La Generalitat buscarà 421 noves víctimes del franquisme en 49 fosses aquest 2023

La consellera Rosa Pérez Garijo ha informat que s'han excavat un 66% de les fosses comunes en territori valencià

Guardar

Treballs d'exhumació a la Fossa 114 de Paterna
Treballs d'exhumació a la Fossa 114 de Paterna

La Generalitat Valenciana seguirà aquest 2023 el camí iniciat per a recuperar la memòria de les víctimes de la dictadura franquista. En aquest sentit, la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha anunciat que s'ampliarà la cerca de noves víctimes del franquisme a 421 assassinats en 49 fosses que es troben en els cementeris de Paterna, Castelló de la Plana i Alacant.

La pròpia titular de l'àrea, Rosa Pérez Garijo, incideix en el fet que durant tota la legislatura hem fet "un treball important en favor de la memòria, la justícia i la reparació", una tasca que ens ha encaminat "a aconseguir reptes que semblaven utòpics i que ara estan molt més a prop".

I és que el balanç de la labor realitzada en aquest temps és positiu. Fins hui s'han excavat el 66% de les fosses comunes de la repressió franquista en territori valencià. Concretament, s'han exhumat el 61% de les fosses comunes a la província de València, el 75% a la província de Castelló i el 80% a la província d'Alacant.

Aquest treball ha permés localitzar les restes de 2.166 víctimes en territori valencià, tant de la repressió franquista com combatents, dels quals 225 s'han identificat i 373 estan pendents d'identificació.

Trabajador de Arqueoantro limpiando la lápida de la fosa 114 de Paterna
Treballador de Arqueoantro netejant la làpida de la fossa 114 de Paterna

Pla d'Exhumacions

El Pla d'Exhumacions de la Generalitat per a 2023 contempla intervencions programades en 41 fosses del cementeri de Paterna on es pretén localitzar un total de 179 víctimes; en les files 6, 7, 8, 9, 10, 13 i una tomba en el cementeri de Castelló de la Plana per a trobar a 228 persones; i en la fossa VIII del cementeri d'Alacant, on està previst trobar a 14 víctimes.

Pérez Garijo destaca el compromís del Govern valencià d'aconseguir un territori lliure de fosses, en el qual "hem avançat molt".

Amb aquesta planificació la província de Castelló estarà completament exhumada mentre que, de les 121 que queden pendents a València, es preveu l'obertura de 41 fosses durant aquest any.

La nova pàgina web de Memòria Democràtica compta amb un mapa de fosses de la Comunitat Valenciana i un apartat sobre exhumacions en el qual recull de manera detallada totes les intervencions que s'han realitzat fins ara de manera directa o a través de subvenció.

Destacats