Generalitat i Ajuntament de València s'uneixen per a garantir les aportacions d'aigua a l'Albufera

Totes dues institucions demanaran al Govern un Protocol d'Emergència i reclamen "un tracte similar al de Doñana"

Guardar

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas i l'alcaldessa de València, María José Catalá, juntament a José Gosálvez i Raúl Mérida
La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas i l'alcaldessa de València, María José Catalá, juntament a José Gosálvez i Raúl Mérida

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i l'alcaldessa de València, María José Catalá, s'han reunit aquest dilluns per a abordar la situació de l'Albufera i han anunciat la sol·licitud conjunta al Govern Central d'un Protocol d'Emergència per a situacions crítiques. La iniciativa té com a objectiu garantir l'estabilitat en la gestió del parc natural davant episodis extraordinaris, com els recents problemes derivats de l'escassetat de pluges, les altes temperatures i la presència d'algues que van afectar el llac.

Pradas ha informat que es reunirà aquesta setmana amb el secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, per a abordar la situació del parc i començar els tràmits per a la declaració de l'Albufera com a Reserva de la Biosfera. La consellera destaca la importància de treballar en col·laboració amb l'Ajuntament per a assegurar els cabals necessaris per al parc i va expressar la necessitat de comptar amb un protocol que permeta actuar de manera immediata davant situacions extraordinàries.

Per part seua, l'alcaldessa de València, María José Catalá, incideix en el fet que la sol·licitud d'una aportació hídrica mínima de 34,5 hm³/any del Govern d'Espanya és essencial per a la conservació de l'ecosistema. En aquest sentit, Catalá insta a rebre "un tracte similar al que rep Doñana" i advoca per un compromís seriós i clar per a protegir el valor ecològic i ambiental de l'Albufera.

A més, Catalá ha anunciat que lideraran una candidatura coordinada amb els tretze municipis de l'àrea del Parc Natural de l'Albufera per a obtindre el reconeixement de la UNESCO com a Reserva de la Biosfera. També ha expressat la seua preocupació per la falta de resposta de la ministra de Transició Ecològica a la seua carta enviada al desembre i va reiterar la necessitat d'una reunió per a abordar la situació.

Aportacions hídriques extraordinàries

La situació de l'Albufera ha millorat en les últimes dues setmanes gràcies a aportacions hídriques extraordinàries, resultat d'acords entre l'Ajuntament, la Generalitat i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

En el marc de la sol·licitud de declaració com a Reserva de la Biosfera, Pradas ha assenyalat la necessitat de comptar amb normes reguladores actualitzades per al parc natural. En aquest sentit, ha avançat la signatura de l'ordre de consulta pública prèvia del Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) i ha recordat que tant el PRUG com el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) porten huit anys pendents d'aprovació.

Aquest procés implica una renovació profunda de les normes reguladores amb la participació de tots els agents implicats. La Junta Rectora del Parc abordarà aquestes qüestions en una reunió prevista per a l'11 de gener. La consellera ha ressaltat la compatibilitat entre la protecció del parc i el desenvolupament social i econòmic, subratllant la importància del diàleg i la implicació de totes les parts interessades.

Destacats