La Generalitat posa fre a la contaminació lumínica

L'avantprojecte de Llei de Protecció Lumínica preservarà les condicions naturals dels espais durant les hores nocturnes en benefici de les persones, la fauna, la flora i els ecosistemes

Guardar

Un fanal il·lumina durant la posta de sol. Imatge de Thomas Stephan
Un fanal il·lumina durant la posta de sol. Imatge de Thomas Stephan

"Lluitar contra la contaminació silenciosa i silenciada". Així defineix la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, la contaminació lumínica. Una problemàtica que, quan es parla de canvi climàtic, poc es té en compte i que ara, gràcies a la Llei de Protecció Lumínica del Mitjà Nocturn impulsada per la Generalitat Valenciana, es regularà.

I es farà gràcies a la zonificació del territori, que es dividirà entre quatre tipus d'àrees que comportaran diferents tipus d'actuacions i mesures. Concretament, es regularan les instal·lacions, dispositius i els elements d'enllumenat amb incidència en el mitjà nocturn per a prevenir la contaminació associada a les fonts d'il·luminació i fomentar l'eficiència energètica en el territori de la Comunitat Valenciana.

La nova normativa persegueix protegir al màxim possible les condicions naturals dels espais durant les hores nocturnes en benefici de les persones, la fauna, la flora i els ecosistemes en general. Així, la regulació planteja reduir la intrusió lumínica, principalment en entorns naturals, i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la promoció de l'eficiència i estalvi energètic dels sistemes d'il·luminació.

Aitana Mas y Mireia Mollà durante la presentación del anteproyecto de Ley de Protección Lumínica
Aitana Mas i Mireia Mollà durant la presentació de l'avantprojecte de Llei de Protecció Lumínica

Quatre àrees d'actuació diferenciades

Entre les actuacions destaca la zonificació en quatre àrees, a través d'un mapa coordinat amb els ajuntaments, en funció del grau de vulnerabilitat a la contaminació lumínica, d'acord amb la tipologia del territori, l'ús del sòl i el seu valor paisatgístic i/o astronòmic, entre altres condicions.

En el primer d'ells s'inclouran els espais naturals per excel·lència, mentre que els altres tres es tindrà en compte la resilencialitat, la densitat, l'activitat comercial o l'activitat nocturna.

A més, en el seu articulat, l'avantprojecte de llei inclou unes disposicions tècniques de l'enllumenat relatives a les característiques i condicions que han de complir les instal·lacions i elements d'il·luminació, com per exemple, l'eliminació de la llum blanca per llum càlida.

La Generalitat col·laborarà amb els municipis per a garantir l'adaptació a les prescripcions d'aquesta llei i promourà accions conjuntes en favor de l'estalvi energètic. Així mateix, promourà campanyes d'educació ambiental i publicarà un informe de seguiment sobre la contaminació lumínica i l'eficiència energètica en la Comunitat Valenciana, posant l'accent principalment en els seus efectes sobre els parcs naturals valencians.

S'espera que en transcurs d'un any es puga fer efectiva aquesta norma.

Destacats