les tres capitals de província, en els jutjats de Vinaròs, Nules, Sogorb, Massamagrell, Montcada, Requena, Quart de Poblet, Catarroja, Picassent, Carlet, Elda, Dénia, Benidorm, Novelda, Sant Vicent del Raspeig, Oriola i Torrevella. Aquests projectes s'uneixen a la instal·lació de 90 bucles magnètics que redueixen el so ambiente que perceben les persones amb audiòfons o implants coclears.

A més, es contempla la posada en marxa de Serveis d'Orientació Jurídica especialitzats per a atendre les persones amb diversitat funcional que seran completament gratuïts, el mateix que la Mediació i l'atenció específica per a aquest col·lectiu per part de la xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte. També, es potenciarà la formació especialitzada de les plantilles de l'Administració de Justícia i, en col·laboració amb la Universitat de València, s'elaborarà una guia que continga tots els recursos que tenen a la seua disposició les persones amb discapacitat intel·lectual.

Per a Gabriela Bravo, aquest projecte "és una conseqüència més d'aqueixa intolerància cap a la desigualtat que caracteritza l'acció política del Consell que, des del primer moment, va centrar la seua gestió en la cura de les persones i en la protecció constant dels seus drets i llibertats perquè qualsevol -independentment de les seues condicions- siga el resultat de les seues decisions i no el producte de les seues circumstàncies".

En les tres províncies viuen més de 310.000 persones amb diversitat funcional, sensorial o cognitiva que representen al 6,2% de la població. "Per a ells i elles s'ha dissenyat aquest model de gestió integral de l'Administració de Justícia que garanteix els drets de totes les persones amb discapacitat funcional".

Destacats